Ben Wallace potvrđuje odlazak iz politike

Ben Wallace
9 komentara

Ministar obrane najavio je planove za odstup s dužnosti nakon što su SAD navodno odbile njegovu kandidaturu za vođenje NATO-a.

Britanski ministar obrane Ben Wallace napušta vladu prilikom sljedeće rekonstrukcije kabineta na jesen i neće se kandidirati za ponovni izbor u parlamentu, rekao je u subotu za UK Times. Nakon neuspjelog nastojanja da predvodi NATO, rekao je da želi potpuno napustiti politiku.

Wallace je naglasio da ne planira napustiti vladu “prerano” i prisiliti posebne izbore, inzistirajući da se ne povlači zbog predviđenog poraza konzervativaca, već zato što se njegova izborna jedinica raspušta. Međutim, implicirao je da mu je dosta posla, naglašavajući svoju 24-godišnju političku karijeru i objašnjavajući “Proveo sam više od sedam godina s tri telefona pokraj kreveta.”

Ministar je predvidio “mnogo nesigurniji” svijet do kraja desetljeća, s UK-om koji će završiti u “hladnom ili toplom sukobu”, a Rusija, Kina i “terorističke skupine koje još uvijek nisu nestale” prijeteće sa svih strana.

Wallace je proveo četiri godine kao ministar obrane, služeći pod tri premijera i definirajući vodeću ulogu Ujedinjenog Kraljevstva u naoružavanju Ukrajine u sukobu s Rusijom. Bivši premijer Boris Johnson, s kojim je Wallace bio blisko povezan, navodno je intervenirao tijekom državnog posjeta Ukrajini prošle godine kako bi spriječio predsjednika Vladimira Zelenskog da pregovara o miru s Moskvom.

Unatoč svojoj odlučnoj podršci Ukrajini, Wallace se prošlog tjedna našao na meti kritika kada je istaknuo da potpora sukobu među zapadnim saveznicima opada i da bi pokazivanje “zahvalnosti” umjesto detaljiziranih popisa zahtjeva za oružjem moglo pomoći u omekšavanju stavova zastupnika. Nakon što su njegovi komentari naišli na snark od strane Zelenskog, koji se dobrovoljno javio da će se “svako jutro probuditi i osobno zahvaliti ministru”, Wallace je bio prisiljen izdati pojašnjenje da su komentari opisivali osjećaje drugih zemalja, a ne njegove vlastite, te da je UK predano kako bi “pomogli Ukrajini da nabavi ono što im je potrebno za trijumf.”

Wallace je službeno odustao od svojih nastojanja da zamijeni Jensa Stoltenberga na mjestu glavnog tajnika NATO-a prošlog mjeseca nakon što je Stoltenbergov mandat produljen, objašnjavajući da će sljedeći čelnik saveza “morati zadovoljiti i [francuskog predsjednika Emmanuela] Macrona i [američkog predsjednika Joea] Bidena,” niti od kojih su podržali njegovu kandidaturu. Biden je navodno blokirao njegovu ponudu jer je Wallace iza leđa Washingtona promovirao obuku ukrajinskih pilota na F-16 kako bi prisilio SAD da ih opskrbi.

Ministar obrane pridružio se više od 40 drugih konzervativnih zastupnika koji su najavili da neće tražiti ponovni izbor, što je neke navelo da predviđaju nadolazeći izborni poraz za stranku koja je u isto toliko godina spalila četiri premijera.

Ben WallacePolitikaVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
9 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
9 mjeseci prije

Nikome neće nedostajati.

Emiliano Zapata
9 mjeseci prije

Jadan pa kako ce sad? Jel ima neki broj racuna da mu uplacujemo ??

Grdi
9 mjeseci prije

Nesposoban diletant ……… npr, pod njim britanija je ostala bes ijednog *Stormshadow* krstarece rakete, sve su dali ukrajini!? …. i tako britanija ostala bez obrane takvog oruzja …..

onaj najglu...Dalton
9 mjeseci prije

Izražavam duboku zabrinutost.

P.S.
Nu mene, a…

Nekoime
9 mjeseci prije

Kako ide ona o brodu i štakorima?

Darko
9 mjeseci prije

Jedan američki drek manje u NATO-u..

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Ben “Amazon” Wallace.

RoPe
9 mjeseci prije

Who Framed Colin Wallace?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI