Biden: SAD će izgraditi ‘novi svjetski poredak’

Biden - SAD strategija sigurnosti
29 komentara

Trenutni svjetski poredak koji predvode SAD je “nekako ostao bez energije”, ali Washington će oblikovati sistem koji će ga zamjeniti. Rekao je američki predsjednik Joe Biden svojim pristalicama u subotu. Lideri u Moskvi i Pekingu, međutim, tvrde suprotno.

Govoreći na prijemu u kampanji u Washingtonu, Biden se pohvalio kako je uvjerio Japan i Južnu Koreju da pošalju finansijsku pomoć Ukrajini, te kako je potpisao ugovor o željeznici i lukama s EU, Indijom i Saudijskom Arabijom na samitu G20 u New Delhiju prošli mjesec.

„Dakle, mislim da imamo priliku da uradimo stvari, ako smo dovoljno hrabri i ako imamo dovoljno poverenja u sebe, da ujedinimo svet na način na koji nikada nije bio“, izjavio je Biden.

“Bili smo u poslijeratnom periodu 50 godina gdje sve je to funkcionisalo prokleto dobro, ali to je nekako ponestalo. Nekako smo ostali bez energije. Potreban nam je novi, novi svjetski poredak na neki način”, nastavio je.

Svjetski poredak koji je nastao nakon Drugog svjetskog rata bio je bipolaran, a SAD i SSSR su se borili za utjecaj i geopolitičku nadmoć. Raspad Sovjetskog Saveza doveo je do unipolarnog svetskog poretka, sa SAD jedinom supersilom. Kako se SSSR raspao, tadašnji američki predsjednik George HW Bush proglasio je pobjedu u Hladnom ratu i osvit „novog svjetskog poretka“ u svom obraćanju o stanju Unije 1991. godine.

Tri decenije kasnije, i sa Vašingtonom koji se bori za sredstva za vođenje dva strana rata, američka dominacija je manje sigurna. Kineska ekonomija je 1991. godine bila jedanaesta po veličini u svijetu, ali je sada druga nakon SAD-a. Sa Pekingom koji je proširio svoj nuklearni arsenal i modernizirao svoju vojsku, predsjednik Xi Jinping je u više navrata govorio o Zapadu predvođenom SAD-om kao u „opadanju“ i pozdravio pojavu „multipolarnog svijeta“, u kojem se međunarodni odnosi upravljaju zakonima i ugovore, a ne “pravila” koje sprovode SAD .

Ruski predsjednik Vladimir Putin također je opširno govorio o izgradnji multipolarnog svijeta, opisujući takav poredak kao onaj u kojem su pojedinačne „civilizacijske države“ slobodne da slijede svoje interese oslobođene diktata hegemonističke sile poput SAD-a. Rusija, Kina i njihovi partneri u BRICS grupi i širom globalnog juga dijele ovaj cilj, rekao je Putin prošle sedmice za Kinesku centralnu televiziju (CCTV).

“Polazimo od toga da su svi ljudi jednaki, svi imaju ista prava, prava i slobode jedne zemlje i jednog naroda prestaju tamo gdje počinju prava i slobode drugog čovjeka ili cijele države. Ovako bi se postepeno trebao roditi multipolarni svijet”, rekao je Putin kineskoj mreži.

BidenSADUnpolarni svijet
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Hahahaha
6 mjeseci prije

Čitaj:”Novi sistem kolonizacije”

Dervo
6 mjeseci prije

Duboka drzava i elite koji su privatizovali US ismijavaju cijeli svijet postavljanjem senilnog starca koji ne zna je li posao ili dosao, pogotovo gurajuci u kadar dublere i cirkusante. Jos veci je apsurd da niko javno ne smije da polemise i dovede u pitanje ovo toliko ocito sprdanje elita u maniru “Car je go”… Stidim se u vremenima u kojim zivim, jer djetetu ne mogu da objasnim koliko je svijet bio glup i poslusan u egipatskom carstvu jer su se klanjali retardiranom prestolonasljedniku Tutankhamonu, kad i mi takva vremena zivimo sa Bidenom i slicnim idiotima, liderima razlicitih drzava. Dovoljno je u svojoj basti vidjeti politicke lidere, degenerike i pametnom dosta. Kako da objasnim djetetu da ciko koji ima 80god i rukuje se sa zrakom i okrece oko svoje ose, donosi vazne odluke po civilizaciju. Nikako. Suti i krij svoju civilizacijsku sramotu sa spremnoscu da ce neki buduci narastaji da nas… Čitaj više »

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Pa baš te krijenulo djede 🤣 😁 ….! Dajte djedu keksa – da ne plače …

Antiglobalist
6 mjeseci prije

Idiot koji ne zna gdje se nalazi u prostoru,a kamoli što priča !!

Sparkling
6 mjeseci prije

“Nekako smo ostali bez energije” – u prijevodu ponestalo vam boje za štampanje.
Ma ovaj itako ne zna što priča. A jadničak s pelenama.
Po ovome vidite kud ide “najmočnija država na svijetu”
Lp

Dux
6 mjeseci prije

Najbolja opcija za sve je da bijedni Biden dobije još jedan mandat na čelu SAD-a. Tako da se i EU probudi od gluposti koje ameri rade, bit će krvavo, ali bez krvi se ne stvara sloboda.

Dokurčilomi
6 mjeseci prije

Pa,pa, stižu Kinezi.

žile29
6 mjeseci prije

Krenulo je tebi polako prema groblju sa jednom nogom si vec unutra a ni ona tvoja zemlja nije više daleko da raspadne ili da pocrkate od droge!!!!

MrKamenjarac
6 mjeseci prije

…PA NARAVNO POD PRETNJOM I SILOM…..

blod
6 mjeseci prije

Jos vise spijuniranja

tabula
6 mjeseci prije

Debil bruka generaciju.

Lucija, prva
6 mjeseci prije

“Bili smo u poslijeratnom periodu 50 godina gdje sve je to funkcionisalo prokleto dobro, ali to je nekako ponestalo”

Je, onda su Amerikom upravljali pošteni. I Amerikanci.
Sada upravljaju paraziti koji se bave jedino krađom.

I to ste prenijeli na cijeli svijet.
To nije najgore.

Najgore je, da te parazite sutra netko pobije, pitanje je ne samo tko bi upravljao, nego, ima li uopće stručnih ljudi?
Obrazovanje.

onaj najglu...Dalton
6 mjeseci prije

Baba, pari se da oni Biden ‘oće pravit novi svjetski poredak…
Da je ovi osta’ bez energije, pa nema force.
Sinko, to on u fino ‘oće reć da je oni temeljen na pravilima poša’ u ku*ac…

P.S.
Iz rubrike, Joe i to je Amerika…

Zvala policiju.
Prijavila da joj netko provalio u auto…
I ukrao drogu.

Mamu im 'bem 'mericku-satanisticku
6 mjeseci prije

Ostao si uvijek na istooo. Trudan ti bio ona tvoja fuckica od sina

noppo
6 mjeseci prije

stari i dementni Bajden če biti maskota ovog mladog i vitalnog svjetskog poretka 😆

tihobl
6 mjeseci prije

Zanimljivo. Ameri javno priznaju da je njihov poredak gotov. Tot kaputt.

A djuro i hiber i dalje ce ubjedjivati sebe da to nije istina.

Mrčikola
6 mjeseci prije

Postoji stari oprobani recept za izlazak iz, tkz. recesije…i još se, ptitom, dodatno, “oprenatit”…potrebno je Njemačku ponovo “natantat” da krene na Rusiju, a onda priskoćit Rusiji u pomoć i opet Njemačku srušit do temelja.
Tražit će se opet kreditni dolar više za građevinski materijal i energente, Njemci, Turci i Balkanci će radit, a “inžinjeri i doktori” će pravit djecu…i…parazitski obruč ponovo zatvoren za neko vrijeme.😁

Schwarze Hunderte
6 mjeseci prije

Ivane …. Neće … Sve je otišlo u 💨 … NAZAD VIŠE NEMA 😭 !!!!

Max
6 mjeseci prije

Mogu napraviti samo novo zlo.

Samo U Prolazu
6 mjeseci prije

Na zalost, prije ce nas uvuci u ww3 nego dozvoliti da imperija zla padne 🙁

Gad
6 mjeseci prije

Prije će biti da vi uskoro idete niz kanalizacijski odvod.

Keki
6 mjeseci prije

On je bivši, samo se pravi Englez.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI