Bijela kuća ipak ne potiče ukrajinsku inicijativu za mirovne pregovore

SAD - Mirovni pregovori Rusije i Ukrajine
4 komentara

Predstavnik State Departmenta opovrgnuo je medijska izvješća u kojima se tvrdi da Washington poziva Kijev na pregovore s Moskvom

SAD ne gura Ukrajinu prema pregovorima s Rusijom, jasno je rekao glavni zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel, komentirajući medijska izvješća u kojima se tvrdi da iza zatvorenih vrata SAD ipak tjeraju Kijev na mirovne pregovore s Moskvom. Tijekom vikenda, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da su barem neki od zapadnih podupiratelja njegove zemlje vjerojatno potajno uključeni u komunikaciju s Moskvom.

Tijekom odgovaranja na pitanje novinara tijekom brifinga za novinare u utorak, Patel je rekao da svi takvi razgovori “ovise od Ukrajine”, ponavljajući iskazano stajalište Washingtona: “Ništa se ne bi trebalo dogoditi u vezi Ukrajine bez Ukrajine”. Dužnosnik je dalje ustvrdio da “Kremlj nema interesa sjesti za pregovarački stol niti završiti ovaj rat”.

U intervjuu za NBC News u nedjelju, predsjednik Zelenski je priznao da ”postoje neke zemlje, koje na razini obavještajnih službi ili savjetnika vođa možda razgovaraju s Rusijom. Možda misle kako upravljati svime time”. Naglasio je, međutim, da Zapad nije vršio nikakav otvoreni pritisak na njega u pogledu pregovora s Moskvom.

Prema Zelenskom, razgovori su nemogući sve dok ruske postrojbe ne napuste teritorij unutar granica Ukrajine iz 1991., što je jedna od ključnih točaka njegove mirovne formule. Rusija je zauzvrat odbacila uvjete Ukrajine kao uvjete koji nemaju veze sa stvarnošću. NBC je prethodnog dana tvrdio, pozivajući se na anonimne američke dužnosnike, da je Washington vodio neslužbene “delikatne” razgovore s Kijevom, o ustupcima koje bi Ukrajina bila spremna učiniti u potencijalnim mirovnim pregovorima sa svojim susjedom. List je citirao svoje izvore koji su rekli da je to pitanje pokrenuto prošlog mjeseca tijekom sastanka podupiratelja Kijeva.

Prema izvješću, rasprave su bile potaknute rastućom zabrinutošću na Zapadu da je sukob “ušao u slijepu ulicu”. Pristaše Ukrajine također navodno nisu sigurni hoće li dugoročno moći nastaviti pružati pomoć, jer su njihovi resursi sada hitno preusmjereni u Izrael, usred njegove operacije protiv Hamasa.

Drugo pitanje koje zabrinjava zapadne vlade je da Kijevu “ponestaje snaga”, što potencijalno znači da, čak i ako bude isporučeno, dodatno oružje neće “učiniti puno dobra”, navodi NBC. Medijska kuća također je citirala neimenovane američke dužnosnike koji su upozorili da bi Ukrajina mogla imati samo nekoliko mjeseci “prije nego što počnu hitnije rasprave o mirovnim pregovorima”.

Najnovije izvješće NBC-a stiglo je nakon višemjesečnih pokušaja Ukrajine da vrati izgubljeni teritorij, koji do sada nisu uspjeli proizvesti značajniji napredak. Prema ruskom Ministarstvu obrane, Kijev je izgubio više od 90.000 vojnika u svojoj protuofenzivi, koja je pokrenuta početkom lipnja.

mirovni pregovoriPentagonukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
5 mjeseci prije

ovi bi malo piskili pa malo kakili ,,,nikako da se odluce

Tupko Glupko
5 mjeseci prije

Normalno da izuzetni ne guraju Ukrajinu prema mirovnim pregovorima, kada njima ide sve po planu – Slaveni ginu, Ukrajina se razara i zadužuje, Europa osiromašuje i u recesiji je, energetski intenzivna industrija se seli izvan Europe ili gasi, Rusija se vojno slabi, ispražnjuju se vojna skladišta po Europi što znači da će biti novih narudžbi iz SAD, prodaje se američki LNG po tri puta višoj cijeni nego ruski plin…
Sve kako njima i njihovom lutku na koncu Zelenskom odgovara.

nastran
5 mjeseci prije

perem ruke

Max
5 mjeseci prije

Ili to ili uništenje u ratu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI