Anadolu: Politika i nogomet – Turska ogorčena dvoličnošću UEFA-e

France_-_Biélorussie fudbal
2 komentara

Sportski novinar Hilmi Sever za tursku agenciju Anadolu piše kako je UEFA pokrenula disciplinsku istragu zbog salutiranja reprezentativaca Turske nakon pogodaka na nedavnim utakmicama protiv Albanije i Francuske i tako pokazala svoju dvoličnost jer joj takvi slučajevi ranije nisu smetali na stadionima širom Europe.

UEFA je istragu pokrenula uz obrazloženje da salutiranje turskih nogometaša „može sadržavati elemente političke provokacije“. Prvi takav slučaj dogodio se na utakmici Turske i Albanije, a dužnosnik UEFA-e Philip Townsend je nakon tog meča za agenciju Anadolu kazao da UEFA nije komentirala način proslave gola. Postavlja se pitanje zašto je UEFA reagirala tek nakon što su turski reprezentativci salutiranje ponovili nakon postignutog gola Francuskoj.

„Očito je da je na odluku UEFA-e o pokretanju istrage značajan utjecaj imala europska politika koja vodi kampanju protiv operacije “Izvor mira“, koju turske snage provode na sjeveroistoku Sirije i to u skladu sa odredbom Povelje Ujedinjenih nacija o samoodbrani i u skladu sa rezolucijama Vijeća sigurnosti o borbi protiv terorizma“, tvrdi turski novinar Hilmi Sever.

Neposredno prije priopćenja UEFA-e o pokretanju istrage, francuska ministrica sporta Roxana Maracineanu je na društvenim mrežama napisala kako salutiranje turskih nogometaša nakon postignutog gola Kaana Ayhana nije u skladu sa duhom sporta i pozvala je UEFA-u da reagira na gestu kojum su turski nogometaši pozdravili turske vojnike koji sudjeluju u „važnoj antiterorističkoj operaciji na sjeveru Sirije“, kako je prekinutu turski kampanju opisao turski sporstki novinar.

„Uporedo s tim, i europski mediji su huškaškim i provokativnim tekstovima o salutiranju turskih nogometaša također izvršili pritisak na UEFA-u da pokrene istragu. U skandaloznom priopćenju UEFA je navela da je pokrenuta istraga o salutiranju turskih nogometaša nakon postignutih golova na obje utakmice, ali nije pojašnjeno zašto je reakcija uslijedila tek nakon utakmice u Francuskoj, a izostala je nakon utakmice koju je Turska dva dana ranije igrala protiv Albanije“, pita se Sever.

Proslave golova na fudbalskim utakmicama salutiranjem nisu novost, jer su brojne zvijezde nogometa to činile na utakmicama elitnih liga, poput španjolske La lige, engleske Premijer lige i njemačke Bundeslige. Te scene s najvećih europskih stadiona su u više navrata ponavljane u televizijskim programima, a fotografije su se našle i u štampanim medijima. Europski mediji u tome nisu vidjeli ništa sporno i nisu kritizirali nogometaše, a slučaj salutiranja turskih nogometaša je francuska režija utakmice u potpunosti cenzurirala iz programa.

UEFA je kazala da je “moguće“ da je gesta turskih nogometaša sadržavala provokativne elemente i da je za istragu angažiran inspektor Etičkog i disciplinskog odjela.

I reprezentativac Francuske Antoine Griezmann je salutirao na finalu Svjetskog nogometnog prvenstva prošle godine u Rusiji, ali to u Parizu nije tretirano kao nesportska gesta.

Političkom provokacijom nije smatrano to što je Griezman salutirao francuskom predsjedniku Emmanuelu Macronu tijekom ceremonije koja je održana po završetku Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Griezman je salutiranje ponovio i tijekom prijema u Elizejskoj palači, ali to ni tada nikome nije smetalo u Francuskoj. Baš suprotno, europski mediji su to okarakterizirali kao lijepu gestu i odavanje počasti predsjedniku države.

Na Svjetskom prvenstvu u Rusiji bilo je još takvih salutiranja. Na utakmici između Njemačke i Južne Koreje u Kazanu je Hong Chul salutirao cijelim tijekom intoniranja južnokorejske himne.

I ponajbolji nogometaš svijeta Cristiano Ronaldo je u vrijeme igranja za Real Madrid u društvu suigrača Marcella golove proslavljao vojničkim salutiranjem.

Hrvatski golgeter Mario Mandžukić je također jedno vrijeme golove u dresu njemačkog Bayerna proslavljao salutiranjem. Thierry Henry i Samuel Eto’o su također salutirali nakon gola kojeg su postigli za Barcelonu u utakmici Lige prvaka koju su igrali protiv Bayerna.

Fudbaler iz Togoa Emmanuel Adebayor je salutiranjem proslavljao golove koje je postizao za tim Tottenhama u razdoblju kada je njegovu domovinu potresala politička i sigurnosna krizi.

Dvoličnost UEFA nije pokazala samo u ovom slučaju istrage o salutiranju turskih fudbalera.

Utakmica između Ostersundsa i Galatasaraya u Švedskoj je privremeno prekinuta nakon što su na teren utrčale dvije osobe s posterom lidera PKK Abdullaha Ocalana. Ocalanovi posteri i platna sa simbolima PKK vijorili su se i na tribinama stadiona u Švicarskoj za vrijeme utakmice između  Zuricha i Osmanlispora. Redari na tribinama nisu reagirali na te provokacije.

Nogometne utakmice turskih ekipa na gostovanjima širom Evrope su u još nekoliko navrata prekidani zbog utrčavanja na teren simpatizera  za Tursku „terorističke organizacije PKK“. Ali ta je organizacija na listi terorističkih skupina u Turskoj, Europskoj uniji i Sjedinjenim Državama.

Organizatori utakmica su za te propuste i sramote dobili štura upozorenja i male novčane kazne, zaključuje Hilmi Sever za tursku agenciju Anadolu.

Što god mislili o Turskoj, koja sigurno nije primjer zemlje kako se ponašati prema manjinama i susjedima, može se reći da je ovaj put Hilmi Sever u pravu. Ili će politika na nogometnimastadionima biti zabranjena svima ili će biti dopuštena politizacija nogometa, što sigurno nije dobro rješenje, kao ni dvostruki standardi, ovog puta očito po diktatu Pariza.

Anadolu

Salutiranje pozdravljanje utakmica fudbal
FOTO: Nekoliko primjera salutiranja nogometaša na službenim utakmicama
UEFA
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
AbebA
4 godine prije

Turci imaju jaku nacionalnu svijest koju su zapadnjaci izgubili zbog multikultiralnosti i zato im smetaju države i narodi koji je imaju.

Emiliano Zapata
4 godine prije

obicne sluge elite u ulozi zabave masa ili stada ovaca…
Dozvoljavaju minut sutnje za stradale u tkzv. teroristickim napadima, dok nikome nesmije pasti napamet da odrzi minut sutnje za poginule civile u Palestini ili u Iraku i sl.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI