Australija odbija pozive Ukrajine u vezi sa zabranama igranja tenisa za ruske tenisače

Tenis
8 komentara

Ruski tenisači i tenisačice moći će se natjecati na Grand Slamu u Melbourneu ovog mjeseca

Australian Open je udvostručio svoj stav da će se ruski igrači slobodno natjecati na ovogodišnjem turniru pod neutralnim statusom, nakon poziva ukrajinskih dužnosnika da im se u potpunosti zabrani. Ukrajinski veleposlanik u Australiji, Vasil Miroshnychenko, zahtijevao je ovaj tjedan da dužnosnici Tennis Australije (TA) usvoje isti stav kao britanski Wimbledon, odnosno da spriječe natjecanje ruskih tenisača i tenisačica. Kao odgovor, TA je odbacio te pozive ponavljajući da će igračima poput bivšeg prvog igrača svijeta za muškarce Daniila Medvedeva i njegovih sunarodnjaka biti dopušteno nastupiti na Australian Openu kasnije u siječnju.

“Igrači iz Rusije i Bjelorusije mogu se natjecati na međunarodnim teniskim događajima samo kao pojedinci – i bez zastave ili priznanja zemlje, što će biti slučaj za Australian Open 2023.”, stoji u izjavi TA koju su prenijeli australski mediji.

Organizacija je dodala da unatoč tome “nastavlja pružati potporu Ukrajini i njezinoj zajednici i igračima”, uključujući i u obliku dobrotvornog događaja uoči Australian Opena.

Mnoštvo Rusa i Bjelorusa već je uvršteno na popis prijavljenih za Australian Open. Šef turnira, Craig Tiley, potvrdio je još u listopadu da će biti dobrodošli na događaj u Melbourne Parku 2023. godine. Dvostruki finalist Australian Opena Medvedev je već u zemlji i trenutno se natječe na Adelaide Internationalu, gdje se u petak sučeljava sa sunarodnjakom Karenom Kačanovim u četvrtfinalu. “Mogu samo slijediti pravila kao igrač, uvijek je bilo isto”, rekao je Medvedev medijima na pitanje o ukrajinskim pozivima da se ruski igrači zabrane.

“Kada nam je zabranjen nastup na Wimbledonu, nisam mogao igrati, pa nisam igrao. Ja sam tenisač, tako da sam sretan što mogu igrati na svim turnirima diljem svijeta. Sretan sam što mogu igrati i što me mogu gledati navijači. To je jedino što mogu učiniti, dodao je 26-godišnjak.

Ruski i bjeloruski igrači dobili su dopuštenje da se natječu kao neutralni na ATP i WTA turnejama, ali im nije dopušteno igrati u timskim natjecanjima; pozicija koja ih je isključila iz inauguralnog United Cupa koji se ovog mjeseca održava u Australiji.

Među četiri Grand Slama turnira u teniskom kalendaru, Wimbledon je bio izdvojen prošle godine, nakon što je nametnuo opću zabranu ruskim i bjeloruskim igračima, nakon pritiska britanske vlade. Bilo je izvješća o tome da britanski teniski dužnosnici preispitaju taj stav za sezonu 2023. Rečeno je da su bili iznenađeni reakcijom s kojom su se suočili, što je uključivalo oduzimanje bodova Wimbledonu na ljestvici od strane ATP-a i WTA-e te da će britanskim teniskim organizacijama biti dodijeljene pozamašne kazne novčane kazne.

australijatenisukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Tenis u Australiji je u ogromnim gubitcima. Desetine miliona duguju, a neamju para da isplate dugove. Ako bi se ulizivali Kijevu izgubili bi turnire koji bi presli u Kinu.

Max
1 godina prije

Zahtijev je bio besmislen.

NOVI STARI
1 godina prije

svašta, oni bi drugim zemljama određivali tko smije igrati, koja će se muzika izvoditi, pa predstave, filmovi..dokle…ovo je neviđenošto si dozvoljavaju

nessy
1 godina prije

Nevjerojatno, ovi ukrajinski idioti, bez centa u dzepu, postavljaju se kao neprikosnoveni moralni kriteriji u svim segmentima zivota, od sporta, politike do ekonomije. Jedino sto znaju, i sto ih ide je grebanje sirom svijeta; daj ovo, daj ono. Netko bi im javno i jasno trebao objasniti ‘facts of life’, i staviti ih na mjesto. Ljudima ih je pun k., a oni se ponasaju kao da bi svijet sutra propao bez njih. Ameri mudro koriste situaciju, svi su na gubitku, osim njih, koji su u nevidjenom plusu. Fuj!

Boba Lazarević
1 godina prije

Ako nisu branili Amerima i Britancima nakon njihovih invazija, ne znam zašto bi sada počinjali.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI