‘Bez oklijevanja’ – Bjelorusija navodi uslove za upotrebu nuklearnog oružja

Aleksandar Lukasenko Vladimir Putin
49 komentara

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da je uputio “prijateljski zahtjev” Rusiji da skladišti dio svog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji kao sredstvo odvraćanja. Izjavio je da neće oklijevati da ih iskoristi ako njegova zemlja bude napadnuta.

“To je bio moj zahtjev. Rusija mi to nije nametnula”, rekao je bjeloruski lider u utorak, a prenijeli su nacionalni mediji. „Niko nikada nije ratovao sa nuklearnom državom, a ja ne želim da iko ratuje sa nama. Postoji li takva prijetnja? Da. Moram se suprotstaviti ovoj prijetnji.”

Moskva je u martu objavila svoju odluku o postavljanju nuklearnog oružja u Bjelorusiju. Tvrdi se da se to neće razlikovati od onoga što SAD rade decenijama držeći dijelove svog nuklearnog arsenala u nenuklearnim zemljama, kao što su Turska, Belgija ili Italija. SAD i njihovi saveznici osporili su tu poziciju i optužili Rusiju za nepromišljenost i pribjegavanje nuklearnoj ucjeni.

Ruski predsjednik Vladimir Putin spomenuo je aranžman tokom sastanka sa Lukašenkom ranije ovog mjeseca, navodeći da je priprema infrastrukture na bjeloruskom tlu u završnoj fazi. To bi moglo biti završeno 7. ili 8. jula, rekao je Putin, ukazujući na jednonedeljno kašnjenje u odnosu na prvobitnu projekciju.

Lukašenko je u utorak rekao medijima da bi jedini osnov za upotrebu oružja bio napad na Bjelorusiju.

“Ne daj Bože da ću morati da donesem odluku o upotrebi ovakvog oružja u naše vrijeme. Ali neće biti oklevanja, ako bude agresije na nas”, rekao je on.

Minsk je optužio članice NATO-a koje se graniče s Bjelorusijom, posebno sa Poljskom, da drže preveliki broj vojnika na položajima koji bi mogli ukazivati ​​na pripremu za napad. On je također optužio Ukrajinu da je organizirala nekoliko provokacija u blizini bjeloruske granice.

BjelorusijaNuklearne raketeterusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
hiber
10 mjeseci prije

Kako ce to uspjeti da koristi ruski nuklearni materijal za svoje potrebe? Valjda Lukašenka računa sa raspadom Ruske Federacije pa da zaplijeni.

Bosna
10 mjeseci prije

Citao sam u zapadnim novinama da je Putin otrovao Luku…LOL Koji cirkus od zapadnih novina.

Xam
10 mjeseci prije

Ovaj rat će dobiti ekonomija. Ja se kladim na zapadnu. Ovdje je cilj ekonomsko iscrpljivanje Rusije. Tipujem da će trajati najmanje 5 a vjerovatno 10-ak godina. Nešto slično nas čeka u sljedećih desetak godina i u Bjelorusiji nakon Lukašenka.

Kopf
10 mjeseci prije

U prvim danima sukoba u Ukrajini, zapadni podupiratelji Kijeva htjeli su da se njegove snage snađu bez vojne pomoći i “pobiju što više Rusa” prije nego što priznaju poraz, rekao je ukrajinski ministar obrane Aleksej Reznikov za časopis Foreign Policy.

tuf
10 mjeseci prije

Lukašenko za Bjelorusiju može koristiti te projektile koliko i Erdogan za Tursku – znači za slikanje, obilaske tijekom godišnjeg odmora ili ako im istekne rok trajanja kao tegle za cvijeće. Jer on ih ne može lansirati niti da se svojski potrudi.

tihobl
10 mjeseci prije

Zasto NATO ne napadne Kaljingrad? Nije valjda da se boje?

Sad vise ne smiju razmisljati i o napadu na Bjelorusiju. Lukasenko ih moze polupati taktickim bombicama do 2000 km daleko, a oni ne smiju uzvratiti – napad na Bjelorusiju je napad i na Rusiju. Cim su razradilili “upad bjeloruskih partizana” plan im pade u vodu. Drug Lukasenko je postao nedodirljiv ko drug Kim.

Entoni Fauci
10 mjeseci prije

Luka ima kratak fitilj, boli Ga kurac

tihobl
10 mjeseci prije

Сједињене Америчке Државе су данас званично потврдиле да на Куби постоји кинески електронски обавештајни комплекс који делује против Сједињених Држава.

Новинар:
„Зашто нисте одмах потврдили да Кина има обавештајну базу на Куби , ако сте у почетку знали за то?

Џон Кирби:
Били смо искрени колико смо могли бити у то време…”

tihobl
10 mjeseci prije

Pametan ko Hiber:

Амерички државни секретар Ентони Блинкен рекао је да ће успех украјинске контраофанзиве донети две ствари – натерати Москву да преговара и, што је кључно за Вашингтон, „ ојачати позицију САД за било којим преговарачким столом“.

У овом тренутку, Сједињене Државе и Европа трпе озбиљне губитке имиџа због уништења западних оклопних возила у Украјини.

A sta ces majstore kad propadne kontraofanziva i rusi polupaju sve zapadne tenkove?

tihobl
10 mjeseci prije

Rusi dobijaju jos celika za reciklazu:

Украјинско војно особље се обучава на британским борбеним возилима пешадије FV510 Warrior.

tihobl
10 mjeseci prije

Brisel zeli da Kazahstan se kandiduje za EU:

ЕУ појачава пропаганду западних вредности у Казахстану

У кратком временском периоду, САД су ставиле на располагање два различита гранта за финансирање „независних медија“ у Централној Азији. Казахстанска НВО КазАИД ће бити тачка дистрибуције средстава.

Како је наглашено, програми су усмерени на „повећање отпорности” становника региона на „руске дезинформације”.

tihobl
10 mjeseci prije

Кијев се спрема да уведе заједничку литванско-пољско-украјинску бригаду на територију западних региона земље као „експеримент“.

Ово ће бити проба за улазак НАТО контингента . Ако се експеримент сматра успешним, биће проширен.
/ТГ-канал “Резидент” позивајући се на извор у канцеларији Зеленског/

tihobl
10 mjeseci prije

Pocelo prigrijavati i …
…Цене гаса у Европи расту за 17 одсто и достигле су 400 евра за хиљаду кубних метара.

Kolike ce biti za mjesec dana kad ugrije pravo?

tihobl
10 mjeseci prije

В.В.Путин: Тенкови Т-90М у реалним борбеним условима показали да су најбољи на свету.
Што се тиче западне оклопне технике… Тенкови Leopard 2 и борбена возила пешадије Bradley M2A2 прекрасно горе.

tihobl
10 mjeseci prije

Путин: Русија се постепено и методично бави демилитаризацијом Украјине. Одбрамбена индустрија Украјине ускоро ће потпуно престати да постоји. Украјина неће дуго издржати само на увозу оружја и муниције, а њена одбрамбена индустрија не производи ништа.

tihobl
10 mjeseci prije

Ако се наставе напади на територију Русије, Москва ће морати да размотри формирање санитарне зоне у Украјини како би искључила могућност гранатирања своје територије, рекао је председник Русије Владимир Путин на састанку са ратним репортерима.

Lucija, prva
10 mjeseci prije

Putin odgovarao ratnim izvjestiteljima. Ima i na webtribune na latinici. “Putin, У разговору са ратним извештачима, за Сједињене Државе… “…губици руске војске у одбијању контраофанзиве Оружаних снага Украјине 10 ПУТА МАЊИ од губитака трупа кијевског режима.          Прецизирао је да се украјински губици – у контраофанзиви која траје од 4. јуна – „приближавају катастрофалним”.          „Наше снаге су током контраофанзиве изгубиле 54 тенка. Неки се могу поправити.  Оружане снаге Украјине су у од 4. јуна изгубиле више од 160 ТЕНКОВА и 25-30% ратне технике коју им је испоручио Запад“.          – Немачки тенкови Leopard и америчке борбене машине пешадије Bradley предивно горе. Као што смо и претпостављали јер резервне гранате нису одвојене од посаде тенка. А наш тенк Т-90 „Прорив“ – указао је председник РФ – нема премца у свету“. ” Путин је иницирао да се у Русији направи парк од споменика које оборила и демонтирала украјинска власт. споменике Лењину, Жукову,… Čitaj više »

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“Podrška europskih građana Zelenskom je u posljednjih godinu dana pala za oko 40% i sada mu vjeruje manje od polovice stanovnika starog kontinenta”.
pbs. twimg. com

Lucija, prva
10 mjeseci prije

“01.06.2023. Ruski zastupnici su jučer u parlamentu podnijeli nacrt zakona kojim bi se zabranile operacije promjene spola, što se može protumačiti kao obračun s onima koji pokušavaju izbjeći vojnu službu. (?🤨😖)

Ruski dužnosnici sugeriraju da bi operacije promjene spola mogle utjecati na odbrambene sposobnosti zemlje usred rata ruskog predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini, piše Newsweek.”

Eto. Sad smo dobili tumačenje.

404
10 mjeseci prije

“Gledajte kako Rusija sama pobjeđuje više od 50 zemalja u svijetu”, komentirao je Xi Jinping kinesku pomoć Rusiji.

Max
10 mjeseci prije

Sasvim razumna odluka.

tihobl
10 mjeseci prije

У Херсонској области пронађени су колера и eшерихија коли , – Државна инспекција за животну средину

Пријављено је да се вода из бунара може конзумирати тек након што се очисте и узорци тестирају у лабораторији.

Истовремено, на плажама Одеске области пронађени су ротавирус, салмонела и астровирус.

Opet se igraju americki biolozi.

hiber
10 mjeseci prije

Bitka za Makarivku završila u korist Ukrainaca te su se Rusi morali povući izgubivsi i jednog generala. Suludi napad po kiši u kojoj su uništili jos jednu branu, valjda da im napad bude teži. Zanimljivo koristenje vremenskih mina.

Noname
10 mjeseci prije

Vladimir Putin rekao je da Amerikanci nemaju saveznika – samo vazale. Ali Washington ih također može izgubiti.
U utorak je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da su Amerikanci previše pragmatični i da nemaju saveznika. Prema šefu države, Washington ima samo vazale, ali oni su počeli shvaćati svoju ulogu u Sjedinjenim Državama. 
Oni (Amerikanci) nisu marili za interese svojih saveznika, oni saveznika nemaju,
– rekao je Vladimir Putin. 
Istodobno, predsjednik je naglasio da se sukob u Ukrajini može riješiti na prilično jednostavan način – Washington bi trebao odbiti vojnu pomoć. No, o tome se govorilo od samog početka specijalne operacije, a mnogi su političari isticali da su Sjedinjene Države počele gotovo izravno sudjelovati u sukobu. 
Osim toga, Europljani su čak organizirali skupove protiv američke vojne pomoći Oružanim snagama Ukrajine. Tek istog dana Bijela kuća objavila je novi paket opskrbe, koji je tradicionalno uključivao oružje. 

Kokt
10 mjeseci prije

Slabo IDE NATO ofenziva. Ruski medo je dobro dao natovcima po nosu

tihobl
10 mjeseci prije

Krivac je nadjen:

Politico: Могуће је да је дизање у ваздух Северног тока организовао Залужни

Nadjena cizma je negov broj.

tihobl
10 mjeseci prije

Кенијски председник Вилијам Руто позвао је афричке земље да напусте амерички долар (погледајте видео)

Током свог недавног говора у парламенту Џибутија, председник Кеније је истакао потребу да се престане са коришћењем америчког долара у трговинским трансакцијама између две земље. Речено је да је сала овај предлог дочекала бурним аплаузом.

Али Кенија је донедавно била једно од упоришта америчког утицаја на Црном континенту. Али, као што видимо, чим се панафричка иницијатива огласи, Африканци се одмах уједињују у један антиколонијални импулс.

Занимљив детаљ. Председник Руто је нагласио да ће Афричка извозно-увозна банка (Афрекимбанк) обезбедити механизам који ће омогућити Африканцима да пређу на локалне валуте.
Афрекимбанк је наднационална финансијска институција која обједињује већину афричких земаља (51 држава).

Русија је постала акционар банке 2017. А према отвореним подацима (пронађеним тек од 2018. године), Русија је трећи акционар по уделу капитала.

London
10 mjeseci prije

Najprije Englezi sad Amerikanci snabdjevaju Ukrajinu s depleted uranium

Mika
10 mjeseci prije

Ovaj lik ne shvaća da on služi kao skladište i da nema pravo uporabe nuklearnog oružja. Što si on samo umišlja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI