Biden i američki imperijalni kompleks

Joe Biden
7 komentara

Oni koji tvrde da dopuštaju civilizaciju sada tvrde da je civilizacija dar. To je učinjeno, u smislu u kojem je Rudyard Kipling to namjeravao, uz svečanu dužnost. To je zadatak koji se nosi s velikim teretom. U svom modernom obliku, osobito u rukama SAD-a, dolazi s brzom hranom, cestama, školama i dionicama. Civilizacija je, u tom kontekstu, također neželjena, nametnuta zemlji, htjeli bi to. Autonomija u to ulazi površno: čuvanje marionetskog režima, često grabežljivog.

Rezultati takvih neželjenih darova vidljivi su od strane proklamiranih graditelja civilizacije koji na kraju odlaze, a Afganistan je samo još jedan primjer. Oni stvaraju klase i skupine građana koji riskiraju da budu kompromitirani snagama koje preuzimaju vlast. Oni izazivaju nesklad i remete lokalne uvjete.

Kad paternalizam graditelja civilizacije pođe po zlu, krivi su samo oni koji to ili nisu razumjeli ili su zanemarili njegova blagotvorna svojstva. To je bila implikacija u govoru predsjednika Josepha Bidena 16. kolovoza. Da budemo pošteni, Biden za početak nikada nije vjerovao u misiju “protu-pobune ili izgradnje nacije”. Po njegovom mišljenju, boravak u Afganistanu imao je samo jednu svrhu: protuterorizam. Prijetnja se promijenila, “metastazirala” i uključila globalni konzorcij izazova: al-Shabaab u Somaliji, Al Qaeda na Arapskom poluotoku, al-Nusra u Siriji, napori ISIS-a.

Iako je brzina napredovanja Talibana iznenadila predsjednika, primijetio je one afganistanske “političke vođe” koji su “odustali i pobjegli iz zemlje”. Afganistanska vojska naoružana SAD-om “srušila se, ponekad i bez pokušaja borbe”. Sve mu je to pružilo čvrstu sigurnost “da je prekid američkog vojnog angažmana u Afganistanu sada bila prava odluka”. Američke trupe “ne mogu i ne trebaju se boriti u ratu i ginuti u ratu u kojem afganistanske snage nisu voljne boriti se same za sebe”.

Također je primljeno priznanje o novcu, obuci i materijalu, tim atributima imperijalne opskrbe, koji su pruženi lokalnim vojnicima koji jednostavno nisu htjeli izdržati. “Potrošili smo više od bilijun dolara. Obučili smo i opremili afganistanske vojne snage od oko 300.000 vojnika,  nevjerojatno dobro opremljene,  snage veće od vojske mnogih naših saveznika u NATO-u.” Takva slika nezahvalnosti!

Paternalisti, pogođeni krivim osjećajem dužnosti brige, inzistiraju na tome da se mora učiniti više kako bi se spasilo osoblje koje je radilo za snage Koalicije i Afganistanci koji su služili njihovim projektima. Washingtonski saveznici korili su, optužujući Bidena da standard zapadnih vrijednosti ne nosi dovoljno visoko, a kamoli dovoljno dugo. Norbert Röttgen, predsjednik odbora za vanjske odnose njemačkog parlamenta, ocijenio je povlačenje kao temeljno štetno “po političku i moralnu vjerodostojnost Zapada”. To su bili “gorki događaji” za vjernike “u demokraciju i slobodu, posebno za žene”.

Njemački političari otišli su toliko daleko da su misiju u Afganistanu sagledali u moralnom smislu. To je trebala biti invazija bez onih povijesno militarističkih prizvuka koji su karakterizirali prethodnu uporabu njemačke vojne snage. “Sigurnost Savezne Republike Njemačke”, izjavio je bivši ministar obrane Peter Struck opravdavajući prisutnost trupa, “također se brani u Hindukušu”.

Tom Tugendhat, konzervativni predsjednik odbora za vanjske poslove britanskog parlamenta, u epizodu je stavio dašak britanskog sjaja, koristeći sve teme koje dolaze s dobronamjernim, i na kraju odlazećim carstvom. “Afganistan je najveća vanjskopolitička katastrofa od Sueza. Moramo ponovno razmisliti o tome kako postupamo s prijateljima, tko je važan i kako branimo svoje interese.”

U SAD-u ima mnogo zabrinutih paternalista. Demokratski senatori Bob Menendez iz New Jerseya, predsjednik Odbora za vanjske odnose Senata, Edward Markey iz Massachusettsa i Jeanne Shaheen iz New Hampshirea imaju na umu ženska prava. U pismu državnom tajniku Antonyju Blinkenu i tajniku domovinske sigurnosti Alejandru Mayorkasu, potpisane stranke “snažno” su pozvale na stvaranje “kategorije humanitarnog uvjetnog otpusta, posebno za žene voditeljice, aktivistice, braniteljice ljudskih prava, suce parlamentarce, novinare i članove” ženskog taktičkog voda afganistanskih posebnih sigurnosnih snaga i pojednostaviti proces papirologije kako bi se olakšalo upućivanje kako bi se omogućilo brzo, humano i učinkovito preseljenje u Sjedinjene Države.”

Za te zabrinute duše, demonski talibani odgovorni su za ratne zločine, pogubljenja po kratkom postupku, javno premlaćivanje i bičevanje žena, seksualno nasilje i prisilni brak, kao i za “suzbijanje” novinara. Ne spominje se obnova reda, obuzdavanje razbojništva i zaštita imovine. Njihova verzija afganistanskog sukoba odlučno je umišljena.

Shaheen iz odbora Senata za oružane snage i vanjske odnose izdao je Bidenu molbu za “brzu, odlučnu akciju” kako afganistanski civili “ne bi patili ili umrli od talibana”. Zastupnik demokrata u Massachusettsu Seth Moulton kažnjavao je vođe obje stranke koje su odbile nastaviti okupaciju. Oni „nisu uspjeli zadržati glasove za ponovnu autorizaciju ovog sukoba u posljednja dva desetljeća otkad smo izvršili invaziju kako bismo pronašli Osamu bin Ladena. Zbog toga bismo se svi mi u Kongresu trebali sramiti.”

Podtekst svega ovoga: trebali bismo govoriti Afganistancima što da rade, kako riješiti svađe i kako marširati u ritmu naše melodije za izgradnju nacije. Poput ljubitelja varljivo nazvane doktrine “Odgovornost za zaštitu”, moćnim državama prepušteno je da odrede uvjete pod kojima se takva odgovornost utvrđuje i kada će se osigurati dar civilizacije. Granica između dužnosti zaštite i ideje moći je ne samo prijeđena, već i potpuno izbrisana.

Usred upozorenja, molbi i krvavih srčanih nagona, apologeti zanemaruju da je civilizacijska misija u Afganistanu došla sa svojim vlastitim barbarizmima: zvjerstvima, mučenjima, upotrebom bespilotnih letjelica i raznim đavolski smrtonosnim oružjem. Ali to se smatralo nužnom cestarinom. Događaji koji se odvijaju posljednjih dana trebali bi američkim zakonodavcima i saveznicima Washingtona ponuditi čvrste lekcije. Ova obećanja će biti zanemarena.

Autor: Dr. Binoy Kampmark
joe bidenSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
7 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Uno
2 godine prije

Nemaju Ameri imperijalni kompleks. Oni imaju vojno-industrijski kompleks jer su tamina udarna pesnica…

Драгогост 屋
2 godine prije

Bilo bi otrežnjujuće čuti šta Avganistanski talibani misle o nama i našoj civilizaciji..
O ropstvu pod kamatama i kreditima, LGBT, alkohol i droga, razvodi i napuštanje porodice, materijalizam, neznaboštvo…

Hash
2 godine prije

Najveći šamar nato zlikovcima je relativno mirna i bez masovnog prolivanja krvi, tranzicija vlasti talibanima. Cilj da se afganistanci međusobno istrijebe je propao i to ih boli. Bili su dovoljno pametni oni okupirani, da se ne tuku sa profesorima. A vjerovatno profesori i nisu rđavi kako ih je nato propaganda prikazivala. Pišu da je proizvodnja droge u demokratskom nato Afganistanu povećana za 40 puta u odnodu na retrogradni i nedemokratski talibanski period.
Nadam se da smo mi sa balkanskih prostora naučili da smo krvarili međusobno zbog interesa zapadnih fašista i da su samo oni i naši povlašteni sa njihovih platnih lista, profitirali. Amin Bože!

Max
2 godine prije

SAD je raspadajuće carstvo a povlačenje iz Afganistana je dio toga.

Goran savic
2 godine prije

Vratite Avganistanu njihove pare,to je sve .bez ikakve priče

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI