Bivši generalni sekretar NATO-a: Amerika mora biti svjetski policajac

Anders Fogh Rasmussen
0
0

Anders Fogh Rasmussen, bivši generalni sekretar NATO alijanse, kazao je da sljedeći predsjednik SAD-a mora uraditi mnogo više od Obame u vođenju svijeta.

“Mislim da je predsjednik Obama nerado koristio vojnu silu ili prijetnju upotrebom vojne sile radi sprečavanja konflikata u svijetu. Potrebna nam je Amerika kao svjetski policajac. Potrebno nam je odlučno američko globalno vođstvo”, kazao je Rasmussen.

Bez obzira ko će postati predsjednik SAD-a na izborima 8. novembra, ta država nema izbora, osim da se vrati politici većeg intervencionizma, rekao je on.

“Super-sile se ne penzionišu. Pogledajte oko sebe i vidjećete da je svijet zapaljen. Sirija je uništena ratom i sukobima. Irak na ivici kolapsa. Libija propala država u sjevernoj Africi. Rusija napada Ukrajinu i destabilizuje istočnu Evropu. Kina pokazuje mišiće, Sjeverna Koreja prijeti nuklearnim napadima. Sve su to razlozi potrebe za svjetskim policajcem koji će ponovo uspostaviti vladavinu međunarodnog prava i red.”

Danski političar je izrazio duboku zabrinutost zbog onoga što bi Donald Trump mogao uraditi svijetu, ako postane predsjednik.

“To bi moglo biti vrlo opasno, naravno”, kazao je. “Ne znam šta će biti konkretna politika Trumpove administracije ali ako uzmemo njegove izjave, smatram da bi to moglo biti vrlo opasno po svijet.”

Mnogi Amerikanci ne dijele mišljenje sa Rasmussenom. Milioni njih podržavaju kandidata koji se zalagao za manji intervencionizam SAD-a. Trump je tokom kampanje više puta kazao kako Amerika ne može više biti svjetski policajac.

Aaron David Miller, vanjskopolitički savjetnik, kazao je da su i super-sile ograničene u svojim dometima kao što će to sljedeći američki predsjednik i sam vidjeti.

“Mislim da je ideja da će Clinton ili Trump naći neko sveobuhvatno rješenje za svjetske ili američke probleme jedna velika iluzija”, kazao je on.

andersfoghrasmussenNATOsvjetski policajac
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI