Bivši gruzijski predsjednik Sakašvili, koji je u zatvoru, NEĆE biti predan Ukrajini, unatoč zavjetu Zelenskog

Mikheil Saakashvili
5 komentara

Tbilisi nema namjeru predati uhićenog bivšeg gruzijskog predsjednika Mihaila Sakašvilija Kijevu, unatoč obećanju ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog da će ga pokušati vratiti. Sakašvili ima ukrajinsku putovnicu.

Govoreći u ponedjeljak, zamjenica gruzijskog premijera Thea Tsulukiani najavila je da će Sakašvili odslužiti zatvorsku kaznu u svojoj zemlji.

“Nemamo želju premjestiti Sakašvilija u Ukrajinu da tamo odsluži kaznu zatvora”, izjavila je ministrica na brifingu nakon sastanka vlade, istaknuvši da je optužen, proglašen krivim i osuđen u Gruziji.

Njezine riječi dolaze nakon što je Zelensky otkrio da će osobno raditi na povratku Sakašvilija u Ukrajinu, kao što bi to učinio sa svakim Ukrajincem.

“Kao predsjednik Ukrajine, stalno sam angažiran na vraćanju državljana Ukrajine u zemlju s različitim mogućnostima”, rekao je Zelensky. “Sakašvili je ukrajinski državljanin, pa se to odnosi i na njega.”

Sakašvili je priveden 01. listopada u stanu u Tbilisiju nakon povratka u Gruziju. Optužen je za ilegalni prelazak državne granice i stavljen je u zatvor. Bivši predsjednik napustio je domovinu 2013. godine i od tada je protiv njega pokrenut niz kaznenih predmeta zbog zlouporabe ovlasti. Sveukupno, u odsutnosti je osuđen na devet godina iza rešetaka. Tvrdi da su optužbe politički motivirane.

Sakašvili je bio predsjednik Gruzije devet godina između 2004. i 2013. godine, da bi se nedugo nakon napuštanja dužnosti preselio u SAD zbog straha od kaznenog progona.

Dvije godine kasnije preselio se u Ukrajinu kako bi postao guverner pokrajine Odesse, na poziv tadašnjeg predsjednika Petra Porošenka, koji mu je dodijelio i ukrajinsku putovnicu.

To je dovelo do gubitka gruzijskog državljanstva, jer zemlja zabranjuje dvojno državljanstvo. Samo dvije godine kasnije, nakon što je napustio svoju dužnost u Odesi, Porošenko mu je oduzeo ukrajinsko državljanstvo, ostavivši ga bez državljanstva. Sakašvili se tada vratio u SAD, živeći u New Yorku.

2020., Porošenkov nasljednik, Volodymyr Zelensky, pozvao ga je natrag u Ukrajinu na čelo Nacionalnog odbora za reformu zemlje.

GruzijaMikheil Saakashviliukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
5 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Yup
2 godine prije

Sakašvili my je mijesto u Haagu

Max
2 godine prije

I neka neće njega treba u rešetke

tihobl
2 godine prije

Gruzinci svog zatvorise.
Koliko nasih Sakasvilija hoda slobodno po balkanski drzavicama. Kad ce oni doci na red?

piždro
2 godine prije

Ovo izdajničko prodano govno na slici je je toliko odvratno da nema rijči da se opiše…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI