Berlin islamistima u Idlibu poslao 50 milijuna eura “pomoći”

Berlin
60 komentara

Samo tri dana nakon summita čelnika Turske, Rusije, Njemačke i Francuske, održanog u Istanbulu 27. listopada, na kojem su predsjednici Erdogan, Putin i Macron kancelarka Merkel potvrdili svoje stavove o potrebi rješavanja aktualnih problema kroz pregovore i prestanak neprijateljstava, ali i načinu kako osigurati povratak sirijskih izbjeglica u domovinu i obnovi zemlje, njemački list Tagesspiegel otkriva da je vlada iz Berlina u područja koja kontroliraju islamisti u Idlibu poslao 50 milijuna eura “pomoći”.

Ovaj korak njemačke vlade je prilično neobjašnjiv, obzirom da Emmanuel Macron i Angela Merkel 27. listopada u Istanbulu nisu jasno rekli hoće li izravno sudjelovati u legitimnim i legalnim humanitarnim i rehabilitacijskim programima na teritoriju kojeg kontrolira sirijska vlada, što se može tumačiti i kao nevoljkost Francuske i Njemačke da u ovom ratu priznaju pobjedu vladinih snaga.

Naime, kancelarka Merkel i predsjednik Macron su najavili samo nejasne namjere da se pomogne narodu Sirije da prevlada posljedice rata, te da je za njih primaran proces političkog dogovora koji će odrediti budućnost Sirije i buduće ustavne promjene.

Samo tri dana nakon summita u Istanbulu njemački list Tagesspiegel otkriva kako njemačka vlada financijski podupire militante u sirijskom Idlibu i da je to potez koji bi mogao izazvati Rusiju, ali i Tursku, koja ne želi strana uplitanja u Idlib i želi kontrolirati islamističke milicije za borbu protiv Kurda.

Autor članka Hannes Heiene otkriva kako je savezna vlada militantima u Idlibu poslala milijune eura.

Islamistički militanti trenutno primaju 37,5 milijuna eura od strane Ministarstva vanjskih poslova Njemačke, te Društva za međunarodnu suradnju i iz Saveznog ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj. Osim toga, 11,3 milijuna eura im dolazi od ostalih donatora, koji preko njemačkih vlasti kao posrednika novac iz Europske unije u Ildib. To znači da je samo Njemačka u terorističku enklavu u Idlibu ukupno poslala gotovo 49 milijuna eura. Još 17 milijuna eura je u Idlib poslano iz ostatka EU.

Slanje financijske “pomoći” je potvrdio državni tajnik Walter Lindner na zahtjev zastupnice Bundestaga Evrim Sommer iz stranke Die Linke, koja je vijest potvrdila za Tagesspiegel.

Hannes Heine piše kako je ova “pomoć” eksplozivna jer može izazvati najmanje dvije vlade. Prvo, Rusiju, koja podupire središnju vladu Bashara Al-Assada, koji  želi osloboditi Idlib, a druga je Turska koja želi apsolutnu kontrolu nad islamističkim milicijama u Idlibu.

Savezna vlada tvrdi kako pomaže civilima, a ne naoružanim skupinama, ali zastupnica Bundestaga Evrim Sommer tvrdi kako Berlin ne želi predočiti precizan popis primatelja.

“Vlada to ne želi pojasniti, jer se partnerima s kojima je Merkel govorila, Rusiji i Turskoj, to možda ne bi svidjelo”, rekla je Evrim Sommer.

Tagesspiegel

Ključni detalji summita o Siriji u Istanbulu

financiranjeTerorizam
Pretplatiti se
Obavijesti o
60 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
barba tonći
5 godine prije

bem ti maloga miša ako i ja ne postanem putinofil. ode se više ne zna ko ga kome i zašto pribokava. šporka posla da ne mogu šporkija.

Riddick
5 godine prije

U Siriji kada ubijaju onda se bore za slobodu i dobijaju pomoc a u Nemackoj kada ubijaju onda je to terorizam.
I onda se posle cude odkud terorizam u Nemackoj , ili Francuskoj , Belgiji , pa to su sve vasi stipendisti koji su se vratili kuci , to su sve vasi losi momci …

PPP
5 godine prije

Prijatelju nitko ti ovdje ne mrzi Jugu, ali moraš biti svjestan da je to prošlo vrijeme. Gradi kuću s materijalom kojeg imaš, a ne onim kojeg nemaš.

Juga je dio povijesti naroda Balkana, kao što će biti EU u skoroj budućnosti. Netko na nju gleda pozitivno, netko negativno i to prihvati. Da su u Jugi bile čvrste veze i volja naroda kako se govori, ona se nikada ne bi ni raspala.

Ne zaboravi zadnju, al bitnu stvar, oni koji su ti u Jugi prodavali ideale, sada ti isti prodaju nove, u celofan upakirane, ideale za koje bi u Jugi završili na Golom otoku.

Na obje strane imaš dobre i loše ljude i među onima koji su za Jugu i oni koji nisu za nju nikada bili. Sve ovisi na kojoj strani si rođen, a to moj prijatelju nisi mogao birati.

Alen
5 godine prije

Njemacka je od raspada cccp ukljucena u sva ova zbivanja kako u evropi gdje gospodari tako i na BI samo sa drugacijim metodama i skrivena iza drugih igraca..Njeni ciljevi nisu nista manje ambiciozni od americkih ..S obzirom da njemackom upravlja isti kapital kakav upravlja i s usa jasno je da je to isti entitet.. Ovo razdvajanje od usa je samo predstava za mase…

cogo
5 godine prije

politicni zlocinci pomazu ubicama ,,ali nema dovoljno ubica vec u njemackoj ,,treba ji novi da sto prije upropasti vlastitu drzavu ,,,in narod jos gleda tu babetinu ,,pa nema nikoga u toj drzavi da sutne tu prokletnicu u zatvor

eu kolonija
5 godine prije

možda su slali svojim špijunima. poznato je da među isilovcima ima dosta špijuna. jer kako drugačije objasniti to da njemačka vlada neće parlamentarnoj stranci kao što je “die linke” da predoči kome su novci upućeni. u protivnom možda je merkelica slala novce tetki ili zagondžiji

Mikojan
5 godine prije

Aha, sad šalju novce, nisu se zaleteli pa blebnuli da su dobrodošli u Njemačku ?
Treba to potaracat i mir u Siriji !

Brainstorm
5 godine prije

vijest koja je promakla meni a mozda i Vama … https://www.presstv.com/Detail/2016/05/09/464706/Saudi-Arabia-King-Salman-Israel-Prime-Minister-Netanyahu-Isaac-Herzog-Panama-Papers/
saudijski kralj financirao kampanju netanjahua 2015.

Maja
5 godine prije

pogledah vijesti na epochtime-u o kolindinoj odluci da ne potpise un-pakt o migraciji. njemci pisu srce drapajuce komentare, upravo placu za kolindom, odmah bi ju zamijenili za svoju “metlu ” ili “romb strave”. pitanju se, cime je jedna “dummland” zasluzila to svoje vodstvo? “za najvise dvije generacije ne bude nas”. njihova stasi- vlada je vec u smislu un -papira donijela zakone, prema kojima vec i nedirektnom kritikom ( napr. a sto sa zbrigom nase sirotinje?), zavrsite u zatvoru – o tome pak vise na klagemauer.tv

Zvrk
5 godine prije

aj da se ne lažemo, neće ti primit ni milijun pomoći. zgrabit će to posrednici, lažni humanitarci, turska vlada itd.

Laki Topalović
5 godine prije

Nema borbe , nema rata bez BND komandanta. Ma di je bilo rata da nije Švabo kriomice intervenirao, barem smo mi živi svjedoci . Bilo je više BND-ovaca nego “Štrumpfova”

Znase
5 godine prije

Svako svoje pomaže

benty20
5 godine prije

Baš se čudim da nisi spomenio pokojnicu… 😀

nekoime
5 godine prije

I poslije Adolfa Angela.

Tadmur Palmirović
5 godine prije

Pa ne znam baš koliko će se Njemačka pretrgnuti da bi nekome pomogla bez obzira što EU i alkaida igraju u istom timu.Samo Bog zna šta se iza ovoga krije ako je uopšte istina.Bar mi na Balkanu znamo kako završi kada ti ” pomoć” stigne od Kola ,Genšera i sada Angele.

jezevakucica
5 godine prije

“Jučer”Adolf davao željezne križeve,danas Anđa daje eure,sutra Anđa daje vize i radne dozvole.Tko ne zadovoljava-marš u balkansko dvorište!

Cenzurirana obrana
5 godine prije

Ma za Jugom žale jedino komunisti i Srbi. Hrvati i Slovenci bi radije Austro-Ugarsku, a Bosanci bi radije Tursku.

IVE OLDTIMER
5 godine prije

Sve mi se cini da ce dvolicna i gramziva muti Adolfina otici brze nego je planirala, mozda broji zadnje dane pa je pozurila ispuniti obaveze koje je davno preuzela, pa onda u Telaviv

Jole
5 godine prije

Njemačka je od 1945 godine okupirana i nju 100% kontroliraju Askhenazi Židovi.Ovako nešto jedino oni mogu napraviti.

Duki
5 godine prije

Matematika i profit su vrlo prosti Sve države Nato-Eu-a su popušile obnovu Sirije (500 mlrd$)OK DIJELJENO NA 20 ZEMLJA = 25 mlrd u prosjeku svaka .To je otišlo ili će otići u RF.KINU.IRAN itd ok?
Što raditi ?? Pobunjenici-citaj koljači još uvijek drže bogata naftna polja(neka su bila i ININA)? drugi put !
Daj im sredstva za život (oružje i “rižu” ) a oni to vrate u nafti preko Turske !
Sultan je jeb..n igrač. Ali mislim d Vlado to zna !

barba tonći
5 godine prije

Jebala te yuga da je bila ono za šta se reklamirala ne bi je đava pakleni odnija ! Bilo je u njoj fino neradniku i “poštenoj inteligenciji”, pravi radnik i prava inteligencija su morali bižat ća,isto ka i danas. I rvatcku će isti đava odnit jerbo su njegova dica ostala a to su ti moj brale; NEPOTIZAM, BIROKRATIZAM, TEHNOKRATIZAM. To ti je raspizdilo yugu to ti raspizdiva i sve danas što je ostalo od yuge.

alan ford
5 godine prije

ma dajte ljudi, uozbiljite se jedanput i vjerujtre mi, što vam sto puta govorim; Njemačka nije suverena država, niti je ti kada bila, Njemačka, kao i Japan, su od 1945. američko-izraelske vazalske države. Zato ne treba čuditi ovo. Njemačka je okupirana država i do dan danas- Pa to je rekao Xavier Naidoo, prije 4 godine, najveća njemačka pop zvijezda. A Naidoo nije plavokosi i plaovooki Nijemac, već sin indijskih useljenika iz Južne Afrike, koji ima malo tamiju put. Naidoo je prije nekoliko godina čak bio na jednoj maloj demonstraciji takozvanih “reihsburgera” (građani rajha) i podržao ih. To su ljudi, koji ne priznaju ovu SR Njemačku, koju su 1948. stvorili SAD i Britanija, već sebe smatraju građanima njemačkog rajha, Da neki ne bi pogrešno razumjeli, ne misli se na “treći rajh” (kako se zvalo za vrijeme nacizma), već:”Njemački rajh” – tako se ranije službeno zvala Njemačka , od ujedinjenja Njemačke pod… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI