CIA je hakovala iPhone telefone diplomata u Rusiji

Apple
28 komentara

CIA je instalirala zlonamjerni softver na hiljade Applovih telefona koje koriste ruski građani i strane diplomate koji rade u zemlji, tvrdi Federalna služba sigurnosti (FSB).

FSB je u četvrtak saopćio da je zajednička operacija sa Federalnom gardijskom službom (FSO) “razotkrila operaciju nadzora američkih obavještajnih agencija koja je izvršena uz korištenje Appleovih mobilnih uređaja “.

Procjena ruske telekomunikacijske infrastrukture otkrila je ” anomalije ” u radu iPhonea, uzrokovane ” ranije nepoznatim zlonamjernim programom koji koristi ranjivosti softvera koje je obezbijedio proizvođač “, navodi se u saopštenju agencije.

Nekoliko hiljada telefona koje je napravio Apple zaraženo je malverom, navodi FSB.

Na meti nisu bili samo građani Rusije, već i ” strani telefonski brojevi i pretplatnici koji koriste SIM kartice registrovane u diplomatskim misijama i ambasadama unutar Rusije, uključujući zemlje iz NATO bloka i postsovjetskog prostora, kao i Izrael, Siriju i Kinu” , pisalo je. Otkriće je više dokaz bliske saradnje između Applea i američke obavještajne zajednice, tvrdi FSB. Također potvrđuje da ” deklarirana politika osiguranja privatnosti ličnih podataka Apple korisnika nema nikakve veze sa stvarnošću”, dodala je agencija.

FSB je također optužio Apple da “pruža američkim obavještajnim službama širok spektar mogućnosti da ispitaju sve osobe koje su od interesa za Bijelu kuću, uključujući njihove partnere u antiruskim aktivnostima, kao i vlastite građane”.

U martu je list Kommersant objavio da je članovima ruske predsjedničke administracije rečeno da odbace svoje iPhone. Prema pisanju lista, ovaj korak je preuzet zbog zabrinutosti da bi napredni alati za cyber ratovanje, kao što je izraelski softver Pegasus, mogli omogućiti provalu Apple gadžeta, uprkos tvrdnjama proizvođača o njihovim poboljšanim sigurnosnim karakteristikama.

AppleCIArusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip Broz Tito
10 mjeseci prije

Pa to znamo od prvog dana odkad smecefone postoji !!!

Schwarze Hunderte
10 mjeseci prije

Ja sam moj , poklonio još 2018 te 😁

Jomla
10 mjeseci prije

SVAKI smrtfon je nadzorno-špijunska naprava!
Jbg, imam osjećaj da im je to osnovna funkcija…

Tako treba
10 mjeseci prije

Eh, sad, vjerovati rujama ili amerima 😀

Ante
10 mjeseci prije

A zašto FSB koristi Američku tehnologiju? Zašto Rusi nisu napravili vlastite mobitele? Šta su očekivali od Amerikanaca koji su im neprijatelji bili i ostali da ih amer neće prisluškivati. Ruskim političarima je bilo važnije pljačkati vlastiti državu sada se čude što ih na bojištu gaze i ponižavaju kao u Afganistanu osamdesetih godina. Rađe voze zapadne aute jer su nesposobni napraviti vlastite aute. Kao što su nepodobni napraviti bolje tenkove i imati više vojske koja je prošla vojnu obuku pa se ne bi mučili kod Bahmuta. Umjesto da Ruski političari unaprijed Rusiju oni je pljačkaju.

Max
10 mjeseci prije

Odavno.

Antee
10 mjeseci prije

Onaj dan kad je na Logično objavljen text o bojkotu Target trgovina u USA sa kćeki sam išao objasiniti zašto (pričali smo u dnevnoj sobi ne na telefon). Kad je pogledaka u telefon…on pun LGBTGdtg+ gadarija pod krinkom vijesti i obavijesti iz svijeta poznatih…i ona mi sama to pokaže i reče da to nisu rezultati njenih pretraživanja niti interesa ali da je primjetila da nakon svakog razgovora sa mnom primjeti da joj u ‘feed’ stavlja stvari o kojima smo pričali. Ona to lako primjeti jer sam jedini od njenog kruga ljudi koji ima takve teme pa joj nije teško primjetiti kad sa šminke, ljetovanja, popusta nakon pričanja sa mnom (ne na telefon nego u dnevnom!) preporuke skrenu na ‘teorije zavjera’ , bankare, rat u ukrajini i slično… Ima iPhone 13. A svi mobiteli su takvi i može se na njih spojiti. I non-stop prisluškuju ključne riječi… Tako da je ovo… Čitaj više »

dragan s
10 mjeseci prije

pa to je odavno poznato da android , ios i windows imaju backdoor koji sluzi za potrebe CIA

Ringo10
10 mjeseci prije

Čuuuj… ja ne mogu da vjerujem da bi sotonisti koristili svoje smartfone za tako nešto

MNK
10 mjeseci prije

Tako treba. Neka rusi sluze se ruskim ili kinezkim mobitelima 😀

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI