Biden kaže da je NATO “jači nego ikad” prije nego što su odobrene nove članice

Biden, NATO
10 komentara

Američki predsjednik Joe Biden odobrio je zahtjeve Finske i Švedske za pridruživanje NATO-u, rekavši da će nove članice alijanse postati jače nego što su ikada bile, obećavajući da će izazvati Rusiju i “autokrate” koji prijete “poretku zasnovanom na pravilima”.

Govoreći nekoliko trenutaka prije potpisivanja američkog instrumenta ratifikacije za članstvo nordijskih država u NATO-u u utorak, Biden je pozdravio vojni kolektiv koji predvode SAD, tvrdeći da je štitio Amerikance i služio kao “osnova naše sigurnosti širom svijeta”.

“Naš savez je bliži nego ikad. Jedinstveniji je nego ikad. A kada Finska i Švedska dovedu broj saveznika do 32, bićemo jači nego ikad”, rekao je predsednik i dodao da dvije zemlje „imaju jake demokratske institucije, jaku vojsku i jaku i transparentnu ekonomiju” i da će „izaći u susret svakom zahtjevu NATO-a.”

Potaknute ruskom ofanzivom u Ukrajini, Finska i Švedska odlučile su da se pridruže NATO-u nakon decenija neutralnosti, zvanično podnijevši zahtjev za članstvo još u maju. Blok je brzo prihvatio te zahtjeve, a Washington i druge ključne države članice obećale su da će odobriti njihove ponude što je prije moguće.

Biden je direktno osudio Rusiju u svojim izjavama u utorak, tvrdeći da je predsjednik Vladimir Putin “srušio mir i sigurnost u Evropi”. On je dodao da je posvećenost Vašingtona NATO-u “važnija nego što je ikada bila” u trenutku kada “autokrate osporavaju same temelje poretka zasnovanog na pravilima”, očigledno misleći na vojnu akciju Moskve.

Dok je više od 20 od 30 članica NATO-a ratificiralo pristup, Švedska i Finska zahtijevaju jednoglasnu saglasnost alijanse da bi se pridružile. Obje su se u početku suočile sa čvrstim otporom Turske, ali izgleda da su postigli provizorne sporazume kako bi zadovoljili uslove Ankare.

Iako je Moskva već dugo izražavala zabrinutost zbog širenja NATO-a na istok – Finska dijeli granicu od 800 milja s Rusijom – predsjednik Putin je izjavio da Rusija „nema problema“ ni sa jednom ni sa drugom zemljom i ne vidi njihovo članstvo kao „neposrednu prijetnju“. ”

BidenFinskaNATOrusijaŠvedska
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
1 godina prije

Ameri: mi smo primili ove dvije zemlje u NATO, nije vazno sta misle ostali, a ni te dvije zemlje. Vide oni da svedi i finci rade sve suprotno od potpisanog sa Turskom kako nikad nebi usli, pa su odlucili da presjeku gordijev cvor.

tuf
1 godina prije

Jedinstvo će biti stavljeno na kušnju vrlo brzo. Već sljedeću zimu.

BanOvan
1 godina prije

Baš tako. Nikada su jači, čak i uz tuđu pomoć mogu da navuku kaput … samo ako ručicom strefe u pravi rukav.
Dekica je savršebstvo prirode.
cin-cin-cin …. jel’ ko vidio moj sladoled?

Kalle balle
1 godina prije

Dabogda vas duh Gafaffija davio svaku noc.

Darko
1 godina prije

To olinjalo smeće Bidena su Ameri sami trebali odavno pretvoriti u pseću hranu zajedno s pola demokrata. Šteta što ubijaju djecu po školama umjesto da očiste taj ološ..

Tupko Glupko
1 godina prije

Biden ne zna navečer što je jeo ujutro za doručak, a kamoli u kakvom je stanju NATO.

Max
1 godina prije

Biden lupeta bezveze.

ANTIFŠISTA
1 godina prije

Ustanoviti će se nova međunarodna mjera za glupost i zvati će se Biden.

Gorki šećer
1 godina prije

Dajte molim vas. Ovaj ne zna je li došao ili je pošao, a da zna stanje u NATO.

CroExit
1 godina prije

To je onaj poredak što je dozvoljeno Jupiteru nije dozvoljeno volu! Debil klonirani.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI