Bajden ograničava američka ulaganja u kinesku tehnologiju

Biden o Kini
12 komentara

Predsjednik Joe Biden potpisao je izvršnu naredbu kojom se ograničavaju ulaganja SAD-a u kineske tehnološke kompanije, označavajući Narodnu Republiku kao “zemlju zabrinutosti”, uz tvrdnju da nastoji da iskoristi američki biznis.

Bijela kuća je najavila taj potez u priopćenju u srijedu navečer, rekavši da naredba zahtijeva od američkih firmi da obavijeste Ministarstvo financija o određenim ulaganjima u kinesku tehnologiju, dok će neke transakcije biti potpuno zabranjene.

“Ovaj program će nastojati spriječiti strane zemlje koje izazivaju zabrinutost da iskoriste američka ulaganja u ovaj uski skup tehnologija koje su kritične za podršku njihovom razvoju vojnih, obavještajnih, nadzornih i sajber-omogućenih sposobnosti koje ugrožavaju nacionalnu sigurnost SAD”, ​​navodi se . tvrdeći da će zvaničnici održati “dugogodišnju posvećenost Vašingtona otvorenim investicijama”.

Naredba se odnosi na kineske kompanije koje rade s “osjetljivim tehnologijama”, uključujući umjetnu inteligenciju, poluvodiče i kvantno računanje. Na američkoj strani, ova politika će se u velikoj mjeri usmjeriti na firme za ulaganja privatnog kapitala i rizičnog kapitala koje žele poslovati u inostranstvu.

Kinesko ministarstvo trgovine kasnije je razmotrilo nova pravila, izražavajući “ozbiljnu zabrinutost” i navodeći da “zadržava pravo da preduzme mjere” kao odgovor.

“Nadamo se da će američka strana poštovati zakone tržišne ekonomije i princip poštene konkurencije, da ne ometa vještački globalnu ekonomsku i trgovinsku razmjenu i saradnju i ne postavlja prepreke za oporavak i rast svjetske ekonomije”, navodi se u saopštenju Ministarstva . rekao je.

Bajdenova izvršna naredba se temeljila na prethodnim kontrolama izvoza naprednih kompjuterskih čipova i otišla je do proglašenja vanredne situacije u zemlji kako bi se suočila sa “brzim” tehnološkim napretkom Pekinga , tvrdeći da oni predstavljaju “neobičnu i izuzetnu prijetnju nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država”. ”

Odluka je donesena usred trgovinskog spora između SAD-a i Kine, pri čemu je Bijela kuća prethodno poduzela mjere protiv drugih kineskih kompanija, uključujući telekom gigante Huawei i ZTE Corp. Zvaničnici u Pekingu su više puta osuđivali američku trgovinsku i tehnološku politiku od Bajden je preuzeo dužnost, a glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin izjavio je da je Washington “politizirao, instrumentalizirao i naoružao tehnološka pitanja i pokušao osujetiti tehnološki napredak drugih zemalja”.

BidenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
C.F.
8 mjeseci prije

Naravno da je zabrinut kad ga Kinezi tehnoloski peru.
Evo i digitalna Rublja prije digitalnog dolara, a reklama za rublju u marketu na kasi zena placa skeniranjem lica…kao i u Kini.
Jos ce ispast da se jadna Amerika bori protiv NWO-a a nitko ih nevoli.

giovani
8 mjeseci prije

Idu ovi polako ali sigurno kraju.

Schwarze Hunderte
8 mjeseci prije

Tko tu koga ograničava … Pravo je pitanje 😁 !

Ivek
8 mjeseci prije

I kineski i američki sistemi su samo robovlasnički sistemi. Kapitalizam ili komunizam isti vrag, postoji roblje koje šuti i radi i glasa za ove koji mu rade o glavi.

Max
8 mjeseci prije

Autogol.

Jadranka S.
8 mjeseci prije

Kratko, jutros me odusevio prijateljicin sin koji je na poslu rekao:”Odj….. vi i umjetna inteligencija.” i dao otkaz.

Darko
8 mjeseci prije

Kada će konačno ta svinja krepati? Što mu ne pomognu da što prije nahrani crve?

Faboo
8 mjeseci prije

Vau! Pa to ameri ko pametni! Ništa nisu ni imali ako nisu opljačkali, oteli ili kupili! Da Bog da da budu kolonija svojih kolonija kao i drugi kolonijalisti! Pa kinezi imaju duplo bolje kvantno računalo od njih i bez njih!

Drago
8 mjeseci prije

E moj senilac tebe ce netko pitati

Magefun
8 mjeseci prije

buhahaha, a Kinezi im svu tehnologiju pokrali, pa sada već imaju i jaču od amera tehnologiju…s time da im sve firme su na teritoriju Kine…Samo da Kinez vam sve te firme oduzme nasilno, Amerika bi drugi dan krepala!

Ivan
8 mjeseci prije

Najveca zemlja zabrinutosti je Amerika od kada hu vidi ovaj senilni drek,.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI