Bidenova administracija privatno traži od američkih banaka da nastave saradnju sa Rusijom

Joe Biden
17 komentara

Bidenova administracija privatno poziva vodeće američke banke kao što su JPMorgan Chase i Citigroup da nastave poslovati sa strateškim ruskim firmama uprkos sankcijama uvedenim Moskvi zbog sukoba u Ukrajini, rekli su za Bloomberg ljudi koji su upoznati s tim pitanjem.

Takve zahtjeve uputili su Ministarstvo finansija i Stejt departmenta dok američka vlada pokušava da održi pritisak na Rusiju, ali u isto vrijeme izbjegne “globalnu ekonomsku katastrofu” , objavila je novinska agencija u ponedjeljak.

Vašington je tražio usluge kao što su poravnanja u američkim dolarima, transferi plaćanja i finansiranje trgovine za ruske firme koje su izuzete iz nekih aspekata sankcija, uključujući gasnog giganta Gazprom i proizvođače đubriva Uralkali i PhosAgro, rekli su izvori.

Kao rezultat toga, najveće američke banke su trenutno “uhvaćene u potezu” između Bidenove administracije i Kongresa, koji insistira na oštrijim mjerama protiv Moskve.

Sankcije sprečavaju američke banke da pružaju usluge subjektima i ljudima na crnoj listi, a prekršaji su kažnjivi kaznama od više milijardi dolara.

Jamie Dimon, izvršni direktor investicione banke JPMorgan Chase, navodno je bio ljut na kongresnom saslušanju u septembru zbog toga što je njegova kompanija navodno koristila rupe u režimu sankcija kako bi nastavila raditi s Rusijom. Bankar je uzvratio rekavši da “mi slijedimo upute američke vlade dok su od nas tražili da to učinimo”.

Kada se o ovom pitanju obratio Bloomberg, portparol Trezora je rekao da je izdao smjernice bankama, pojašnjavajući da su aktivnosti u humanitarnoj pomoći, energetici i poljoprivredi ovlaštene. JPMorgan i Citigroup su odbili da komentarišu.

“Kongres ovo mora razumjeti – američka vlada nije uvela sveobuhvatan embargo s Rusijom, još uvijek postoje džepovi poslovanja koji su dozvoljeni”, istaknula je Nnedinma Ifudu Nweke, advokat specijalizovan za američke ekonomske sankcije u Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP van.

Trezor će “nastaviti sa sastancima kako bi educirao banke o onim džepovima dozvoljenih transakcija, posebno u humanitarnom prostoru”, dodao je Nweke.

BidenrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
1 godina prije

Naravno.
Kada se europski političari toliko srozaju i natječu u tome da unište vlastito gospodarstvo i da se pokažu i dokažu kao još tulaviji od tulavog Bidena.

Max
1 godina prije

Američka dvostruka igra.

tihobl
1 godina prije

Bajden pokusava da spasava petrodolar.

krivA
1 godina prije

…he he.., kako evropa “puši” kvalitetmo i sigurno americki.., a u pauzi se grije uz naucno istazivacku aktivnost proucavanjem njihovog rektalno-analnog termo tunela, sto podrazumjeva, dakako, sto dublje zavlacenje i isto. ..zdravi i veseli mi bili..

tihobl
1 godina prije

Evo sta kazu kinezi na ovu temu:
„Sohu“: SAD dižu belu zastavu u ekonomskom ratu sa Rusijom

Ico
1 godina prije

5+ za Trumpa, Trump je jedini lik koji je Ameriku u stanju izvući iz gliba! Da sam glasač u Americi, ja bih glasovao ta Bidena, jer bi Biden Ameriku uvukao u dublji glib!

Ico
1 godina prije

Ukri su protuSlavenski smradovi, Putin ih treba sve istrijebiti!

Ico
1 godina prije

Precednik Turske voli turski narod jer nije vazal, zna se koga!

Ico
1 godina prije

Očekujem da će portal Logično.com podržavati agendu opstanka Slavena, za razliku od Amerikanaca kojima je cilj istrebljenje Slavena!

tihobl
1 godina prije

Nekome gori pod petama:

Портпарол америчког Стејт департмента Нед Прајс
„Наша порука је веома једноставна – овај рат мора да се заврши дипломатским путем, преговорима.
Неће бити одлучујуће победе на бојном пољу. Иако смо Украјини пружили милијарде долара безбедносне помоћи. Зеленски је више пута рекао да се овај рат може окончати само кроз дијалог и дипломатију.
Ми осећамо потпуно исто. То осећају и наши европски савезници.”

1 godina prije

Dzaba krečiš Joe !

🇷🇺 Лавров: Најмање 12 земаља заинтересовано за чланство у БРИКС-у

🔊 Глобална организација БРИКС ужива све већи ауторитет на светској сцени – најмање 12 земаља је заинтересовано за чланство, саопштио је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров.

➡️ По његовим речима, структура БРИКС, која обједињује Бразил, Индију, Кину и Јужну Африку, прилично је тражена.

🗣 „Интересовање за ову глобалну организацију је веома, веома високо и наставља да расте”, рекао је Лавров.

kiza
1 godina prije

Kaže dementan Džoe, a preveslao 20-ak predsjednika i premijera EU zemalja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI