Analitičar tvrdi: ”Američka borba protiv Sjevernog toka 2 dio je posredničkog rata protiv Rusije ne bi li Washington zadržao vlast.”

Sjeverni tok 2
17 komentara

Izgradnja ruskog plinovoda Sjeverni tok 2 dovršena je prije tjedan dana. Međutim, SAD nastavljaju vršiti pritisak na svoje europske saveznike ne bi li odgodili certifikaciju projekta.

RT DE razgovarao je s Folkerom Hellmeyerom, glavnim analitičarom u tvrtki Solvecon Invest GmbH, kako bi razgovarali o važnosti plinovoda za opskrbu Njemačke ruskim prirodnim plinom i istražili zašto je energetski projekt postao politički.

“SAD su pretvorile ekonomsku politiku u političko pitanje, iako ovaj gospodarski projekt nema nikakve veze s politikom. Za mene, kao njemačkog državljanina, iritantno je što se američki zakon očito primjenjuje izvan teritorijalno”, rekao je ekonomist.

Hellmeyer kaže da mu je drago što su građevinski radovi završeni i što se Berlin uspio oduprijeti pritiscima i zanemariti neprihvatljive zahtjeve Washingtona.

“Zbunjujuća je činjenica da su neki europski narodi, za koje smo povezani s EU-om i eurozonom, zauzeli stav Sjedinjenih Država o tom pitanju”, rekao je, naglasivši da ova priča pokreće mnoga pitanja.

Analitičar je dodao da je glavni cilj projekta osigurati diverzifikaciju opskrbe plinom, jer se rezerve Velike Britanije, Norveške i Nizozemske smanjuju.

„Ovdje se ne radi o njemačkom egocentrizmu; odgovoran pristup Njemačke i Europe u cjelini je prema budućnosti bilateralnih odnosa s Rusijom, koji su od velike važnosti”, rekao je Hellmeyer.

Prema riječima stručnjaka, Washington jednostavno ne može prihvatiti ideju multi-polarnog svijeta, pri čemu će se Rusija sa svojim resursima i Kina s inicijativom Pojas i put pretvoriti u jake protivnike.

“Zamislite da se Europa razvija s Rusijom i euro-azijskim prostorom. To bi bila priča o uspjehu koja bi u konačnici dovela do podjele moći u pogledu SAD-a”, rekao je.

“To je ključno za SAD u ovom posredničkom ratu, uključujući borbu protiv projekta Sjeverni tok 2”, zaključio je Hellmeyer.

rusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

“… RT DE razgovarao je s Folkerom Hellmeyerom …”

RT??? 🤣

Udaviste sa ovim ogavnim “geopolitickim” smecem gospodo iz LR.

Tupko Glupko
2 godine prije

Koji pametan analitičar, pa to i dijete od 10 godina već zna.

Siniša
2 godine prije

Problem USA dogme je što uzima SVE a jako malo daje.

mislim
2 godine prije

“pri čemu će se Rusija sa svojim resursima i Kina s inicijativom Pojas i put pretvoriti u jake protivnike.”
da problem i je što gledamo na one druge kao protivnike, a mogli bi kao na prijatelje.

U prolazu
2 godine prije

Tu je strah da se Njemačka, odnosno Europa otme od zagrljaja Amerike. Vidi se da su vazalne države upregnute da predvode. Posrijedi je velika korupcija i ispiranje mozga o ruskoj opasnosti.

ledeno doba
2 godine prije

dnevna doza igara geopolitike, za još uvijek nepopravljivo naivne romantičare.. – ajde razmislite logički: da SAD, odnosno kabala zaista hoće spriječiti Rusiju i Njemačku da grade Sjeverni tok 2, pa oni bi ih davno spriječili. ne bi bio sagrađen ni Sjeverni tok 1. Njemačka je vlasništvo kabale, i nitko tamo ne smije ni prdnuti, bez pitanja kabale… a kako, rekoh,da kabala zaista želi to zaustviti, poslali bi vojsku na granicu Rusije i EU-a, dakle Rusije i Poljske.. iste su igre politike, one,. da su SAD i EU kofol jako zabrinuti, što Kina posvuda po svijetu pravi biznis i gradi sve živo.. kao i ono, kada su stalno izražavali zabrinutost, što je Kina toliko prisutna ovdje u regiji i u Hrvatskoj, što gradi Peljški most i mnoge druge stvari.. ajde pamet u glavu:pa, da kabala zaista želi spriječiti Kinu, zar vi mislite, da bi dozvolili svom potrčku Plenkiju da sklapa taj… Čitaj više »

Max
2 godine prije

Pa to se zna.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI