Bivša sovjetska država razmatra ulazak u ‘veći savez’

41 komentar

Predsjednica Moldavije Maia Sandu rekla je da njena vlada razmišlja o pridruživanju “većem savezu”. Iako nije imenovala NATO, ona je vodila prozapadnu politiku i pojačala saradnju Moldavije sa vojnim blokom predvođenim SAD.

Upitan direktno o izgledima da Moldavija aplicira za NATO, Sandu je u petak za Politico rekao da je „ u Kišinjevu u toku ozbiljna diskusija“ „o našoj sposobnosti da se branimo, da li to možemo sami da uradimo ili da li treba da budemo deo većeg saveza.”

“I ako u nekom trenutku dođemo do zaključka kao nacija da moramo promijeniti neutralnost, to bi trebalo da se dogodi kroz demokratski proces” , dodala je.

Bivša dužnosnica Svjetske banke, Sandu je bila nedvosmisleno prozapadna u svojim pogledima otkako je preuzela dužnost 2020. Moldavija je prošle godine dobila status kandidata za EU pod njenim nadzorom, a ovog ljeta bit će domaćin drugog sastanka Evropske političke zajednice. Moldavija intenzivno sarađuje sa NATO-om, šaljući vojnike u snage vojnog bloka na Kosovu i domaćin ‘NATO uredu za vezu’ u Kišinjevu.

Sandu se sastao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom u New Yorku prošlog septembra, a moldavski ministar vanjskih poslova Nicu Popescu prisustvovao je sastanku te organizacije u Rumuniji u decembru.

Međutim, isti “demokratski proces” koji je Sandu naveo kao suštinski važan za odluku o neutralnosti mogao bi također uništiti sve potencijalne planove za pridruživanje NATO-u. Anketa koju je sproveo moldavski institut za javnu politiku u decembru pokazala je da bi samo 22,4% ispitanika glasalo za pridruživanje alijansi; 54,5% bi glasalo protiv članstva, a 23% nije sigurno.

Nadalje, članstvo u NATO-u u suštini je isključeno postojanjem Pridnjestrovlja, otcijepljene republike stisnute između Moldavije i Ukrajine na teritoriji na koju polaže pravo Kišinjev. Pridnjestrovlje se odvojilo od Moldavije početkom 1990-ih, a lideri regiona su se nadali da će ostati u Sovjetskom Savezu koji se raspadao. Danas održava bliske odnose sa Moskvom, sa ruskim mirovnim snagama stacioniranim tamo i većinom lokalnog stanovništva koje ima rusko državljanstvo.

NATO insistira na tome da buduće članice mirnim putem riješe neriješene međunarodne, teritorijalne ili etničke sporove prije pristupanja bloku. Ona, međutim, održava takozvanu ‘politiku otvorenih vrata’, uprkos tome što su njeni lideri obećali Rusiji nakon Hladnog rata da neće preuzeti bivše države Varšavskog pakta kao članice. Kontinuirano širenje bloka na istok i odbijanje da se isključi članstvo Ukrajine bili su ključni faktori iza odluke Moskve da pošalje trupe u Ukrajinu prošlog februara.

moldavijaNATOrusija
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Već posle par meseci rata u Ukrajini bilo je jasno da će Vašington primeniti “recept sa Balkana”: da će Rusiju postepeno da uvlači u ratove i tako je iscrpljuje. Moldavija se odavno sprema za sudbinu žrtvenog goveda, čim Ukrajina bude blizu kraja odmah će da budu aktivirane Moldavija pa Gruzija.

To teško da će moći da se nazove ratom, i sa Moldavijom i sa Gruzijom će Rusija da završi za mesec dana, oni će više da služe u propagandne svrhe – da se Rusija prikaže kao “agresivni imperijalista koji ćeli ceo svet da baci pod noge” (što mi strašno liči na nekog drugog ali trenutno ne mogu da se setim na koga…)

BanOvan
1 godina prije

A jesu ovi ostrašćeni zapadni demokratisti izas*ali kukavičijih jaja po juropi a i shire.

Siniša
1 godina prije

Ne mogu da vjerujemo šta je sa ženama,nekada majke i kraljice a danas sa kolegama feministkinja i rodno osakaćeni a samo militarizaciju propagiraju.
Hladni rat,ono vreme kauboja je doba romantizma za ovaj rodni militarizam.

Ivo
1 godina prije

Ljudi se udružuju s onima s kojima će napredovati. Demokracija nema alternativu. S druge strane nalaze se nasilnici koji oružjem probaju pokoriti Ukrajinu i prijetnjama porobiti ostale države.

Ivan
1 godina prije

Gdje god su se guske dokopale vlasti vode svoj narod u propast.

Grdi
1 godina prije

Glupa pudlica zapada koja ce unistiti svoju domovinu ……. nezna da zapad ce i njih koristi kao topovsko meso, gruzija vec to prosla, sada je ukrajina u tijeku. Zamalo da belarus nije zavrsio isto tako sa onom Sviatlanom Tsikhanouskayom.

Alex Keller
1 godina prije

Kurabe su im već odavno u “većem savezu”

Amar
1 godina prije

I Maia hoce dio kolaca,vidjela je kako se Zelenski brzo obogatio.

m.ivanisevic
1 godina prije

Neka pita Saakašvilija što misli o tom.

Vojni analitičar
1 godina prije

Mali ispravak napisanog u podnaslovu. Tzv. moldovska predsjednica Maja Sandu nije vodila nikakvu prozapadnu ili bilo kakvu drugu politiku. Ona nije vodila ništa, nego je samo poslušno izvršavala naređenja svojih dresera koji su ju instalirali na mjesto moldavske “predsjednice”. On je tipičan proizvod Schwabovog uzgajališta. “Studirala” je u SAD (u nečemu što se zove “JFK School of goverment” i na “uglednom” Harvardu) i nakon toga “radila” kao “savjetnica” direktora u Svjetskoj banci u Washingtonu da bi od tamo bila lansirana u moldovsku politku najprije kao ministrica obrazovanja, zatim kao premijerka a sada kao predsjednica. Dakle vidimo da se obrazac za istočnoeuropske zenlje ponavlja. Instaliranje na ključna mjesta u političkom životu države “stručnjaka” “školovanih” na “prestižnim” zapadnim, uglavnom američkim i britanskim sveučilištima i raznim “skuls of goverment” ili “biznis skuls” koji onda počinju “provoditi reforme” koje se svode na sveopću pljačku državne imovine, osiromašivanje građana i prepuštanje svega vrijednog u državi… Čitaj više »

Otpornik
1 godina prije

Gdje nalaze sve te slatkice koje jedva čekaju da uvuku svoju državu u rat?

baltik
1 godina prije

dobrodošli hehe, uđi neću ti ništa..

Max
1 godina prije

Mislim da je NATO već tamo.

tihobl
1 godina prije

Cijelu proslu godinu bile su demonstracije protiv nje. Kad su americke jedinice krenule da udju u Moldaviju narod je napravio barikade i sprijecio im prolaz. 2/3 Moldavije je protiv nje ne racunajuci Pridnjestrovlje koje se odcijepilo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI