Bijeloj kući postavljena pitanja zbog slanja tenkova Ukrajini

M1 Abrams
0
0

Američki porezni obveznici plaćaju račune za sukob dok se domaća pitanja zanemaruju, tvrdi skupina republikanaca u Kongresu

Nekoliko republikanskih zastupnika upozorilo je na odluku administracije američkog predsjednika Joea Bidena o slanju tenkova M1 Abrams u Ukrajinu. Taj potez dolazi u trenutku kada se SAD bore s domaćim problemima, dok će se sama isporuka suočiti s brojnim izazovima, tvrde oni. U pismu objavljenom u petak, predstavnici Troy Nehls, Paul Gosar, Eli Crane i Lauren Boebert zatražili su odgovore od Bidena i ministra obrane Lloyda Austina o koraku bez presedana slanja 31 tenka M1 Abrams Ukrajini kao pomoć u borbi protiv Rusije. Zakonodavci su rekli da ih američki narod nije izabrao “kako bi neprestano trošili svoj teško zarađeni novac na sukob koji je udaljen pola svijeta dalje”, bez mogućnosti pravilnog praćenja korištenja vojne pomoći Ukrajini.

Nadalje su tvrdili da je “sramotno da američki porezni obveznici nastavljaju subvencionirati tekući sukob u Ukrajini”, dok Bijela kuća “zažmiri” na pitanje domaće sigurnosti, posebice na rekordno visok broj ilegalnih prelazaka kroz južnu granicu.

Isporuka teških tenkova sigurno će se suočiti s logističkim izazovima, rekli su, ističući da bi tenkovi Abrams mogli biti isporučeni tek za nekoliko mjeseci, dok će ukrajinski vojnici morati proći dugotrajnu obuku kako bi naučili upravljati njima. U pismu se također navodi da je Ukrajina kroz povijest bila leglo ilegalne trgovine oružjem. “Koje ćete radnje poduzeti kako biste osigurali da naša vojna oprema ne padne u ruke kriminalnih mreža, terorista ili da se ne prodaje za profit”?, pitali su zastupnici Bidena i Austina.

Također su se pitali kako Pentagon namjerava pratiti oružje i kako će administracija objasniti uništenje hardvera osiguranog uz pomoć američke vojske i nadoknaditi troškove američkim poreznim obveznicima.

U studenom su republikanci u Kongresu pozvali na reviziju sredstava američke vlade namijenjenih za pomoć Ukrajini. Mjesec dana kasnije, međutim, inicijativa je tijesno poražena u Zastupničkom domu, a demokrati su tvrdili da bi ona poslala pogrješan signal Kijevu.

Rusija je više puta upozorila Zapad da ne opskrbljuje Ukrajinu oružjem. U srijedu, komentirajući odluku o isporuci Abramsa, tajnik za tisak Kremlja Dmitrij Peskov komentirao je da će ovaj oklop “gorjeti” slično kao i sva druga vojna vozila koja su Kijevu isporučili njegovi zapadni pokrovitelji.

AbramsrusijaSADTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI