Biden brani rušenje kineskog balona

Joe Biden
11 komentara

Američki predsjednik Joe Biden branio je odgovor svoje administracije nakon što je balon kineske proizvodnje prešao u američki zračni prostor, ističući da sumnjiva naprava nije predstavljala “veći proboj”. Dok su zakonodavci obje strane kritizirali odlaganje obaranja letjelice, Bajden je rekao da je to učinjeno što je prije moguće.

Predsjednik je upitan o incidentu s balonom tokom intervjua za televizijsku mrežu na španskom jeziku Noticias Telemundo u četvrtak, sugerirajući da nikada nije predstavljao ozbiljnu opasnost po život ili tijelo, dok je izjavio da ne žali zbog reakcije SAD-a.

“Ukupna količina prikupljanja obavještajnih podataka koja se odvija u svakoj zemlji širom svijeta je ogromna,” rekao je on. “To nije velika povreda. Mislim, vidi… to je kršenje međunarodnog prava. To je naš vazdušni prostor. I kada jednom uđe u naš prostor, možemo s njim raditi šta želimo.”

I republikanci i demokrati kritizirali su predsjednika što je čekao skoro sedmicu prije nego što je naredio obaranje balona, ​​ali Bajden je naveo zabrinutost vojnih zvaničnika da bi letjelica mogla pasti u naseljeno područje i uzrokovati štetu, rekavši da je naredba data čim je moguće.

“Ova stvar je bila gigantska. Šta se dogodilo ako se sruši i udari u školu u ruralnom području? Šta se dogodilo ako se sruši? Pa sam im rekao, čim budu mogli da ga obore, oborite ga” , rekao je. “Donijeli su mudru odluku. Oborili su ga iznad vode, vraćaju većinu dijelova i dobri su.”

Peking tvrdi da je bespilotni balon korišten za prikupljanje meteoroloških podataka i negira da je bio namijenjen nadzoru, tvrdeći da je slučajno prešao u američki zračni prostor. Glasnogovornica Ministarstva vanjskih poslova Mao Ning optužila je Washington za vođenje “informativnog rata” nakon što su američki zvaničnici tvrdili da Kina drži mrežu špijunskih balona nad Sjedinjenim Državama, nazvavši optužbu “neodgovornom”.

U komentarima za nekoliko medijskih kuća u četvrtak, neimenovani visoki zvaničnik State Departmenta ustvrdio je da flota kineskih nadzornih letjelica djeluje “u više od 40 zemalja na pet kontinenata”, dodajući da su baloni “jasno za obavještajni nadzor”.

Balon koji je ušao u SAD bio je “opremljen solarnim panelima dovoljno velikim da proizvedu potrebnu snagu za rad više aktivnih senzora za prikupljanje obavještajnih podataka”, a njegova oprema “nije bila u skladu s opremom na meteorološkim balonima” , nastavio je zvaničnik. Slike američkih špijunskih aviona U-2 također su navodno pokazale da je zračni brod “sposoban provoditi operacije prikupljanja obavještajnih podataka”.

Iako je Kina u više navrata govorila da je letjelica civilni vazdušni brod, zvaničnik je tvrdio da njegov proizvođač „ima direktan odnos sa kineskom vojskom” i da je „odobren prodavac” Narodnooslobodilačke vojske. Međutim, nisu naveli ime kompanije o kojoj je riječ, i odbili su citirati dokaze koji podržavaju navodne veze s vojskom Pekinga.

BidenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Valter
1 godina prije

Ove budalaštine s balonom me podsjećaju na onaj jeziv osjećaj kad je korona podvala počela.

Ponovni podsjetnik da je ogroman broj ljudi šokantno blesav i povodljiv. Sumrak ljudske inteligencije. Najbolje to blokirati radi očuvanja mentalnog zdravlja.

Umpah Pah
1 godina prije

Bidan i balun .

Oveckin
1 godina prije

Ovo je”probni balon” da sistem vidi hipnoticko stanje mase,to jest da provjeri da li je hipnoza popustila od nevidljivog neprijatelja.

nekoime
1 godina prije

Mislili Ameri kako se je balon otkvačio od Nordstreama, pa krenuli dovršiti posao.

tuf
1 godina prije

Američka administracija je, očigledno po savjetu PR kompanija, u javnosti usvojila izraz “invazija kineskog balona”, maltene kao da su mali žuti navrli na granicu i izvršili invaziju preko Montane. Uz dobar marketing sve se može prodati. Usput, kinezi imaju ni manje ni više nego 260 obavještajnih satelita. Ovo ako su i slali s namjerom više je bilo trolovanje/ismijavanje jer su znali da će ameri od toga napraviti cirkus, nego što ima ikakvu ozbiljnu namjenu. Balon kojeg vidiš golim okom, bijel i velik, ovisan o zračnim strujama (u SAD-u je završio zahvaljujući neočekivano jakoj hladnoj fronti koja se pojavila u Kanadi) – više mi izgleda kao dobra fora za podj*ebavanje nego ikakvu ozbiljnu vojno-obavještajnu primjenu kad ne znaš kud’ će ga vitar odnit’.

tihobl
1 godina prije

Ovo je prva velika pobjeda americke vojske jos od bombardovanja Libije.

Max
1 godina prije

Ne može on braniti ništa.

Gnostic
1 godina prije

Prakticirajući pedofil.

Crni Golf 4 vrata
1 godina prije

.. je****o te onaj koji ti ujutro mijenja pelene – 😂… Taj ti i dade brzi brifing što ćeš taj dan govoriti pred tv-kamerama….

Zorule
1 godina prije

Gonzalo Lira (YT) ima zanimljiv osvrt na US paranoju oko tog balona

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI