Bijela kuća reagirala na ruski nuklearni potez

Bjelorusija - Nuklearno oruzje
15 komentara

Sjedinjene Američke Države će “nastaviti pratiti” najavljeno raspoređivanje atomskog oružja u Bjelorusiji

Washington ne vidi nikakve znakove da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje, ali će paziti na pripreme u Bjelorusiji za smještaj atomskog arsenala svoje saveznice, rekao je u petak glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby. Ranije istog dana, ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je svom kolegi Aleksandru Lukašenku da bi raspoređivanje taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji moglo početi već sljedećeg mjeseca. Kirby je najavu nazvao “još jednim primjerom samo nepromišljene i neodgovorne retorike” koja dolazi iz Moskve, a koju će SAD “morati ozbiljno shvatiti”.

“Činimo sve što možemo kako bismo imali situaciju pod našom kontrolom”, rekao je za CNN-ovu Christiane Amanpour. “Ne vidimo ništa što bi nam pokazalo da postoji neposredna naznaka kretanja nuklearnih kapaciteta ili neposredna opasnost od nuklearnog rata unutar Ukrajine ili čak na kontinentu”.

“Nismo vidjeli ništa što bi nas navelo da promijenimo vlastite stavove odvraćanja kada su u pitanju te vrste sposobnosti”, dodao je Kirby.

Bivši admiral američke mornarice rekao je isto na završetku ožujka, kada je Rusija prvi put objavila da će stacionirati dio svog nuklearnog oružja u Bjelorusiji, kao odgovor na to što je Ujedinjeno Kraljevstvo poslalo streljivo za spremnike s osiromašenim uranom u Ukrajinu.

“Sve ide po planu”, rekao je Putin Lukašenku u petak, dodajući da će do kraja prvog tjedna srpnja “priprema relevantnih objekata biti dovršena i odmah ćemo započeti mjere vezane uz raspoređivanje relevantnih tipova oružja na vašem teritoriju.”

Moskva i Minsk potpisali su prošlog mjeseca sporazum o smještaju ruskog taktičkog nuklearnog oružja u Bjelorusiji. Prema riječima ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua, atomske bojeve glave bit će postavljene na projektile Iskander-M i borbene zrakoplove posebno modificirane za tu svrhu.

Rusija je ukazala na američku praksu pod nazivom “nuklearno dijeljenje”, koja je na snazi desetljećima. Procjenjuje se da je 150 američkih atomskih oružja, uglavnom gravitacijskih bombi B-61 bilo raspoređeno u Njemačkoj, Italiji, Belgiji, Nizozemskoj i Turskoj od travnja 2022. Poljska je od tada izrazila zanimanje za smještaj američkih nuklearnih bojevih glava na svome teritoriju.

BjelorusijaNuklearna bombaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivek
10 mjeseci prije

Ti misle od kad su pobili indijance i stavili ih u rezervate da su globalna policija. Treba ih neko liječiti.

Nekoime
10 mjeseci prije

Danas u Bjelorusiji, sutra na Kubi i u Meksiku. Zanima me hoće li i onda pričati o pravu svake zemlje na izbor saveznika.

nepoželjni
10 mjeseci prije

“Činimo sve što možemo kako bismo imali situaciju pod našom kontrolom”, rekao(?) je za CNN-ovu Christiane Amanpour.
(ne znam zašto “rekao” ako je Amanpour žena?)

Po meni, ova izjava odražava, u najmanju ruku drskost, bahatost i bezobraštinu jer su oni (amerika) došli na granice Rusije, njenih prijatelja i zonu ruskog interesa, te zakuhali rat, pa ako Rusija želi biti sigurna da neće biti napadnuta, onda je potpuno legitimno da onemogući “Wašington” od kontrole situacije na tom području, pa makar to bilo i nuklearnom prijetnjom.

Ich
10 mjeseci prije

Citao sam u nato novinama da je Putin otrovao Luku

onaj najglu...Dalton
10 mjeseci prije

Europski parlament će stojeći i ovacijama pozdraviti Svetlanu Tihanovskayu.
Sad će postati predsjednica nuklearne sile…

Mladen St
10 mjeseci prije

Raspoređivanje taktičkog naoružanja je jedan oblik hibridnog ratovanja koji Putina za sad čvrsto drzi na vlasti a njegovom nasljedniku sama prijetnja i ucjene s tim istim raketama mogla bi bit čvrst adut dugotrajne vlasti .

Max
10 mjeseci prije

Prate i Rusi njih.

goran
10 mjeseci prije

putine ti si trebao na kubi postavit rakete hahahahahaha

Ivan
10 mjeseci prije

Vrijeme je da ga Rusi pocnu radporedivati po juznoj Americi kao nekada..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI