Austrija se obavezuje na neutralan status

Alexander Schallenberg
13 komentara

Austrija nije članica NATO-a i ne planira da to postane u bliskoj budućnosti, rekao je ministar vanjskih poslova te zemlje Alexander Schallenberg novinarima u ponedjeljak u Briselu. Na pitanje o svom stavu o aspiracijama Švedske i Finske da se pridruže vojnom bloku, Schallenberg je rekao da “u potpunosti poštuje” odluke Helsinkija i Stockholma, ali je dodao da je to “njihova odluka, a ne naša”.

„Austrija će i dalje biti neutralna zemlja“ , rekao je. Međutim, opisao je potez Švedske i Finske kao “snažan signal” ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, koji ukazuje da je politika Moskve pogrešna.

„Putin je učinio NATO relevantnijim i [ono što je] postigao je [primorao] dvije zemlje da se pridruže NATO-u“, rekao je austrijski ministar, dodajući da mu je bezbednosna strategija ruskog predsednika „pukla u lice“.

Stockholm i Helsinki su u nedjelju zvanično objavili svoje ponude za pridruživanje vojnom bloku. Moskva je više puta upozoravala da će morati da odgovori ako Finska i Švedska uđu u NATO. Rusija je rekla da širenje NATO-a smatra direktnom prijetnjom vlastitoj sigurnosti.

Nakon razvoja događaja, Putin je rekao da Moskva “nema problema” sa ulaskom bilo koje od dvije zemlje u NATO, ali smatra da je unapređenje vojne infrastrukture alijanse prijetnja.

U međuvremenu, Schallenberg je pozvao EU da ostane jedinstvena kada su u pitanju antiruske sankcije i da “jasno stavi do znanja” Moskvi da troškovi njenog napada na Ukrajinu “ostaju visoki”. Ministar je priznao da se članice EU baš i ne slažu oko sljedećeg kruga sankcija, ali je rekao da je EU “do sada uspjela pokazati nevjerovatnu sliku jedinstva… i da treba nastojati da tako i ostane”.

Visoki austrijski diplomata također je pozvao Brisel da se suprotstavi uticaju Rusije na Balkanu, jer je upozorio na sposobnost Moskve da destabilizuje region. “Naš najvažniji geostrateški zadatak je osigurati da [prevlada] evropski model vrijednosti i života” , rekao je, dodajući da “u politici nema vakuuma” i da to može biti “ili naš vrijednosni model ili stranog.”

Schallenberg je govorio uoči sastanka ministara vanjskih poslova EU na kojem će biti uključeni i kanadska ministrica vanjskih poslova Melanie Joly i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmytro Kuleba. Očekuje se da će ministri razgovarati o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini i njihovom odgovoru na akcije Moskve, kao i o novoj rundi sankcija.

AustrijaNATOneutralnost
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
roberto
1 godina prije

To kaže sad,baš se pitam kad će promijenit priču;)

Hubert
1 godina prije

Kao što su neutralni oko cirkusa Covid-19, hahaha. Pa ne mora sve biti na papiru!!!

1 godina prije

Valjda zna(ju) nešto što mi ne znamo… 😉

Miris Pro
1 godina prije

Računa da će moći jeftinije nabavljati plin, ako nije u NATO-u. Pa preprodavati.

FIFY
1 godina prije

Koji su faktori da jedna zemlja može reći ja sam ‘neutralan’?

HEKPCT
1 godina prije

Glume suverenost. Naravno da su neutralni kad nemaju izlaz na toplo more. Kao da bi ih netko pitao žele li biti neutralni da je suprotno.

Neko ime
1 godina prije

Covid-neutralni

Davko
1 godina prije

Agdje mu je eutralost kad se radi o Bleiburskim žrtvama!!!

Max
1 godina prije

Mudar potez.

Vaš Prijatelj Putin
1 godina prije

Austrija je trenutno strateški nebitna država, pa tako može glumiti nevtralnost. Ali to može samo do onog trenutka, kad se neka od velesila odluči, da Austriju upotrebi za svoje ciljeve. U tom momentu Austrija dobiva marionetnu vladu, koja če raditi za interese velesile i dobiva stranu vojsku na svoj teritorij.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI