‘Bakhmut će pasti’

Ukrajinska vojska
43 komentara

Uprkos insistiranju ukrajinskog rukovodstva da će njegove oružane snage nastaviti da brane Donbas grad Artjomovsk, poznat i kao Bakhmut, postoje naznake da se prijeti povlačenje, navodi agencija Frans pres (AFP).

„Bahmut će pasti“, rekao je ukrajinski tenk operater za AFP u gradu Časov Jar, oko 10 km (šest milja) zapadno od Artjomovska. “Skoro smo opkoljeni. Jedinice se progresivno povlače u malim grupama.”

Neasfaltirani put koji povezuje dva naselja ostaje jedini koji je relativno siguran od ruskih napada, tvrdi čovjek, upozoravajući da bi vozila mogla postati laka meta ruske artiljerije ako se ukrajinski oklopi zaglave u prašini.

Novinska agencija je također citirala američki Institut za proučavanje rata, koji je nedavno ocijenio da Kijev provodi ograničeno taktičko povlačenje iz grada, što bi moglo dovesti do strateškog povlačenja.

Kijev je u ponedeljak najavio da će nastaviti da jača svoju poziciju u Artjomovsku, uprkos velikim gubicima koji su prijavljeni na obe strane. Ured predsjednika Vladimira Zelenskog tvrdi da je odluku o odbrani grada podržao Valerij Zalužni, vrhovni komandant oružanih snaga.

Međutim, prema izvorima u Kijevu koje je istog dana citirao njemački list Bild, Zalužni je prije nekoliko sedmica pozvao Zelenskog da naredi povlačenje, što je predsjednik odbio učiniti.

Prema Wall Street Journalu, neke od najbolje pripremljenih ukrajinskih jedinica razbijene su tokom borbi u blizini Artjomovska posljednjih mjeseci. U vojsci postoji zabrinutost da bi gubici potkopali napore za pokretanje kontraofanzive u proljeće i ljeto.

“Ovdje koristimo previše ofanzivnog potencijala koji će nam trebati za proboj kada se ukrajinska crna zemlja osuši”, rekao je komandant bataljona za američki list.

Američki zvaničnici umanjili su značaj Artjomovska za vojnu situaciju u Donbasu. Njen mogući gubitak od Ukrajine “neće nužno značiti da su Rusi promijenili tok ove borbe”, objasnio je u ponedjeljak američki ministar odbrane Lloyd Austin, a prenosi Reuters.

Prema pisanju medija, Zelenski strahuje od moralnog udara, jer je uložio simboličan značaj u naselje, koje je proglasio ukrajinskom tvrđavom.

BahmutrusijaukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
43 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Dragačevac
1 godina prije

Od 2014 vojska vodi suicidne operacije i rukovodstvo države radi na štetu države, tako je to kada ameri zajaše i zauzdaju oni jašu dok ne crkne magare, i kad crkne odmah traže drugo.

Mahatma
1 godina prije

Bilo je i vrijeme više.

mali jere
1 godina prije

‘Bakhmut će pasti’naravno da ce pasti i ne samo Bakhmut.

Vitez
1 godina prije

Nece…dok god Zelenski ubire novce s zapada, dok god se samo proliva slavenska krv, dok god Ukrajinci ne mogu izaci iz zemlje

Karma
1 godina prije

Ameri su i oni koji njih jasu paraziti koji samo traze nova tijela za razoriti. Ovdje ne mislim na americkog postenog radnika nego uhljebno kabala gamad koja se hrani krvlju i strahom goyima.

Zek
1 godina prije

Rusi koriste tajno oružje: MPL-50, protiv kojeg nema obrane.

Ziv je Geza
1 godina prije

Bakhmut ce bez obzira sto je pretvoren u prah i pepeo biti na kraju oslobodjen i nece pasti,dapace biti ce oslobodjen od okultnih sila, jer oslobodjenje od materijalnog pod uticajem okultnih sila, jest na neki nacin uskrsnuce.

Max
1 godina prije

Pitanje je vremena. Sve ostalo su bajke.

Pametnom dosta
1 godina prije

“Američki zvaničnici umanjili su značaj Artjomovska za vojnu situaciju u Donbasu.” Ako je tako, zasto ga Ukrajinci onda pod svaku cijenu brane?

noppo
1 godina prije

pad Bahmuta bit če udarac propagandi Zelenskog. Oni okolo njega če ga pitati, pa šta ti radiš?

Weteran
1 godina prije

Cilj svakog oružanog sukoba jeste vojska protivnika.
Teritorija dolazi sama po sebi, nakon eliminacije protivničke vojne sile!
Bahmut je sagoreo velike količine vojske Banderštata! Nenadoknadive?!

nekoime
1 godina prije

Tko im je kriv što nisu pročitali djela velikog vojskovođe Plenkovića, iz kojih se vidi kako je najvažnije uteći PRIJE nego što borbe započnu.

nekoime
1 godina prije

Sve u svemu, gledajući iz američkog kuta, ni Berlin ni Pariz nisu pretjerano važni.

Dawor
1 godina prije

Koliko vidimo jedino što pada zadnjih godinu dana je “đoko” Vladimira Vladimiroviča …

Josip
1 godina prije

Rješenje Ukrajine je ubiti Zelenskog jer druge kazne nema za to smeće koje je razorilo cijelu Ukrajinu dodvoravajući se američkoj bagri..

hiber
1 godina prije

Ruska ofanziva je doživjela kulminaciju i brzo opada. Glavni poraz je kod Vuhledara koji po katastrofi i gubicima tehnike odgovara porazu kod Balaklije i Lymana. Sada su zaustavljeni i kod Kremine. Zbog nekoga nepoznatoga razloga Rusi kao da provode bitku kod Stalingrada ali u ulozi Njemaca. Ovdje neki zaboravljaju da je Paulus naposljetku osvojio Stalingrad, ali tek u studenome sto je Hitler proslavio kao veliku pobjedu, a Paulus je već 2.veljače biu u sovjetskom zarobljeništvu. Doduše, mogao se predati i 23. siječnja kada su mu sovjeti garantirali hotelski smještaj i punu skrb za cijelu armiju, ali se oglušio i odveo u propast cijelu 6. armiju. Ovdje se sve ponavlja kao farsa gdje je Prigožin u ulozi fin Paulusa, a Wagner izigrava 6.armiju.

burt
1 godina prije

cijela ta priča oko Bakhmuta i Soledare je navlakuša u kojoj ruska vojska pokušava pod svaku cijenu nešto osvojiti da bi mogli reći evo neki grad smo zauzeli ali NATO stratezi znaju svoj posao i ako su ocijenili da treba braniti grad i uvući Ruse u strategiju iz drugog svjetskog rata, frontalne juriše, rovovske i ulične borbe to znači da imaju razloga za to a ruski zapovjednici osim što imaju zastarjelu taktiku nisu dorasli zapadnima intelektualno ni po sposobnostima

Dux
1 godina prije

Nešto tu smrdi. Navodno samo 4 km
Imaju prostora za ” ulaz” u grad, i jedna ili dvije ceste, pa to se “poklopi” topništvom da nijedan ozbiljan transport ne može ući, nešto tu nije kako treba.

Dragan bumbar
1 godina prije

Ignorisite plusice i minusice, komentare takodjer. Kao sto je najavljeno, dosta botova je na platnoj listi izdajnika naroda i raznoraznih profitera. Ali ne zaboravite, oni rade samo svoj posao i da vam palo na pamet nije da ih mozda povrijedite na bilo koji nacin. To bi bio udar na demokraciju i to ne smijemo tolerisati.

Amar
1 godina prije

JEL PAO BAHMUT 🙂 🙂

Ringo10
1 godina prije

Bahmut ce pasti…za nekih 4 do 5 mjeseci

sasha
1 godina prije

koliko znam wagner reko da je pao, jos prošli tjedan a-ha-hahaha

Karma
1 godina prije

Kurco svirac ce se vratiti sviranju klavira penisom. Ljigavi klaun i ljigaviji zapadni partneri ce morati traziti novo tkivo za razarat

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI