Bivša francuska kolonija zainteresovana za smještaj ruske vojne baze

Vojna baza u Siriji
14 komentara

Ambasador Centralnoafričke Republike (CAR) u Rusiji Leon Dodonu-Punagaza rekao je da je njegova zemlja zainteresirana da na svojoj teritoriji ima rusku vojnu bazu koja bi mogla primiti između 5.000 i 10.000 vojnika.

” Naša zemlja je prva zemlja u Africi koja se oduprla Francuzima “, rekao je on u intervjuu koji su objavile Izvestije u ponedjeljak, dodajući da će ruska vojna baza pomoći u jačanju CAR, gdje prijetnje sigurnosti ostaju i pogoršale su se zbog priliva izbjeglice iz ratom razorenog Sudana.

Ambasador je pohvalio ulogu ruskih vojnih instruktora u jačanju oružanih snaga svoje zemlje i istakao važnost nastavka vojno-tehničke saradnje, uprkos protivljenju pojedinih zemalja.

” Proteklih sedmica, kada nam je Rusija isporučila šest vojnih aviona, Francuzi su bili ti koji su počeli da negoduju, viču i viču. Ali to nije naša stvar, mi smo zainteresovani za saradnju sa Rusijom”, napomenuo je Dodonu-Punagaza .

U decembru prošle godine, posljednjih 130 francuskih vojnika logističke misije MISLOG-B napustilo je glavni grad Bangi kao rezultat tenzija s Francuskom zbog sve većeg ruskog vojnog prisustva.

Prema Dodonu-Punagazi, ruska zastava podignuta je ranije ovog mjeseca u bivšoj francuskoj vojnoj bazi u Centralnoafričkoj Republici, što ukazuje da je CAR “konačno protjerao Francuze” i da je spreman da radi sa Moskvom.

On je rekao da se CAR “ozbiljno priprema” za drugi rusko-afrički samit u St. Petersburgu u julu, na kojem će prisustvovati predsjednik Faustin-Archange Touadera.

” Mogu da potvrdim da će predsednik učestvovati. Što se tiče pitanja o kojima će se razgovarati na samitu, to su pre svega bezbednosna i ekonomska pitanja “, rekao je on.

CARLeon Dodonu Punagazarusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
9 mjeseci prije

Još jedna zemlja u kojoj na glazbenim top-listama vodi Wagner.

Tako treba
9 mjeseci prije

Deset godina već imaju gradjanski rat uz puno vojnika koji govore ruski I vole njemacku klasični glazbu 😀

Jimbo
9 mjeseci prije

Trazit če naciste tamo

Max
9 mjeseci prije

Sasvim logično.

tihobl
9 mjeseci prije

Vagnerovci su u 10 zemalja Afrike, a duplo vise je na listi cekanja. Zato se njima zurilo da zavrse sa Bahmutom iako je polukotlic bio idealan za denacifikaciju.

tihobl
9 mjeseci prije

WProst: У Пољској ће се појавити комисија за проучавање “руског утицаја” у последњиһ 15 година.

Закон је потписао председник Дуда, пише лист. Према његовим речима, комисија ће истражити активности званичника који су деловали на штету интереса Пољске, „налазећи се под руским утицајем“.

Pocinje lov na vjestice.

Amar
9 mjeseci prije

Koje ruske vojne baze pa oni nemaju cime ni Ukrajinu da savladaju a vi lupate gluposti o nekim bazama na hiljade kilometara daleko , bas cirkuz.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI