Ankete pokazuju da bi jedna država NATO-a mogla dobiti pro-ruskog čelnika

Robert Fico
14 komentara

Robert Fico obećao je prekidanje slanja slovačke pomoći Ukrajini, ako bude izabran

Slovačka socijaldemokracija Roberta Fica trebala bi postati najveća stranka na izvanrednim izborima, koji se trebaju održati u subotu. Fico je pozvao na prekid vatre u Ukrajini i obećao da Kijevu neće biti poslana “niti jedan metak”, ako on postane premijer. Ficova stranka trenutno vodi s 20% glasova, prema zbroju nedavnih anketa koje je sastavio Politico.

Prozapadna napredna slovačka stranka je na drugom mjestu s 18%, dok je stranka Glas, socijaldemokracija, potencijalni koalicijski partner Ficove Slovačke socijaldemokracije na trećem mjestu sa 13%. Niti jedna druga frakcija ne glasa iznad jednoznamenkastog broja. Izgledi za vladu koju će voditi Fico već zvone na uzbunu u EU, gdje se dužnosnici u Bruxellesu boje da bi on mogao staviti veto na buduću vojnu pomoć Ukrajini i glasovati protiv dodatnih paketa sankcija protiv Rusije.

Fico je bio slovački premijer od 2006. do 2010., te ponovno od 2012. do 2018. Bio je prisiljen podnijeti ostavku nakon što je jedan od njegovih pomoćnika bio povezan s ubojstvom istraživačkog novinara Jana Kuciaka. Slovačkom trenutno upravlja vlada neizabranih tehnokrata, koja je s prethodnom liberalnom vladom dala značajnu vojnu potporu Kijevu.

Slovačka je poslala Ukrajini oklopne transportere, haubice i cijelu svoju flotu borbenih zrakoplova MiG-29 iz sovjetske ere. Fico je javno osudio sankcije EU-a Rusiji, a za sukob u Ukrajini okrivio je ”ukrajinske naciste i fašiste koji su počeli ubijati ruske građane u Donjecku i Lugansku” 2014. godine. ”Mi smo miroljubiva zemlja”, izjavio je na skupu prošlog tjedna, dodajući: “Nećemo poslati niti jedan novi projektil u Ukrajinu”. “Ionako će morati sjesti i pronaći dogovor”, rekao je o ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom. ”Rusija nikada neće napustiti Krim, nikada neće napustiti teritorij kojeg kontrolira”.

Dok je Fico obećao promjenu slovačke pro-ukrajinske politike, Ruska vanjska obavještajna služba (SVR) upozorila je u četvrtak da se SAD spremaju miješati u subotnje izbore. “Američki State Department poslao je upute nekolicini svojih europskih saveznika kako bi proveli ciljani rad s lokalnim političkim i poslovnim krugovima”, naveo je SVR, napominjući da je Washington sankcionirao korištenje podmićivanja, ucjena i prijetnji kako bi se spriječila Ficova pobjeda. Bude li čelnik napredne Slovačke Michal Simecka pobijedio, SVR je tvrdio da mu je SAD već dao upute za sastavljanje kabineta koji bi bio ”odan Washingtonu”.

Roberto FicoSlovačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
6 mjeseci prije

Putinov guzolizac, putko bi trebao još jednog yanukovicha u ukrajini da mu prizna sve teritorije koje je ukrao

Poljana
6 mjeseci prije

Bijela Kuca je poslala svoju hibere da to sprijece.

Darko
6 mjeseci prije

I što je tu problem kada ostale države imaju proamerička govna i nitko se ne buni?

Koja
6 mjeseci prije

Tako je i ona talijanka pričala, uoči izbora! Po stupanju na pos’o dolazi do “izmena”

Max
6 mjeseci prije

Ako uspije.

Alex Keller
6 mjeseci prije

To nije pro ruski,nego pro slovački političar,ali balkanske ovce ne vide jasnu razliku i ne razumiju što to znači kada političar skrbi prvenstveno za interese naroda koji ga je izabrao.

hiber
6 mjeseci prije

Ha,ha,ha. Koje priče. Valjda ce sada oruzje slati Kremlju zajedno sa korejskim debeljkom. Oruzje je već davno poslano u Ukrainu, a sada se ceka zamjensko, američko, koje, u navedenom imaginarnom slučaju nikada neće doći.😃😃😃Tako da je to sve, izio vuk magare.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI