Belgija odustaje od plana za odbacivanje nuklearne energije

Nuklearna elektrana
12 komentara

Životni vijek nuklearnih elektrana će biti produžen za 10 godina u pokušaju da se odmaknu od ruskog gasa.

Belgija je promijenila mišljenje o nuklearnoj energiji, odlučivši da zadrži svoja dva reaktora da rade još 10 godina umjesto da se pomjera u pravcu prirodnog gasa. Fabrike je prvobitno trebalo da budu ugašene do 2025. prema planu predloženom prije skoro dvije decenije.

„Svi znaju da je u Evropi rat, mi biramo sigurnost u neizvjesnim vremenima“, rekao je premijer Alexander De Croo na konferenciji za novinare u petak, aludirajući na rusko porijeklo većine evropskih zaliha prirodnog gasa. Nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu operaciju u Ukrajini, EU je najavila planove da smanji zavisnost od ruskog gasa za dvije trećine ove godine, sa ciljem da u potpunosti prekine oslanjanje na gorivo do 2030. godine.

Prema prvobitnom planu, predloženom 2003. godine, Belgija je trebalo da izgradi elektranu na gas sjeverno od Brisela i da zatvori svoje nuklearne reaktore Doel 4 i Tihange 3 do 2025. „Životni vijek dva reaktora koji su pokrenuti 1985.godine, može se produžiti za 10 godina“, objavio je De Croo u svom obraćanju.

Premijer je takođe izjavio da će zemlja ubrzati prelazak na obnovljive izvore energije, ali nije precizirao koju vrstu energije. Tihange i Doel, koji zajedno čine 35% nuklearnog energetskog kapaciteta zemlje, nalaze se u istočnoj Belgiji i oblasti Antverpena i proizvode 1.038 i 1.039 megavata, respektivno.

Prošle godine, belgijska vlada je potvrdila da će zatvoriti sve nuklearne elektrane u zemlji u naredne tri godine. Međutim, u to vrijeme, zemlja je planirala da istraži druge oblike nuklearne energije sa pogledom na moguće otvaranje manjih nuklearnih elektrana.

Konkretno, vlada je bila zainteresovana za manje modularne reaktore koji, iako generišu manje energije od većih reaktora, takođe imaju manje šanse da izazovu katastrofalne kvarove, pri čemu je bilo kakve potencijalne kvarove lakše obuzdati.

Dvije belgijske nuklearne elektrane sadrže ukupno sedam reaktora, kojima upravlja francuska komunalna firma Engie. Dok susjedna Francuska smatra nuklearnu energiju „zelenom“ i crpi 70 % svoje energije iz nuklearnih elektrana, susjedna Njemačka to ne čini i prvobitno je planirala da zatvori sve svoje nuklearne elektrane do kraja 2022. prema sporazumu potpisanom nakon Japanske katastrofe u Fukushimi.

Međutim, dok se EU koprca između potrebe za uvoznim prirodnim gasom i uočene neophodnosti kažnjavanja Moskve sankcijama zbog sukoba u Ukrajini, Berlin ponovo razmatra zatvaranje svojih nuklearnih elektrana. Tri takva postrojenja ostaju u funkciji, a ministri ekonomije zemlje pozvali su na preispitivanje planova za zatvaranje. Ali postepeno gašenje je napredovalo do te mjere da čak i ako vlada odluči da nuklearne elektrane održi u funkciji, još 18 mjeseci će biti potrebno prije nego što se vrate u funkciju, sa nedostatkom obučenog osoblja i poteškoćama u nabavci neophodnih gorivih šipki, što znači da se postrojenja moraju ugasiti barem privremeno do zime 2023-2024. Sudbina gasovoda Sjeverni tok 2, koji je trebalo da prenosi ruski prirodni gas direktno u Njemačku, ostaje nepoznata, ali je malo vjerovatno da će biti operativan pod sadašnjim nizom sankcija.

Belgijanuklearna elektranaNuklearna energija
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ništa od zelene agende,

tihobl
2 godine prije

Belgija ima problem sa energijom, a Rusija sa sportom. Izgradili su onolike stadione, a sad je ruski sport pod sankcijama. Da stadioni nebi bili prazni Putin je juce drzao govor. 95.000 gledalaca na tribinama, a oko stadiona jos 100.000 koji nisu mogli uci. Ovolike brojeve jedino jos postize Erdogan kad gostuje u Njemackoj – tad je stadion pun turaka, a ispred ostane jos toliko.

Cocolo
2 godine prije

preskup uvoz iz usa?,…kao i uvijek,sto razum ne dovede u red ,,to ce uciniti novac

tuf
2 godine prije

Jedina država kojoj bi bilo dobro da zatvori nuklearke je Belgija. Reaktorske posude u njihovim elektranama su napravljene od toliko lošeg čelika da su ih već u više navrata gasili zbog provjere tisuća mikro-pukotina koje se nastavljaju širiti tijekom godina i više nisu bezazlene. U njihovom slučaju se doista radi o neisplativom kockanju jer je je*eni korumpirani FANC istolerirao iste probleme nađene u elektrani Doel kao i u Tihange-u. Isti. Je*eni. Problem. Nekima je bolje ostaviti se onoga čime ne znaju upravljati.

ogo
2 godine prije

Ni slucajno kakve nuklearke sve zatvoriti zapecatiti.
Nismo se mi gospodo 20 godina pripremali za ovo sada da vi kad pozelite imate svijeto ,grijanje i ostali
luksuz.
Velikodusno smo vam vam pripremili cjepiva da vas griju oko SRCA a pogled na lice naseg
ideologa KLAUSA dovoljno vam svjetla daje.
SLAVA nasoj DUBOKOJ DRZAVI.

zapadni neimac
2 godine prije

Francuska je prije neki dan donijela odluku o grdnji 14 novih nuklearnih reaktor u skorije vrijeme…………….. 14.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI