Zabrana EU ruskog gasa ‘malo verovatna’

Gas
14 komentara

Belgijska ministrica energetike Tinne Van der Straeten pozvala je EU da ograniči uvoz ruskog gasa i odvikne se od fosilnih goriva do 2027. godine, nakon što je otkriveno da je njena zemlja jedan od najvećih uvoznika ruskog tečnog prirodnog gasa (LNG).

U intervjuu za Financial Times u srijedu, Van der Straeten je izjavila da “nije zadovoljna” činjenicom da ruski gas i dalje ulazi u EU preko Belgije, ali je istakla da samo 2,8% tog uvoza ide belgijskim potrošačima , dok je ostatak bio u tranzitu u druge zemlje.

Ona je također priznala da iako Belgija podržava uvođenje sankcija ruskom gorivu, to je “malo vjerovatno” da će se to dogoditi, jer bi za taj potez bila potrebna jednoglasna podrška svih članica EU.

„Najefikasnija stvar koju možemo da uradimo. . . je da se odviknemo od fosilnih goriva uopšte i da se uverimo . . . da sami možemo da kontrolišemo energiju”, rekla je ona izdanju.

Najnoviji podaci nevladine organizacije Global Witness pokazuju da je Belgija trenutno treći po veličini uvoznik ruskog gasa na globalnom nivou, sa 17% ruskog izvoza, iza samo Kine i Španije.

U izvještaju nevladine organizacije također se navodi da je EU ove godine trebala uvesti rekordne količine ruskog LNG-a, uprkos tome što blok ima za cilj da se odvoji od ruske industrije fosilnih goriva. Global Witness je otkrio da je na EU otpadalo više od polovine (52%) ukupnog LNG-a koji je Rusija izvezla ove godine. Ranije ove sedmice, austrijski kancelar Karl Nehammer priznao je da je ruski LNG teško zamijeniti, ističući da, iako “nije jeftiniji od bilo kojeg drugog” plina, način na koji je sistem cjevovoda uređen u Evropi otežava njegovu zamjenu.

Dodao je da, iako bi se Austrija jednog dana mogla u potpunosti odviknuti od ruskog gasa, ne može si to priuštiti u kratkom roku i da će za sada nastaviti da kupuje gorivo iz Moskve kako bi preživjela nadolazeću zimu i obezbijedila energentima i domaćinstvima i svojoj industriji .

S obzirom na to, Njemačka – koja se oslanjala na Rusiju za gotovo 40 posto svog plina prije 2022. – ostala je pri svojoj odluci da značajno ograniči uvoz ruskog plina i sada se suočava sa značajnim skokovima cijena plina uoči sezone grijanja. U međuvremenu, nemački proizvođači su priznali da su „dramatično” izgubili svoju međunarodnu konkurentnost i počinju da razmišljaju o preseljenju svog poslovanja u inostranstvo.

Belgijagasrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
7 mjeseci prije

Kada će se konačno iza rešetaka naći ona krmača Ursula i cijela njezina Europska Komisija? Smrtna kazna nije dovoljna za štetu koju su napravili cijeloj EU..

Dax
7 mjeseci prije

Kolko prdiš tolko se greješ. Govno osušiš, pa na njega izroštiljaš bube, cvrčke, crve,gusenice,i ko zna kakvu sve žgadiju možeš da sakupiš, ma milina prste da poližeš.

Bruno
7 mjeseci prije

Ovi političari su totalno neobrazovani i uma kišne gliste. Pa ne dobije se neki izum pritiskom na dugme. Potrebne su godine radanajpametnijih među nama da smisle neki novi način za stvaranje energije. Čak i ako imaš ideju, nemaš sredstva i nemaš načina kako ostvariti ideju. Georg Bull je prije 170 godina smislio binarnu algebru, a tek sredinom prošlog stoljeća je počela polako da se realizuje. Ko bira ove političare?

Max
7 mjeseci prije

Nemoguća.

hiber
7 mjeseci prije

Malo je autor to sve pogrešno shvatio. Nije cilj ukinuti ruske energante, nego onesposobiti ruski proračun za vođenje rata. Zapravo sve to vise nego dobro ide, jer su kinezi zaplijenili 300.00 km2 ruskog teritorija na 49 godina. Rubalj polako ali sigurno tone. Najnovija stvar je reciklaža 30 milijardi dolara u rupijama. U konačnici je reciklaža preko UAE odnijela 40% provizije i rupije su promjenjene u mrske dolare.🤣🤣🤣

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI