Austrija neće obučavati ukrajinske trupe

Ukrajinske trupe
12 komentara

Austrija ne planira učestvovati u vojnoj misiji EU za obuku ukrajinskih vojnika, izjavio je u ponedjeljak ministar vanjskih poslova te zemlje Alexander Schallenberg. Njegove primjedbe uslijedile su nakon što se Vijeće za vanjske poslove bloka složilo da vježba oko 15.000 ukrajinskih vojnika tokom dvije godine i da dodijeli dodatnih 500 miliona eura za isporuku oružja Kijevu.

“Mi podržavamo ovu misiju, mi ćemo takođe glasati za nju, ali učešće trenutno nije planirano”, rekao je Schallenberg po dolasku na samit u Luksemburgu.

Prema Evropskoj komisiji, Misija vojne pomoći za podršku Ukrajini (EUMAM Ukrajina) „omogućiće individualnu, kolektivnu i specijalizovanu obuku ukrajinskim oružanim snagama, uključujući njihove snage teritorijalne odbrane“. Projekat sa sjedištem u Briselu pod komandom francuskog mornaričkog oficira, viceadmirala Hervea Blejeana, ima budžet od skoro 107 miliona eura.

Schallenberg nije isključio da bi Beč u budućnosti mogao preispitati svoje planove u vezi sa EUMAM-om i poručio da će pomno pratiti sva dešavanja.

Govoreći o snabdijevanju Ukrajine oružjem, diplomata je objasnio da neutralni status Austrije obavezuje da se “konstruktivno suzdrži” od podrške vojnom finansiranju. Prema pravilima EU, to znači da država može dozvoliti drugima da donesu jednoglasnu odluku, a da sama ne glasa.

U međuvremenu, prema riječima mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, njegova zemlja nije glasala za uspostavljanje EUMAM-a.

“Mi ne učestvujemo u ovoj misiji. Očigledno, mi ne šaljemo trenere, niti doprinosimo finansijskim sredstvima za njegove operativne troškove”, objasnio je Szijjarto na konferenciji za novinare nakon ministarskog sastanka.

Tokom samita, Szijjarto je rekao da je jasno stavio do znanja da njegova podrška ovog puta tranši od 500 miliona eura za Kijev ne znači da će je podržati sljedeći put. On je također podsjetio da Evropski mirovni okvir – mehanizam stvoren da unaprijedi sposobnost EU da djeluje kao globalni obezbjeđivač sigurnosti – I treba da pomogne ne samo Ukrajini već i drugim zemljama.

Visoki predstavnik EU za vanjske poslove Josep Borrell pozdravio je odluke ministara vanjskih poslova od ponedjeljka, tvrdeći da one pokazuju odlučnost bloka da podrži Ukrajinu nakon najnovijih ruskih “neselektivnih” napada.

Moskva je dosljedno upozoravala zapadne zemlje da ne pružaju vojnu podršku Kijevu, a brojni ruski zvaničnici tvrde da bi takva pomoć samo produžila sukob i dovela do nepotrebnih žrtava.

Austrijaeuukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
1 godina prije

Borell priziva selektivne ruske napade, Bruxelles, Pariz, Berlin, Varšava…

FATIH
1 godina prije

KOJI PARADOKS.EVROPA KOJA SE DICI DA JE NAPRAVLJENA NA TEMELJIMA ANTIFASIZMA OBUCVAT CE UKRAJINCE, A SVAKI TRECI UKRAJINAC IMA TETOVAZE BANDERE I SVASTIKU.
E PA DOBRO IH OBUCITE ZA PUT BEZ POVRATKA……..NA ZALOST.
SVE VAS SELAMI-POZDRAVLJA FATIH.
I DA NE ZABORAVIM DANAS JE FATIHU RODJE DAN.63.
I VLADIMIR JE RODJEN U U OVOM MJESECU……7.1O.
SVAKO VAM DOBRO ZELIM!!!!

nessy
1 godina prije

Zasto svi nose kupus na veh glave?

nessy
1 godina prije

NATO salje (nevjerojatne kolicine) oruzje, daje zapovjedni oficirski kadar, obucava vojnike, daje obavjestajne i satelitske podatke, planira vojne akcije, ali inzistira da nije
‘strana u sukobu’? Kada jednom (ne dao Bog), doleti ICBM na neki EU ili USA grad, naci ce se iznenadjeni i uvredjeni, jer, molim lijepo, oni nisu strana u sukobu. Ako postoji neka definicija ‘strane u sukobu’, NATO je sigurno ispunjava, a samim time moze ocekivati i posljedice. Do kada misle da mogu ovako provocirati, bez odgovora?

Max
1 godina prije

Austrije je neutralna zemlja,

držnedaj
1 godina prije

Nešto jednom dobro i odatle

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI