Anketa otkriva njemački stav prema ratnim zrakoplovima koji se trebaju poslati Ukrajini

Njemacki Luftwaffe Eurofighter Typhoon
22 komentara

Više od 60% ispitanika protivilo se opskrbi Kijeva borbenim zrakoplovima, a samo 23% izjasnilo se ZA

Većina Nijemaca smatra da njihova zemlja ne bi trebala slati borbene zrakoplove u Ukrajinu, pokazalo je nedavno istraživanje. Dok je Kijev aktivno tražio ratne zrakoplove od svojih zapadnih podupiratelja, dužnosnici u Berlinu inzistirali su da neće promijeniti svoje stajalište. Anketar Infratest dimap upitao je Nijemce ovaj tjedan treba li zemlja udovoljiti najnovijem zahtjevu Ukrajine. Anketa, koju je naručio ARD-Morgenmagazin i uključila je 1216 ispitanika, pokazala je da je 64% protiv toga da se Kijevu nabave borbeni zrakoplovi. Za taj potez je 23 posto, dok je preostalih 13 posto bilo neodlučno ili je odbilo iznijeti svoje mišljenje.

Prema Infratest dimap-u, nevoljkost da se Ukrajini isporuče borbeni zrakoplovi prevladava u cijelom njemačkom političkom spektru. Među pristašama Alternative za Njemačku (AfD), 86% je reklo ‘ne’ potencijalnoj isporuci ratnih zrakoplova, a taj broj iznosi 81% među pristašama Lijeve stranke (Die Linke).

Ideja se također ne sviđa većini glasača Zelenih i Slobodnih demokratskih stranaka, koje su obje članice vladajuće koalicijske vlade ‘semafora’, primijetio je anketar. No, dodaje se da su u ta dva slučaja brojke bile ujednačenije.

Tijekom službenog posjeta Helsinkiju ovog tjedna, njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock rekla je da mogućnost opskrbe Kijeva borbenim zrakoplovima “nije predmet naše rasprave”. Njemački vicekancelar Robert Habeck tvrdio je ranije ovog mjeseca da bi Berlin davanjem vojnih zrakoplova Ukrajini mogao biti uvučen u sukob. “Postoji razlika između borbenih tenkova i borbenih zrakoplova”, naglasio je dužnosnik.

Krajem siječnja, kancelar Olaf Scholz također je upozorio protiv “ulaska u neprestano nadmetanje kada su u pitanju sustavi oružja”.

Njegov komentar uslijedio je nedugo nakon što je Berlin najavio planove za opskrbu Kijeva borbenim tenkovima Leopard njemačke proizvodnje. Mjesecima prije toga, Scholzova vlada inzistirala je da to neće učiniti. Međutim, Njemačka je promijenila stav usred sve većeg pritiska nekih svojih NATO saveznika. Ukrajinski dužnosnici izrazili su optimizam da će uspjeti nadvladati nevoljkost Zapada da doniraju borbene zrakoplove. U međuvremenu, Rusija je opetovano upozoravala da zapadna isporuka oružja Ukrajini služi samo za produljenje sukoba, dok istovremeno povećava rizik od izravnog sukoba između NATO-a i Moskve.

anketanjemačkaukrajinaZrakoplovi
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vojni analitičar
1 godina prije

Već dužže vrijeme primjećujem da se na ovom portalu i mnogim drugim medijima uvriježio termin “borbeni tenkovi”. Stoga bih molio da mene neukog samoproglašenog vojnog analitičara netko pouči kakvi sju i što su to “neborbeni tenkovi”? Jer ako kod zrakoplova stvarno postoji oni borbeni i oni koji nemaju borbenu svrhu, onda valjda i kod tenkova postoji ista podjela. Samo što ja znam kakvi su to neborbeni zrakoplovi, ali nikako da dokučim kako izgledaju i čemu služe tenkovi koji za razliku od ovih nisu borbeni. Hvala.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Zemlje koje su se zalagale za isporuku borbenih tenkova Ukrajini moraju ispuniti svoja obećanja.” – Scholz na sigurnosnoj konferenciji u Münchenu
Zamjerio je saveznicima što Ukrajini nisu isporučili tenkove, iako već nekoliko mjeseci pozivaju Berlin da to učini.

”Nizozemska i Danska neće sudjelovati u isporuci Leoparda 2 Kijevu” – Die Welt
Španjolska će isporučiti 4 – 5 od onih 53 u skladištu u Zaragozi. Ako ih uspiju toliko pronaći, jer da su u takvom stanju da ih na okupu drži samo farba… 
Amerikanci da će svoje Abramse na godinu.
Opet su ga zajebali…

P.S.
“Yankee go home!”
I onda se sav obliven hladnim znojem, probudi Olaf Scholz…

“Yankee go home!”
I onda se sav obliven hladnim znojem, probudi Olaf Scholz…

Xam
1 godina prije

Vojska RF, tj. njen ofanzivni potencijal je desetkovan na početku rata. Pre godinu dana, Rusija je poslala najveću moguću silu na Ukrajinu. Pošto je cela operacija bila izuzetno loše zamišljena, slabe ruske trupe, uz to loše tehnički opremljene, pretrpele su ozbiljne gubitke. Što je najcrnje radilo se o profesionalnim jedinicama, koje su činile okosnicu ruske vojske, pa je i regrutni deo postao neupotrebljiv, jer nema ko da ih obuči. Zato od letos gledamo Prigožina i njegovu momčad kako udaraju tamo gde je tvrdo. Mobilizacija je sprovedena kako bi se zakrpio front, jer ruska vojska jednostavno više nije mogla da pokrije tako veliku liniju. Deo mobilisanih je upućen u Ukrajinu, a deo se čuva u rezervi kako bi moglo da se interveniše po potrebi. O nekakvoj ruskoj ofanzivi i čuvenim kotlovima, nema govora. Ovo se zavrsava kao u Koreji. Ja mislim da su Rusi odavno toga svesni i da nema tu… Čitaj više »

Max
1 godina prije

Ne vrijedi doljevati ulje na vatru.

Tupko Glupko
1 godina prije

Kad se srušio Mig-21 u Hrvatskoj prije dva mjeseca, kolala je šala da im je broj funkcionalnih time pao za 33%. Što i nije daleko od istine.

Inače smo za 999 milijuna eura kupili 12 rabljenih borbenih aviona Rafale francuske proizvodnje.
Hvale se da niti jedan nije stariji od 10 godina
Dolaze početkom 2024. godine – nadamo se da će rat u Ukrajini do tada završiti, inače postoji mogućnost da ih Plenković proslijedi za Ukrajinu.

Slovenija, npr. nema borbenih aviona, već plaća druge da im štiti nebo – konkretno talijanske Eurofightere smještene u bazi Aviano te mađarske Gripene stacionirane u bazi Kecskemet. Plaća ih 40 milijuna eura godišnje.

Ivan
1 godina prije

I Sholtz je nistarija kakva je bila i Merkelica i treba ga spustiti bez padobrana barem s 10000 metara. Za svaki slucaj..

gogo
1 godina prije

ti avioni če biti oboreni prije nego polete. Rusima je protuzračna i nuklearna tehnologija najjača strana

gogo
1 godina prije

biti će kako im njihovi američki gazde narede !

pero
1 godina prije

Većina je protiv cjepiva pa nas (mene ne) procjepiše kao marvu?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI