Biden naredio deklasifikaciju, objavljivanje dokumenata od 11. septembra u narednih šest mjeseci

Teroristički napad u New Yorku - Blizanci
40 komentara

Saudijska vlada je rekla da nema nikakve veze sa terorističkim napadima 11. septembra 2001, uprkos brojnim vezama između 15 otmičara saudijskog porijekla i nekoliko visokih saudijskih zvaničnika u SAD, koji su im pomogli da uđu u zemlju i smjeste se nakon što su stigli.

Bijela kuća je u petak najavila da će, zajedno sa 20. godišnjicom terorističkih napada 11. septembra 2001, započeti proces pregleda dokumenata u vezi sa napadima radi moguće deklasifikacije i puštanja u javnost prije kraja godine.

U saopštenju od petka, američki predsjednik Joe Biden rekao je da je izdao izvršnu naredbu “kojom je naložio Ministarstvu pravde (DOJ) i drugim relevantnim agencijama da nadgledaju pregled tajnosti dokumenata koji se odnose na istrage Saveznog istražnog biroa 11. septembra. Izvršni nalog zahtjeva od državnog tužioca da javno objavi deklasifikovana dokumenta u narednih šest mjeseci.”

Prošlog mjeseca, DOJ se obavezalo na takvu reviziju uoči 20. godišnjice napada kao odgovor na višegodišnje peticije porodica žrtava. Biden se takođe suočio sa zahtjevima 1.800 preživjelih u napadima da preskoči predstojeće memorijalne događaje ako odbije da objavi dokumente.

Napad je izvršilo 19 otmičara iz terorističke grupe Al-Kaida koji su zauzeli četiri aviona, od kojih su se dva obrušila na tornjeve Svjetskog trgovinskog centra u NewYorku, drugi na Pentagon u Arlingtonu u Virdžiniji, a četvrti se srušio u južnoj Pensilvaniji nakon što su putnici pokušali da preuzmu kontrolu nad avionom. Oko 2.977 ljudi je poginulo u napadima, koji su uspješno srušili dva nebodera sa 110 spratova u donjem Menhetnu i izazvali požar u jednom dijelu Pentagona, u kome se nalaze kancelarije Ministarstva odbrane.

Nakon napada, tadašnji američki predsjednik George W. Bush zatražio je od talibanske vlade u Avganistanu da preda vođe Al-Kaide odgovorne za napad, uključujući i lidera Osamu bin Ladena. Kada su talibani rekli da žele dokaz bin Ladenove krivice prije nego što ga predaju, Bush je rekao da njegova vlada neće pregovarati s teroristima i pokrenuo je invaziju na Avganistan koja je postala 20-godišnji okupacioni rat protiv talibanskih pobunjenika. Kada su posljednje američke trupe u ponedjeljak uzletjele sa glavnog aerodroma u Kabulu, Washington je objavio da je rat završen. Ironično, posljednji sati u zemlji provedeni su u saradnji sa talibanima, koji su zauzeli Kabul nekoliko dana prije, kako bi spriječili terorističke napade na obje grupe od strane Daesh-Horasan.

Počevši od 2002. godine, Kongres je osnovao masivnu istražnu komisiju koja će ispitati napade i obavještajne propuste koji su do njih doveli, a koji su objavljeni 2004. godine u Izvještaju Komisije o 11. septembru. Međutim, i sam izvještaj je kritikovan zbog toga što nije adekvatno istražio mnoge propuste domaćih i stranih obavještajnih službi koji su dopustili da dođe do napada.

Naknadne informacije koje su objavljene bile su tek kap. Od 19 otmičara, 15 je bilo iz Saudijske Arabije, bliskog američkog saveznika i rodnog mjesta vehabističke verzije sunitskog islama iza bin Ladenove terorističke kampanje. Zapravo, sam bin Laden poticao je iz jedne od najbogatijih i najbolje povezanih porodica u zemlji. Na primjer, 2019. je porodicama žrtava 11. septembra DOJ dozvolilo da saznaju identitet jedne od dvije osobe povezane sa saudijskom vladom čija su imena redigovana u internom memorandumu FBI za 2012. godinu.

U aprilu 2020., DOJ je poništilo planirano objavljivanje još dokumenata porodicama, ali je reklo da ne može objasniti zašto te informacije moraju ostati tajne, jer su i te informacije tajne.

SAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
40 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kažun
2 godine prije
Драгогост 屋
2 godine prije

I ko da poveruje u ovu glupost. Sada su smešni, šta god pričali.

Kažun
2 godine prije

Istraga temeljita kao u slučaju JFK.

Dupla Kamilica
2 godine prije

Čudo od napada, samo putovnice preživile.

Debeli đ uro
2 godine prije

I stvarno će nas ubijediti da ti čungakungači došli iz afganistanskih vukojebina u USA i osobno upravljali jumbo jetovima i zabili se u WTC onako od prve i na točno određenim mjestima da se u potpunosti uruše ??? Pitajte pilote kako je to teško ili gotovo nemoguće za neke ISKUSNE PILOTE,a kamoli za nekoga tko došao iz Pripizdine Donje u Afganistanu i sjedne za kokpit jumbo jeta !!!

Kažun
2 godine prije

Objekt 7 srušio se zbog velikog propuha.
Klima uređaji bili su u kvaru,pa su prozori
bili otvoreni.

Dokurčilomi
2 godine prije

Ovi nepismeni s papučama učili voziti cesne a s boinzima izvodili lupinge kao s F-16.

Alen
2 godine prije

Ako je cilj ovih objava KSA , koja je nedavno potpisala odredjene vojne ugovore s Rusijom , biće veselo..

Mrčikola
2 godine prije

Opako nam nešto pripremaju majstori…ni ovaj pas ne laje radi sela.

Bosanac
2 godine prije

I ja kad odem po neki dokument u državnu administraciju naredim im da mi ga izdaju odma, a dobijem ga tako nekad nako mjesec dva do 6.
Dakle i Biden i ja smo jednaki pred administracijom 🙂

Šalu na stranu, ne može on nikakvim objavama dokazat da su oni s pravom išli u ratove ovih zadnjih 30-ak godina.

gigi pinna
2 godine prije

Ovo je vrh – tajna je zašto dokumenti ostaju tajni, LOL!
Ako uopće u tim dokumentima stoji ono što i vrapci na grani znaju – ovo je maslo Zio-nazija, Mossada i kvislinga u američkoj Vladi, a Saudijci su bili izvođači radova, tj. korisni idioti.

onsefvniuesnfviunwei
2 godine prije

Hehehe, ma da, pećinari srušili buahahaha………..

Max
2 godine prije

Posao iznutrra

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI