Biden usmjerava Amerikance protiv ”MAGA ekstremista”

Trump vs Biden
13 komentara

Američki predsjednik Joe Biden ponovo je osudio veliki dio američkog stanovništva koji podržava njegovog prethodnika Donalda Trumpa, rekavši da su “MAGA snage” egzistencijalna prijetnja demokratiji i da se moraju pobijediti.

“Snage MAGA su odlučne da ovu zemlju vrate unazad, nazad u Ameriku u kojoj nema prava na izbor, nema prava na privatnost, nema prava na kontracepciju, nema prava da se vjenčaš s kim voliš”, rekao je Biden u četvrtak u udarnom govoru, pozivajući se na Trumpov slogan “Učinimo Ameriku ponovo velikom”.

Govoreći u istorijskoj dvorani Independence Hall u Filadelfiji, gdje je Deklaracija o nezavisnosti potpisana 1776. godine, Biden je sugerirao da Trumpove pristalice imaju za cilj uništiti američku demokratiju. “Dugo smo se uvjeravali da je američka demokratija zagarantovana. Ali nije. Moramo je braniti, štititi, braniti se – svako od nas.”

Donald Trump i republikanci MAGA predstavljaju ekstremizam koji ugrožava same temelje naše republike. 

Američki lider se, međutim, pobrinuo da razjasni da “nisu svaki republikanac, čak ni većina republikanaca MAGA ekstremisti, već republikanskom strankom dominiraju, vođeni i zastrašeni Donald Trump i MAGA republikanci. I to je prijetnja ovoj zemlji.”

Biden je potom pozvao sve Amerikance da se ujedine u njegovoj “bitci za dušu nacije” i “glasaju, glasaju, glasaju” kako bi porazili svoje političke protivnike.

“Nismo nemoćni pred ovim prijetnjama… I, ljudi, u našoj je moći, u našim je rukama – vašim i mojim – da zaustavimo napad na američku demokratiju”, dodao je.

Biden je posljednjih dana zaoštrio svoje napade na pristalice bivšeg predsjednika, očito pokušavajući iskoristiti anti-Trumpovo raspoloženje kako bi povećao izlaznost demokrata na birališta na predstojećim kongresnim izborima na sredini mandata 8. novembra.

Baš prošle sedmice, Biden je uporedio filozofiju MAGA sa “polufašizmom”, tvrdeći da Trumpove pristalice “odbijaju da prihvate volju naroda”,  “prihvataju političko nasilje” i predstavljaju “prijetnju samoj našoj demokratiji”.

„Nije hiperbola, sada morate glasati da biste doslovno ponovo spasili demokratiju“, dodao je tada. Sekretar za štampu Bijele kuće Karine Jean-Pierre rekla je novinarima u srijedu da Biden gleda na MAGA republikance kao na “ekstremističku prijetnju našoj demokratiji”.

Najnovija Bidenova retorika označava dalje odstupanje od njegovog obećanja da će ujediniti politički polariziranu naciju, iako je još jednom ponovio da “nije predsjednik Crvene Amerike ili Plave Amerike, već cijele Amerike!”

Više od 74 miliona Amerikanaca glasalo je za Trumpa na predsedničkim izborima 2020. Istraživanje Yahoo/YouGov sprovedeno krajem prošlog mjeseca pokazalo je da 54 % republikanaca i nezavisnih republikanaca preferira Trumpa kao kandidata GOP-a za predsjednika 2024. Nasuprot tome, samo 32 % demokrata želi Bidena kao kandidata svoje stranke 2024. godine.

Reagirajući na pretpostavke Bijele kuće o predsjednikovom govoru, predsjednica Republikanskog nacionalnog komiteta Ronna McDaniel nazvala ga je “glavnom podjelom” koja “epitomizira trenutno stanje Demokratske stranke: stanje podjela, gađenja i neprijateljstva prema pola zemlje .”

BidenMAGAMake America Great AgainSADTrump
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Slučajni gost
1 godina prije

“Drž’te lopova”. Eto, oni koji su bezočno pokrali predsedničke izbore i dalje pričaju o “demokratiji”. A evo i mog teksta pisanog 12.01.2021. godine, nakon tamošnjih izbora i nemilih događaja u januaru prošle godine u Vašingtonu: Deep state ne prašta! Anarho-levičarska organizacija Antifa je PREUZELA protest republikanaca u Vašingtonu 6. januara, a Antifu finansiraju Soroš i globalisti (deep state!), koji podržavaju Demokratsku stranku. Za sve vreme od kada Antifa divlja po SAD, od ubistva Džordža Flojda – službe bezbednosti u SAD žmure (prećutno podržavaju – pa i logistički pomažu), jer su pod kontrolom deep state. Odvija se plan za “demoNkratsku” (preko nameštenih izbora!) smenu Trampa, koji im je naneo veliku štetu i poremetio planove za sprovođenje njihove globalističke agende. 1. Pojavio se snimak sa autobusima kojima su pripadnici Antifa dovedeni u Vašington. 2. Danima unapred se znalo da će biti organizovan protest, jer je Tramp javno pozivao svoje pristalice da dođu… Čitaj više »

Nekoime
1 godina prije

…nema prava na krađu izbora…

Max
1 godina prije

Bideen je dementna budala ali ne vjerujem ni Trumpu.

ogo
1 godina prije

Vise je tebi nastetio laptop od tvoga sina nego Maga

Darko
1 godina prije

Što prije Ameri obave atentat na ovu pokvarenu konjuzinu Bidena to će se manje sramotiti u svijetu.

Martin
1 godina prije

Dobro je ovdje Biden opisao svoje korumpirane demokrate, još puno toga bi se tu moglo nadodati…

Jomla
1 godina prije

Šta vam je to “MAGA”???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI