Arab Weekly: Bliski istok ništa nije očekivao od Rusije, ali se Moskva nametnula regiji

Vladimir Putin - Arapski svijet

Zemlje Bliskog istoka su imale velika očekivanja od Sjedinjenih Država, ali im se nade nisu ostvarile, piše Arab Weekly. U isto vrijeme, nitko nije očekivao nešto posebno od Moskve, zbog čega je ono što je učinila Rusija premašilo sva očekivanja i osiguralo joj uspjeh. Ali sada, upozorava autor članka, zahtjevi Moskvu su postali veći, a ako im zemlje regije ne udovolje, onda bi se mogle vratiti u svom bivšem savezniku, Sjedinjenim Državama.

Ruska vanjska politika na Bliskom istoku 2018. je bila iznimno uspješna, a čini se da 2019. Moskva pokušava postići isti rezultat, piše Arab Weekly. Međutim, Rusija se može suočiti s određenim problemima, koji, između ostalog, proizlaze iz njezinih postignuća.

Jedan od glavnih uspjeha Rusije na Bliskom istoku je Sirija, primjećuje autor. I premda mir još uvijek nije uspostavljen, s diplomatskom ulogom Moskve se nitko ne može mjeriti.

Istovremeno je Rusija uspjela održati dobre odnose sa svim glavnim akterima u regiji, usprkos njihovoj međusobnoj netrpeljivosti. Na primjer, Moskva ima dobre odnose s Iranom i s njegovim zakletim neprijateljem Izraelom, kao i sa Saudijskom Arabijom, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Egiptom i njihovim protivnikom Katarom. Rusija s Turskom ima bolji odnos nego što ih Turska ima sa svojim zapadnim saveznicima.

To su i sporovi između zemalja Bliskog istoka i Zapada oko poštivanja ljudskih prava, ali to pitanje za Moskvu nije važno, pa koristi ova proturječja. Iako verbalno podržava Palestinu, zapravo ne kritizira Izrael kao što to čine na Zapadu. Slično tome, kada su počeli optuživati krunskog princa Saudijske Arabije za smrt novinara Khashoggija i vojnu kampanju u Jemenu, Putin se nije miješao.

Naposljetku, autor članka razmatra postignuća ruske politike na Bliskom istoku i činjenicu da se nijedan američki saveznik u regiji nije pridružio antiruskim zapadnim sankcijama. Ova politika svih zemalja Bliskog istoka je pomogla Rusiji ne samo u smanjivanju štete od sankcija, već i smanjivanju ovisnosti o Kini u smislu zaobilaženja sankcija.

Prema autoru članka, 2019. godine se takvi trendovi mogu nastaviti, što na mnogo načina nije toliko Putinova zasluga, koliko njegova sposobnost da koristi razlike među ostalima.

No, ne ide sve kako Putin želi, napominje autor. Na primjer, odnosi između Rusije i Izraela pogoršali su se nakon što su sirijske snage tijekom izraelskog napada greškom oborile ruski zrakoplov. Premda je izraelski premijer pokušao uvjeriti Putina da Izrael nije kriv, to mu nije pošlo za rukom i izraelski mediji su izvijestili da će se napadi na sirijske ciljeve nastaviti.

Prema autoru to može značiti da Rusija ne može spriječiti sukob između Izraela i Irana, Hezbollaha ili Assadovog “režima”, kako autor članka, profesor Mark Katz, naziva sirijsku vladu.

“Štoviše, Moskva neće biti zadovoljna američkom intervencijom, koja će se neizbježno dogoditi u slučaju takvog sukoba”, piše Arab Weekly, “arapski” list koji je 2015. počeo izlaziti Londonu.

“Govoreći šire, Moskva je imala koristi od činjenice što je Bliski istok imao velika očekivanja od Sjedinjenih Država, a razočarao se kada se nisu ostvarila. Ali u isto vrijeme, očekivanja od Rusije bila su mala i Moskva ih je na kraju nadmašila. Stoga, što veći uspjeh Rusija bude postizala na Bliskom istoku, to će biti više očekivanja od nje. Ali ako ona ne ispuni ta očekivanja, mnogi će se, kao odgovor, vratiti Sjedinjenim Državama”, uvjeren je američki stručnjak za Bliski istok, profesor Mark Katz, koji je svoja razmišljanja objavio u “arapskom” tjednom listu sa sjedištem u Londonu.

The Arab Weekly

19
Ostavite komentar

avatar
10000
9 Grupirani komentari
10 Odgovori unutar grupe
0 Pratitelji
 
Komentar koji izaziva reakcije
Najaktivniji komentar
18 Komentatori
MaxMiaAnteOdiseaSatir Papa und wasser Zadnji aktivni komentator
  Pretplati se  
najnoviji najstariji najviše ocjenjeniji
Obavijest
Umpah Pah
Gost
Umpah Pah

”Arab Weekly”koji je 2015.počeo izlaziti u Londonu,
mora pripaziti s kim i kada izlazi?

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Sada uzmimo mali analizu članka. Arab Weekly izlazi u Londonu, kasnije u SAD-u i UAE. Članak piše “stručnjak” Mark N. Katz iz SAD-a, bivši stipendist Rotschildove zaklade i “ekspert” za Rusiju i Bliski istok. Katz, Katz, Katz, …nema ništa na Wikipediji o prezimenu, ali nešto vuče na tipično prezime u Bosanskoj Posavini. Šalim se, naravno. Dalje ne bih ni komentirao sadržaj, koji raskrinkava ne toliko situaciju na Bliskom istoku, koliko strah da će Rusi biti u stanju očuvati utjecaj, posebno ovo s “bitkom Izraela protiv Osovine otpora”. Gospodine Katz, vi ste “cazzo” od stručnjaka, ne bih prevodio s talijanskog, ali… Pročitaj više »

igi
Gost
igi

…bitno je prenositi ovakve članke od hazarskih medija, a pogotovo onaj o sorosu kao liku godine u jednoj zapadnoj tiskovini…bitno da to anti global opozicija pročita i da se zadrži u skrivenom podsvjesnom djelu mozga da eto jednom nenadano izbije na površinu i postanemo sorosevi podanici…u biti..koga boli kuhac što arab kuhac palac piše….

apolo
Gost
apolo

ima nas koji i znamo prevesti si sami.

Max
Gost
Max

….da če Rusi biti u stanju očuvati utjecaj…..
neka Rusi naprave jednu odličnu čokoladu, pa svjetsko savršen sat, pa odlične cipele…itd. Ali nikad ništa od toga…i ko jih šljivi. Znaju samo pucati, ubijati, ratovati – a njihove *slavne* revolucije nisu se ni sjetili.

RoPe
Gost
RoPe

To tamo je gotova stvar. Došlo je je do rascijepa između kapitalista i financijalista u USA.
Nema plinovoda iz Katra i nikom se vise ne isplati ulagati u rat.

Emiliano Zapata
Gost
Emiliano Zapata

Iskustvo pokazuje kako prolaze saveznici USA (Osama, Sadam, Gadafi) sad je na redu Saudijska Arabija…Jos da mi je dozivjeti da tako okrenu leda Izraelu :-))

Laki Topalović
Gost
Laki Topalović

Kaže Bolton da će SAD braniti Izraheil pod svaku cijenu, od bilo koga, pa i Rusa, ako su spremni ostati s Assadom i Iranom. Kako će ih braniti, to je pitanje, ako se oni ni od Hamasa ne mogu obraniti.

Miki maus
Gost
Miki maus

A, cija bi to i kakva ocekivanja i od koga Rusi trebali ispuniti? Nije mi bas jasno sta ovaj Cazzo lupeta. Pokazali su svima sta mogu u Siriji, vrhunski odigrano u iznimno kompliciranoj prici sa jako puno upletenih igraca, svaki sa svojim interesima i proxy vojskom na terenu. Kako diplomatski, tako i obavjestajno, politicki, a pogotovo vojno. Zasto bi se obazirali i na jednu zemlju na BI, osim Irana( u Sirji su ukopani cvrsto) i Izraela. Sta ostali predstavljaju? Bas nista, ovce za sisanje, rezervni Americki bankomat. Pitanje vremena je samo kad ce odraditi S Arabiju( sjetice se naglo da… Pročitaj više »

Dub Miroslav
Gost
Dub Miroslav

Ameri su vezani sa saudima na poseban i specifičan način. Lijepo je opisano u emisiji “Povijest četvrtkom” na Hrvatskom radiju. Isplati se poslušati na slušaonici. Neke se magle raziđu.

nekoime
Gost
nekoime

“Rusija zaobilazi sankcije…” je najkretenskija moguća izjava, obzirom je Rusija jedina, u pogledu sirovina, vode i hrane, samodostatna država na svijetu.

pera detlic
Gost
pera detlic

Glede “sirovina” mi smo i više nego samodostatni.
SMRT FAŠIZMU SLOBODA NARODU !!!

Ante
Gost
Ante

Izgleda da Autor ovog Arapskog lista u članku priznao poraz politike prema Siriji i ulogu Rusije u tome, ali je to učinio na suptilan način. Zapravo više bi rekao da je nesvjesno u članku priznao poraz.

Weteran
Gost
Weteran

Stvar je u filozofiji nastupa i pristupa određenom problemu:
Gospodari Novca stiču ogroman prihod na ratu, krvi, nestabilnosti, neredu, …
Moskva traži, red, stabilnost, mir, …
A sukob Izraela i Irana forsiraju u pravo Oni Koji su okupirali SAD!?
Zašto bi uopšte došlo do sukoba Irana i Izraela? Kome to treba (osim Njima)?

Pizistrat Nelson
Gost
Pizistrat Nelson

Neće do tog sukoba doći, znaju to jedni i drugi… Bliski istok je nešto na što se nikada ne smiješ kladiti, ali ovo je zicer…

Mia
Gost
Mia

Rusija ima jednu stabilnu strategiju u Siriji, poput pitona na svaki izdah isila ona stisne pa strateski se utvrdi… i mic po mic na temelju gresaka(lekcija) iz proslosti ide naprijed. Napad na ExYu rad na njenom unutarnjem urusavanjem temelj je od tada svake americke akcije iskorištava do max nacije i vjere grupa u odredjenoj drzavi pod zastavom slobode unistava cijele drzave. Sirija i Libija dvije drzave koje su po blagostanju bile daleko ispred europe. Stabilne drzave s tendencijom rasta 4-7% do americkog dodira demokracije. Da se primjetiti da je Europsko interesbo podrucje za stabilnost Europe ono podrucje koje je Rimsko… Pročitaj više »

Satir Papa und wasser
Gost
Satir Papa und wasser

Car Vlado vs banksters and coyotes

POVEZANE VIJESTI

Izbornik