Berlin, Beč i EK se protive novim američkim sankcijama protiv Rusije

Moskva
33 komentara

Na vijest da SAD sastavlja novu proširenu listu sankcija protiv Rusije, Europska unija je pozvala Washington da koordinira sve nove antiruske sankcije s Bruxellesom, priopćila je Europska komisija.

Europska komisija je istaknula kako je važno uskladiti nove mjere “kako bi se osigurala njihova učinkovitost na međunarodnoj razini i očuvalo jedinstvo među partnerima”.

Ranije je njemačka kancelarka Angela Merkel osudila nacrt novih sankcija Washingtona protiv ruskih energetskih kompanija. Prije nje su kancelar Austrije Christian Kern i njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel također nazvali neprihvatljivom američku namjeru da nametne sankcije europskim energetskim tvrtkama zbog njihove suradnje s Rusijom.

Kremlj je rekao da je nezadovoljstvo u Europi protiv ruskih sankcija razumljivo.

Naime, Washington je donio odluku kojom želi sankcionirati europske kompanije koje posluju s Rusijom u energetskom sektoru, čime bi se ugrozio zajednički projekt ruskog Gazproma i europskih energetskih kompanija “Sjeverni tok 2“, kojeg Njemačka ni po koju cijenu ne želi izgubiti.

Za američke dužnosnike i administraciju je lako donositi takve odluke, jer američke kompanije niti će osjetiti gubitke, niti će se odraziti na ukupne trgovinske i gospodarske odnose između Moskve i Washingtona. Međutim, europski partneri ruskih kompanija su nešto drugo i oni su s Moskvom u energetskom sektoru nesmetano poslovali čak i tijekom najvećih napetosti u vrijeme Hladnog rata.

Američke sankcije žele spriječiti “Sjeverni tok 2”

Nove sankcije protiv Rusije, “zbog Krima, Sirije i hakiranja”, odobrene su u američkom Senatu. Zapadni tisak je odmah primijetio kako Washington želi minirati plinovod “Sjeverni tok 2”, međutim, ovog puta su vladari s one strane Atlantika naišli na otpor Njemačke i Europske komisije.

Štoviše, sankcije Washingtona prijete da Berlinu i Beču uskrate unosan posao, dok Europi mogu stvoriti neočekivanu prijetnju energetskoj sigurnosti. Koji je cilj novih američkih sankcija i na koga se misli udariti? To je prvo pitanje, a drugo je hoće li Europska unija, prije svega Njemačka i Austrija, pokazati da su neovisne zemlje ili potvrditi da su zemlje s ograničenim suverenitetom, odnosno, vazali Sjedinjenih Država?

Senat američkog Kongresa je odobrio nove sankcije protiv Rusije, a usvojene su i izmjene i dopune o sankcijama protiv Irana. Ovo je još jedna “kazna” Rusiji “zbog povrede teritorijalnog integriteta Ukrajine i Krima, arogantnih kibernetičkih napada, ometanja američkih predsjedničkih izborima, kao i nastavka ruske agresije u Siriji”, stoji u tekstu obrazloženja.

Tijekom glasovanja je 98 senatora glasalo “za”, a dvojica su bili “protiv”, bivših predsjednički kandidat, demokrat Bernie Sanders i republikanac Rand Paul.

Nove sankcije su nametnute onima koji daju “znatnu financijsku, materijalnu ili tehnološku podršku Damasku“.

Zakon je usmjeren i protiv onih koji daju “robe, usluge, tehnologije, informacije ili podršku za izgradnju ruskih plinovoda”.

Dokumentu se također bavi ograničenjima transakcija s ruskim bankama. Zakon mora biti odobren od strane Zastupničkog doma. No, zapadni stručnjaci navode kako se već osjeća negativan utjecaj nacrta sankcija. Financial Times primjećuje da je indeks Moskovske burze za 4,2% i burza je zatvorena na najnižoj razini od veljače 2016. godine, dok su dionice Rosnefta i Sberbanke izgubile 1,1% i 2,1%.

“Sjeverni tok 2” pod napadom

Dio nacrta novih sankcija izričito navodi “kako se treba suprotstaviti izgradnji plinovoda “Sjeverni tok 2″, jer ima štetan utjecaj po energetsku sigurnost EU”.

Washington smatra da je “Sjeverni tok 2” moćni geopolitički alat, kojim će Gazprom ojača svoju dominaciju u energetskom sektoru u Europi, kaže Financial Times.

“Sankcije su usmjerene na sve one koji ulažu u gradnju plinovoda čiji su korisnici ili djelomični vlasnici ruske energetske kompanije ili one koji podupiru takve projekte”, navodi jedan od autora zakona, republikanski senator Michael Crapo.

Nema sumnje da američke sankcije može biti problem za europske partnere projekta “Sjeverni tok 2”, a to su Shell, Engie, OMV, Wintershall i Uniper. Njihove investicije čine polovicu troškova projekta vrijednog oko 9,5 milijardi eura.

No to je još najmanji problem. Naime, Berlin je ogorčen jer Washington govori o “sankcijama protiv Rusije”, ali će zapravo one pogoditi europske tvrtke, priopćili su iz ureda kancelarke Merkel.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel i kancelar Austrije Christian Kern su ove mjere nazvali neprihvatljivima, no State Department se nije udostojio ni odgovoriti na kritike Europljana.

U stvari, Washingtonu provodi tradicionalni način pritiska na europske korporacije, prijeteći im američkim sankcijama u njihovim vlastitim zemljama.

U projektu “Sjeverno tok 2” ne postoji ništa američkog, ali su američki senatori europskim “kolegama” jasno poručili da će, ako budu radili s Rusima, snositi posljedice. U stvari, SAD sa svojim skupim plinom želi europsko tržište, a Krim, Sirija i hakeri su izgovor za malu djecu.

Rusija može igrati pametno i početi objavljivati opširna izvješća o prodanim energentima, koja joj idu u prilog, čime će pokazati da se ne boji sankcija i da je Europa ta koja mora pokazati da se može oduprijeti Sjedinjenim Američkim Državama u kojima se nije promijenilo ništa.

Kao što smo naveli na početku, čini se da se lavina zakotrljala, no, pitanje je hoće li Berlin, Beč i Europska komisija imati dovoljno snage, posebice s “petom kolonom” koja više brine o američkim, nego o europskim interesima, a koju predvodi Donald Tusk.

Ovih nekoliko europskih dužnosnika, koji su otvoreno istupili protiv novih američkih sankcija u energetskom sektoru, sada trebaju podršku.

“Sirijski dio sankcija” i Europa

Prema dokumentu, sankcije se moraju nametnuti i protiv onih koji daju “znatnu financijsku, materijalnu ili tehnološku podršku vladi Sirije”. U tom slučaju su mete Rusija i Iran, koji bi trebali snositi glavni teret sankcija.

Međutim, ako bolje pogledamo, ove sankcije su poduzete možda ne baš iz očaja, nego zbog činjenice da je Washington na Bliskom istoku u vrlo teškoj situaciji. SAD tamo gube utjecaj, dok Rusija postaje važan čimbenik.

Uzmimo u obzir hitni put ministra vanjskih poslova Katara u Moskvu, gdje je nedavno tražio podršku, ali i “plinski OPEC” kojeg čine Rusija, Iran i Katar. Sve ovo SAD pokušava spriječiti, ali se služi jedinim alatom kojeg ima na raspolaganju – pritiskom i ucjenama.

No, “sirijski dio” sankcija protiv Irana i Rusije vjerojatno neće dobiti podršku među europskim “saveznicima” Washingtona. Iran se nakon nuklearnog ugovora i uklanjanja sankcija okrenuo obostrano korisnom partnerstvu s EU, posebno s Njemačkom, “lokomotivom” Europske unije, koja se ne želi odreći ni spomenute suradnje s Rusijom.

Najvjerojatnije će doći do još većeg udaljavanja Europe od Sjedinjenih Država, jer se u ovo području interesi SAD-a i Europe počinju snažno razilaziti.

Kazne za “privatizaciju u Rusiji”

Prema nacrtu će se također morati nametnuti sankcije onima koji doprinose “privatizaciji državne imovine” u Rusiji, jer nad ovim procesom, po mišljenju američkih stručnjaka, monopol imaju  ruski dužnosnici i članovi njihovih obitelji, koji iz svega izvlače “ilegalan profit“. No, kazne se mogu primijeniti samo na one koji financijski doprinose privatizaciji i ulože u ruske tvrtke više od 10 milijuna dolara.

“Ovo nije prvi zakon ove vrste i on ne sadrži ništa novo”, rekao je profesor s Instituta Plehanov, doktor ekonomskih znanosti Sergej Orlov.

Prvo, tempo privatizacije u Rusiji uopće nije visok, čak se smatra prilično niskim.

“Iskreno, mi ne provodimo aktivnu privatizaciju, da bi morali ozbiljno razmišljati o sankcijama u njenom  ograničenju”, rekao je Orlov.

Drugo, 10 milijuna dolara može biti pristojan izvor investicija za ulaganja, posebno za srednja poduzeća i ne isključuje se strani kapital, a sankcije se mogu se izbjeći da se stvori grupa tvrtki u kojoj će svaka uložiti 10 milijuna.

Osim toga, većini onih koji su mogli ili su željeli sudjelovati u privatizaciji, sankcije su izrečene od 2014. do 2016. godine. Što se tiče stranih tvrtki, oni nisu sudjelovali u privatizaciji u Rusiji u posljednjih godinu dana ili još od pretprošle godine.

Senat je, kao što je spomenuto, odobrio i financijske sankcije i ograničenja na transakcije s ruskim bankama u pružanju financijskih sredstava i rok snizio na 14 dana, umjesto dosadašnjih 90 dana.

No, stručnjaci podsjećaju da su ograničenja za ruske banke već su uvedena pod prethodnim sankcija i da su i dalje na snazi, te da je financiranje de facto dostupno samo za 30 dana. Taj rok  žele smanjiti do dva tjedna, čime se ruske financijske institucije želi dovesti u težak položaj na međunarodnom tržištu. U ovom slučaju “međunarodnom” znači na zapadnom, tako da treba vidjeti financijske odnose Moskve s divovima poput Kine i drugim zemljama.

Svemir je “prevažan” za sankcije

U odobrenim sankcijama je ipak izuzeta NASA, što je senator McCain nazvao “poklonom ruskom vojno-industrijskom kompleksu”. No, senator iz Colorada, Cory Gardner, mu je uzvratio: “Ovaj amandman ne namjerava narušiti naš izračun, nego osigurava kontinuirano proširenje istraživanja svemira”.

Razlog je vrlo jednostavan. Prvo, Amerikanci sada aktivno sudjeluju u projektu ISS. Drugo, NASA aktivno koristiti ruske raketne motore za pokretanje svojih raketa. Pokazalo se da bez Rusa ne mogu slati astronaute na “Međunarodnu svemirsku postaju” (ISS), a američke rakete se ne mogu kretati bez ruske tehnologije.

Unatoč svemu, Rusija još uvijek nije uvela protusankcije Americi u svemirskoj industriji, jer u Moskvi drže da pogoršavanje situacije nije u interesu ni Rusije ni Amerikanaca.

Ako zakon stupi na snagu, prošlogodišnje sankcije Baracka Obame protiv Rusije će dobiti status zakona i administracija Trump će ih teže poništiti.

Osim toga, kako se i očekivalo, prijedlog zakona je napisan tako da predsjednik može ukinuti sankcije protiv Rusije samo uz odobrenje Kongresa.

U tom dijelu, Trump će članovima Kongresa morati dostaviti popis zbog kojeg bi tražio eventualno ukidanje sankcija i dokazati da je Rusija promijenila svoju politiku, uključujući Ukrajinu i Siriju. Nakon razmatranja podneska bi u roku od mjesec dana Senat i Zastupnički dom trebali dati svoje mišljenje i zahtjevu predsjednika.

Naravno, treba spomenuti i mogućnost veta američkog predsjednika, ali je teško povjerovati da će se Trump usuditi učiniti nešto slično, čak i ako dokument ograničava ovlasti predsjednike.

U situaciji apsurdne istrage i kada Trump ovisi o Kongresu, on mora dokazati svoju odanost republikancima i nemoguće je da će djelovati protivno volji Kongresa.

No, za kraj, za Europu je ipak najinteresantniji dio u kojem se sankcioniraju sve europske kompanije i subjekti koje posluju s Rusijom u energetskom sektoru, posebno u izgradnji plinovoda. Njemačka se otvoreno pobunila, kao i Austrija, a podržala ih je i Europska komisija, koja u prvom službenom priopćenju nije bila oštra, ali je dala do znanja da se energetskom sigurnosti Europske unije ne može igrati bez konzultacija s Bruxellesom. Nema sumnje da će “rasplet” u ovom dijelu biti najzanimljiviji od svih navedenih stavki i Njemačka ima priliku da se dokaže kao suverena zemlja ili da otvoreno prizna kako ništa ne smije učiniti bez odobrenja stvarnih vlasnika njemačke države.

otporSankcije
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Filip
6 godine prije

Kad se Amerika iznutra uruši bolje da ne petljaju po svijetu i gledaju svoje probleme

Jirźi
6 godine prije

Američka država je stvorena na genocidu prema domicilnom stanovništvu i nakon par stolječa ostali su isti

Sinisa
6 godine prije

E ovo mirise na konkretno.

dobagan rogić
6 godine prije

Američka država je izuzetno odvratan drek.

Sara
6 godine prije

Nevjerojatno je kako su nesretni Ukrajinci lakomisleno ispušili Zlatnu Koku koju im je Gazprom sam samcijat poklonio i donio u kokošinjac? Nestala Zlatna Koka, nestala i jadna Ukrajina. Zlatna Koka liježe takva zlatna jajca da su čak i šparni švabe spremni odreći se vanbračne ljubavi sa dosadašnjim “partnerima” zbog nje.

HEKPCT
6 godine prije

Za očekivati je intenziviranje terorističkih udara po neposlušnoj Evropi. Diplomatski pritisak, jelte.

davor
6 godine prije

To su američke sankcije EU a ne Rusiji. Samo se vode kao Rusiji. Znaju Ameri da ne postoje bez EU podrške i vazalstva da su niko i ništa

tuf
6 godine prije

Samo neka nastave ovim tempom pa će im se savezništva raspasti prije nego što su sanjali u noćnim morama.
Kompromisi u gospodarskim interesima imaju svoje limite, a njemačkim poslovnim krugovima je fitilj pri kraju. Sve im diraj, ali gospodarstvo ne.

Nik
6 godine prije

Iskreno i drago mi je zbog ovih sankcija bas me zanima oce li se njemacka suprostaviti skupa sa eu i oce li napokon izac iz dupeta usa……

bababa
6 godine prije

“SAD sa svojim skupim plinom želi europsko tržište”…sve receno

Sinisa
6 godine prije

Nevjerovatno koliko se moc USA srozala od Obame pa do sada..

bababa
6 godine prije

e sad su SADisti Njemcima dirnuli u svetinju, a to je gospodarstvo. Nemaju vojsku, okupirani su sad-istickom vojskom, trpe ponizenja i soft torture drustva vec 70g i jedino sto imaju je gospodarstvo koje podrzavaju, unapreduju i vrijedno grade. Ako im i to uniste onda Njemacka vise i sluzbeno nece postojati. A bogami ni ostatku eu se onda ne pise dobro.

subaru
6 godine prije

Ne vjerovati danajcima i kad darove nose, ista je to vampirska škvadra.

subaru
6 godine prije

Ovim sankcijama kojim uderaju po naftnim i plinskim tvrtkama žele spriječiti da bilo kome iz jewrope padne na pamet da ostvare sjeverni tok 2., moraju svi kupovati njihov ukapljeni. Sumnjam poslije ovoga u izvedivost sjevernog toka. Rusija nema više što tražiti sa zapadnim vazalima.

NSU
6 godine prije

Plenky javi se!

Brainstorm
6 godine prije

ne trebaju nama ni amerikanci ni rusi ni arapi. europa ima dovoljno plina a nalazi se svugdje oko nas: https://www.treehugger.com/renewable-energy/three-nations-plan-500-increase-global-offshore-wind.html

vladek68
6 godine prije

Mislim da je taj drugi bio Mike Lee iz Arizone, pored Rand Paula,a ne Sanders.U svakom slučaju provjerite…

Antonio
6 godine prije

Neka Berlin sada konecno mucne glavom. Ako i sada sve ide dalje po selji Vasingtona onda Nemacka ostaje drugorazredna sila koja nije neovisna bar jos pola veka. A nakon toga je nece ni biti onakvu kako je sada znamo, silno idustriska, izvozno orjentisana…

jozo
6 godine prije

Ove sankcije će Poljska i ostale zemlje V4 podržati. Zato Trump i dolazi u Wroclav 06.07.

HEKPCT
6 godine prije

“…pitanje je hoće li Berlin, Beč i Europska komisija imati dovoljno snage, posebice s “petom kolonom” koja više brine o američkim, nego o europskim interesima, a koju predvodi Donald Tusk”.
A talasemičar? Zar on nije dovoljno dobar da ga stavite u društvo s Tuskom?

Vlastimir
6 godine prije

Berlin je ukinuo Južni tok a počeo je da gradi Severni tok.Kako će da se zemlje Balkana snabdeju gasom to Berlin ne interesuje.Bitno je da se Nemci snabdeju.Ovo jasno ukazuje na dvoličnost I POKVARENOST Berlina i EU.Sada se protive sankcijama Amerike usmerene protiv Rusije jer njima to škodi a traže od Srbije da uvedu sankcije Rusije.Šta više reći.Pokvarenost na kvadrat.

Jupiter
6 godine prije

Približavanje Evrope odnosno Nemačke Rusiji , uvek je bilo u suprotnosti sa Američkim i Britanskim interesima. Da ne bi došlo do ozbiljne “ljubavi”Amerika i Britanija su to razbijale svetskim ratovima

Nightwatch
6 godine prije

Bude kolinda to sredila, bez brige ljudi. Salu na stranu, cini se da pocinje kolaps u dogovorenom braku SAD-EU, netom sto su strpali starce pod zemlju. Interesi se razilaze i uskoro nece bit mjesta za oboje za istim stolom. Jednom kad europljanima dodje iz dupeta u glavu da njihovi prirodni saveznici ne mogu bit i nisu preko oceana vec u susjedstvu mozda posvjedocimo nekim racionalnijim trenucima.

bato
6 godine prije

bruxelski birokrati Juncker and brainless comisars = sluge Washingtona I ništa drugo a nažalost nije ni ništa novo

Guest
6 godine prije

O kako su ove Ameri naporni, reketare po citavom svijetu

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Ili je ovima pocelo dolaziti iz dupata u glavu ili su postali svijesni da francuzi pripremaju izvoz zutih prsluka u SAD.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI