Biden nije planiran da prisustvuje “mirovnoj konferenciji” Zelenskog

Biden i Zelenski
3 komentara

Konferencija o ukrajinskom sukobu koju vodi Švicarska, koja je zakazana za sljedeći mjesec, nije na rasporedu događaja američkog predsjednika Joea Bidena, rekao je novinarima glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby.

Više od 160 zemalja pozvano je da učestvuje na samitu, koji će se održati od 15. do 16. juna u odmaralištu Burgenstock u blizini Lucerna. Rusija, međutim, nije među njima.

“Nemam ništa u njegovom rasporedu da bih razgovarao u vezi s tim”, rekao je Kirby na brifingu za novinare u petak, upitan da li Biden planira prisustvovati događaju, za koji se očekuje da će se vrteti oko mape puta koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski. okončanje sukoba sa Rusijom.

„Mirovni plan“ Zelenskog podrazumijeva potpuno povlačenje ruskih snaga sa svih teritorija koje Ukrajina smatra svojim, da Moskva plati reparacije i da se pojavi tribunal za ratne zločine. Rusija je odbacila prijedlog kao “nerealan” i znak da Kijev oklijeva da traži diplomatsko rješenje za neprijateljstva.

Ranije ove sedmice, švicarska predsjednica Viola Amherd rekla je da je samit već privukao delegacije iz više od 50 zemalja. Amherd, koji je u januaru pristao da bude domaćin samita po nalogu Zelenskog, dodao je da Švajcarska želi da ubedi Kinu i više zemalja sa globalnog juga da se pridruže.

Peking, koji je ranije naglasio da pregovori o mirnom rješenju ukrajinskog sukoba moraju neizbježno uključiti Rusiju, tek treba da potvrdi da li će poslati delegaciju. Brazilski predsjednik Lula da Silva rekao je da ne vidi mnogo smisla u sastanku osim ako obje strane u sukobu ne prisustvuju događaju, nagovještavajući da neće učestvovati, javio je CNN Brazil u četvrtak. Njegov južnoafrički kolega Cyril Ramaphosa također je odlučio da preskoči samit.

Moskva je ranije rekla da Švicarska nije sposobna pomoći u posredovanju u miru, nazvavši tu zemlju “otvoreno neprijateljskom” jer je implementirala sankcije EU protiv Rusije, što bi moglo signalizirati kako se švicarski interesi počinju usklađivati ​​s interesima Washingtona i njegovih saveznika u pogledu Moskve.

Obraćajući se novinarima u petak, predsjednik Vladimir Putin je ponovio da je Rusija spremna za razgovore. Naglasio je da se Moskvi stalno zamjera, ali da nije pozvana da prisustvuje konferenciji. “Oni žele okupiti što više nacija, uvjeriti sve da su najbolji prijedlog uvjeti ukrajinske strane, a zatim nam ga poslati u obliku ultimatuma”, rekao je on o predstojećem događaju.

Mirovna KonferencijarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
3 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Biden je mentalni nesposoban,

Stoj - pucam !
2 mjeseci prije

kakav je Biden , jos bi mogao zagrliti Putina da se oba susretnu tamo

tihobl
2 mjeseci prije

Necu ni ja doci na samit.
Tamo ce se sakupiti samo bezveznjakovici.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI