Apple će ipak, zbog reakcija javnosti u pogledu povrede privatnosti, privremeno odustati od skeniranja fotografija korisnika u iPhone uređajima

Digitalna privatnost
13 komentara

Apple je najavio da će “trebati dodatno vrijeme” za rad na planovima za označavanje materijala o seksualnom zlostavljanju djece (CSAM), usred zabrinutosti aktivista i skupina za zaštitu prava privatnosti.

“Na temelju povratnih informacija kupaca, zagovaračkih skupina, istraživača i drugih, odlučili smo u sljedećim mjesecima uzeti dodatno vrijeme za prikupljanje podataka i poboljšanja prije objavljivanja ovih kritično važnih značajki zaštite djece”, rekao je glasnogovornik Applea u izjavi u petak.

Odgoda je uslijedila nakon kontroverzne najave, koja je odmah naišla na pozive na odustajanje, koji su uslijedili od strane skupina za građanska prava, uključujući Američku uniju za građanske slobode (ACLU).

Appleova tehnologija skenirala bi fotografije i razgovore u potrazi za CSAM-om, koristeći program za koji je prethodno tvrtka tvrdila da će i dalje štititi privatnost pojedinaca, jer tehnologija ne identificira sveukupne pojedinosti slike ili razgovora ili ne mora posjedovati bilo koje od njih, iako su mnogi kritičari izrazili svoje sumnje.

Sustav koristi bazu podataka referenci ili “slikovnih oznaka” za prepoznavanje određenog sadržaja koji se označava kao sumnjiv, iako su sigurnosni stručnjaci upozorili da bi se takvom tehnologijom vjerojatno moglo manipulirati ili bi se ”nevine” fotografije mogle pogrešno protumačiti.

Čak su i zaposlenici Applea izrazili zabrinutost zbog tehnologije otkrivanja, kao i zabrinutost da bi se te fotografije mogle koristiti za zaobilaženje zaštite enkripcije, da bi moglo doći do pogrješaka pri označavanju sumnjivih materijala ili da bi vlade svijeta mogle zloupotrijebiti tu tehnologiju. Apple tvrdi da će odbiti svaki zahtjev vlada koji će biti usmjeren na korištenje sustava za bilo što osim za otkrivanje fotografija zlostavljanja djece.

“IMessages tim korisnicima više neće pružati povjerljivost i privatnost putem kodiranja ”End-to-End” za razmjenu poruka u kojem samo pošiljatelj i namjeravani primatelji imaju pristup poslanim podacima”, stoji u pismu koalicije više od 90 aktivističkih skupina predsjedniku Applea Timu Cooku o mogućim promjenama.

Točan vremenski okvir za trenutačno kašnjenje nije poznat, no prvo je bilo predviđeno da će novi sustav otkrivanja biti u upotrebi negdje ove godine.

AppleCSAM
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
ilber
2 godine prije

Uvijek isti izgovori ili slični, samo kako bi se pravo na privatnost smanjivalo.

Hypatia
2 godine prije

Moraš biti zaresen tepec, da kupiš Apple. Jaz imam Xiaomi Redmi Note 9 Pro.

Hypatia
2 godine prije

Imam Xiaomi redmi note 9 pro in resnično ne pozam nikogar, ki bi bil takšen tepec, da bi kupil Apple. Kdo bi metal denar v smetnjak?

tihobl
2 godine prije

Na FB vjestacka inteligencija je spotove sa crncima grupisala u klipove sa majmunima pa je iskljucena.

Mirko
2 godine prije

A eto mi smo glupi pa neznamo da je i ovako i onako to do sada radio bez našeg dopuštenja, koja smijurija.

onaj najgl... Dalton
2 godine prije

”Pa jel’ to nije za popizdit!”
Inteligencija sve više umjetna!
Budale 100% prirodne…

Je*ai ga sad… I umjetna inteligencija je rasist.
Facebookovi algoritmi crnce na videu prepoznali ka’ ”primate”.
Googleov softver za prepoznavanje lica par Afroamerikanaca identificirao ka’ gorile.
Pa je Google našao rješenje. Cenzuriranjem iz pretraživanja riječi gorila.
Da kod pretraživanja, algoritmi ne počnu iz čista mira izbacivat reklame za banane.

P.S.
”Pa jel’ to nije za popizdit!?”
”Grenland se topi, u Amazoniji posjekli šume da pošten čovjek više ne more nać’ drvo ako se ‘oće objesit, ja na dijeti, a onaj moj mi dušu pojede… Pita koliko sam platila Louboutinke!”
”Pa jel’ to nije za popizdit!?”

Žali se Ona, Gospođi majki…

Max
2 godine prije

I neka,

Sven
2 godine prije

Kako je vec komentirao Hypatia cemu bacati novac na ime brenda. Nije se isplatilo ni prije a pogotovo ne sada. Al ajde prije se za koju tisucicu vise barem dobio malo veci ekran, jaca baterija itd. Sad je uglavnom ostao samo znak jabuke. Vrijedi li taj znak toliko novca ? Realno tesko ljudima koji se sada zele pokazivati sa top smartpfonima. Kad su svi istog oblika. Svi imaju ogromne ekrane. Uf taj xiaomi kako se usudio da bude toliko dobar. Pa kako ce se sada isticati oni koji se zele isticati sa cifrom koju su platili za mob. Predlazem zvucno upozorenje koje bi se svako toliko aktiviralo da svi prisutni znaju koliko je gazda iskesirao love za njega.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI