Biden iznosi svoje viđenje na izglede hladnog rata s Kinom

Biden o Kini
16 komentara

Washington nije zainteresiran za početak hladnog rata s Kinom, uvjerio je američki predsjednik Joe Biden publiku u govoru u četvrtak u kojem je također rekao da planira razgovarati o nedavnom incidentu s balonom sa svojim kineskim kolegom Xi Jinpingom.

Obaranje kineskog balona od strane američkih zračnih snaga ranije ovog mjeseca “podvlači važnost održavanja otvorenih linija komunikacije” između američkih i kineskih diplomata i vojnih zvaničnika, rekao je Bajden tokom svog obraćanja.

“Ne tražimo novi hladni rat”, rekao je američki lider, govoreći o nedavnom porastu tenzija između Washingtona i Pekinga kao rezultat incidenta.

Prvobitni hladni rat bio je geopolitički sukob između SAD-a i Sovjetskog Saveza koji je započeo ubrzo nakon završetka Drugog svjetskog rata i trajao do raspada SSSR-a 1991. Dvije supersile su izbjegavale otvorenu vojnu konfrontaciju, ali su aktivno radile na potkopavanju svake od njih. drugo kroz podršku suprotstavljenim stranama u regionalnim sukobima, kao i kroz špijunažu, ekonomska ograničenja, propagandu i druga sredstva. Period je okarakterisan i takozvanom trkom u naoružanju, kao i tehnološkom trkom između Vašingtona i Moskve, u svemiru i drugim sektorima.

“Očekujem da ću razgovarati s predsjednikom Xijem, nadam se da ćemo doći do dna ovoga, ali ne izvinjavam se što sam srušio taj balon”, rekao je Bajden.

On nije precizirao kada će tačno biti održan razgovor sa kineskim liderom.

Nakon svog obraćanja, američki predsjednik je prokomentarisao ovo pitanje dalje za NBC News, rekavši: ” Mislim da je zadnja stvar koju Xi želi da fundamentalno pokida odnos sa SAD-om i sa mnom.”

Američka strana insistira na tome da je balon, koji je 4. februara oboren iznad američke teritorije, bio špijunski uređaj. Kina je demantovala ove tvrdnje, navodeći da je riječ o civilnoj letjelici koju je jak vjetar odnio sa kursa.

Incident s balonom doveo je do odlaganja posjete Kini američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena i do uvođenja sankcija Washingtona protiv nekoliko kineskih firmi i istraživačkih instituta uključenih u program balona u toj zemlji.

Američki Senat je u srijedu jednoglasno usvojio dvije rezolucije u kojima se osuđuje navodno ponašanje Pekinga. Kineski nacionalni narodni kongres u četvrtak je odgovorio na taj potez, okrivljujući američke zakonodavce za „namjerno preuveličavanje ‘kineske prijetnje'”. Američki senatori su “iskoristili to pitanje i raspirili vatru, u potpunosti razotkrivši svoju zlokobnu namjeru da se suprotstave”. Kina i obuzdajte Kinu”, ističe se u saopštenju kineskog zakonodavca.

BidenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
16 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Novak
1 godina prije

Ako Biden mice usta, znaj da lazhe.

Max
1 godina prije

Mogu zaratiti i vruće a već ratuju hladno.

Tim
1 godina prije

Biden je senilni čičica, pravi gazda je onaj trbuhozborac koji mu je gurnuo ruku u šupak i miče mu ustima.

hiber
1 godina prije

Kina i USA trenutno igraju Monopoly. Kina je veliku lovu i sirovine digla od svog proxya Rusije. Sličnu lovu digla je i USA od Europe. Sto bi prestali, kad im dobro ide. U protivnom bi morali uvesti jos cjepljenja, lockdowna i invazija.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Osim što smo upravo naučili u školi za pačiće male…
Da je zalutali balon => velika provokacija, mogla bi potaknuti rat
A razneseni plinovod => nije provokacija, nikad ne može potaknut rat

Šta još ima novo u Republici Raytheon, Lockheed Martin & Pfizer… 

P.S.
“Ono što smo vidjeli u proteklih 20 godina jest da su Kinezi ispunili svako obećanje koje su dali, ranije nego što su rekli da će ga ispuniti.” – admiral Gilday, šef američkih pomorskih operacija

Ti loši ultra pouzdani Kinezi

Karma
1 godina prije

Amerika ili bolje rec ovi ludjaci sta se se tamo iskrcali non stop ubijaju, kolju od indijanaca do Japana. U cijeloj svojoj povijesti koja nije duga non stop potoci krvi. Dopizdili su i Bogu I vragu. Nadam se da ce ih kinezi rijesit.

Perun
1 godina prije

,,američki” ,,predsjednik” i ,,ukrajinski” ,,diplomata” .. Joe Biden….P.S.. ha ha ha ha ha ha …joe biden je ko kaca pokvarenog kiselog kupusa …bolje da mu je mater kamen rodila korisniji…

nekoime
1 godina prije

Novi naziv: F-22 Balon eliminator.
:

tihobl
1 godina prije

Sta kaze senilko: branicu Ameriku od svakog balona koji je napadne. Odlucan je, nema sta.

tuf
1 godina prije

Napraviš negativ od njihovih izjava i dobiješ istinu.
Inače baš je jučer objavljen liječnički nalaz po kojemu je Biden zdrav, radišni, čio starčić. Dobio čovjek liječničku potvrdu da se smije kandidirati opet za predsjednika. Bez obzira što se ponekad rukuje sa zrakom, vidi nevidljive ljude a njegovi savjetnici strepe svaki put kad razgovor s njim nije unaprijed skriptiran.
Vidim Soros se već danas dao u analizu (čitaj: nametanje mišljenja) o republikanskim kandidatima. O “Demokratima” šuti. Zar oni zaista nemaju spremnu zamjensku lutku za Bidena ili misle da je dovoljno nekoga progurati u zadnji tren?

Otpornik
1 godina prije

Bolje hladni nego vrući rat.

Ivan
1 godina prije

Kad ce to smece konacno nahraniti crve?

MNK
1 godina prije

Biden putuje, a Putin kukavica gdje je? Skriva se u bunkeru i iza pancirnog stakla. Salje Lavrova po africkim zemljama jer nitko ne zeli razgovarati sa svjetskim parijom Rusijom. Haha 😀

Ivan
1 godina prije

Ameri su doveli svinje na vlast i sjebali su cijeli svijet samo da sto duze odrze neodrzivo. Sve te fosilne nistarije treba sto prije eutanazirati jer vise svijet nema demokratskih metoda koje su odavno postale neuncikovite i prespore..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI