Bivši poljski premijer priznaje da je ukrajinska strategija propala

Mateusz Morawiecki
18 komentara

Ukrajinska kontraofanziva 2023. godine “nije bila uspješna” i Rusija ima strateški prednost, priznao je bivši poljski premijer Mateusz Morawiecki u intervjuu za britanski list Express objavljen u petak.

Sukob u Ukrajini “ne ide u pravom smjeru”, rekao je Morawiecki za novine, ističući svoju “ogromnu zabrinutost” situacijom u kojoj je Moskva očigledno nadmašila svoje protivnike.

Rusija ima “ogromne resurse”, objasnio je on, ističući da su vojni proizvodni kapaciteti zemlje znatno veći od kapaciteta EU. „Oni imaju ovu stratešku dubinu i imaju strpljenja u međunarodnoj politici“, dodao je on, odbacujući i izbore u zemlji zakazane za mart kao puko „ pozorište “ za koje je malo verovatno da će promeniti odnos snaga u Moskvi.

Morawiecki je, međutim, takođe tvrdio da je neuspeh Ukrajine imao i srebrnu liniju kako je NATO doveo Finsku i Švedsku u alijansu i „ probudio “ zemlje poput Danske i Rumunije. Skandinavske zemlje, kako je rekao, bile su među najglasnijima u skretanju pažnje na prijetnju koju navodno predstavlja Rusija.

„Ne samo bezbednost istočnog krila NATO-a, već i bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva, bezbednost Nemačke, Danske i Skandinavaca, oni to razumeju veoma, veoma dobro“, rekao je on.

Bivši premijer (2017-2023) prvi put je govorio za britansku štampu otkako je njegov nasljednik, sadašnji premijer Donald Tusk, uhapsio dvojicu poslanika iz Morawieckog Stranke prava i pravde (PiS) ranije ove sedmice. Bivši lider opisao je poslanike kao „ političke zatvorenike “ i optužio Tuskovu, po svemu sudeći, proevropsku vladu da „predstavlja Brisel i Berlin, a ne Varšavu.”

Dok je međunarodna pažnja u velikoj mjeri skrenuta s ukrajinskog sukoba na izraelski rat s Gazom, jer ovaj prijeti da izbije u širi sukob, britanski premijer Rishi Sunak otputovao je u petak u Kijev kako bi vladi ukrajinskog predsjednika uručio najveći dar svoje vlade do sada Vladimir Zelenski, najavljujući da će 2,5 milijardi funti (3,2 milijarde dolara) biti isplaćeno tokom naredne finansijske godine i počevši od aprila, kao i bilateralni sporazum koji uključuje sigurnosne garancije za Ukrajinu “u slučaju da je ikada ponovo napadne Rusija”.

Zelenski je bio glasan zbog svoje zabrinutosti zbog slabljenja međunarodne podrške borbi Kijeva, nakon što neviđene količine strane pomoći iz Ujedinjenog Kraljevstva, SAD-a i EU nisu uspjele značajno pokrenuti iglu protiv Rusije. Zakonodavni zastoj zaustavio je planirane pakete pomoći u SAD-u, iako Bajdenova administracija insistira na hitnosti toga, dok se njegova politička opozicija suprotstavlja da odgovornost za potrošena sredstva mora biti uslov za svaku buduću pomoć.

Mateusz MorawieckiPoljskarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
18 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
BlueZg
3 mjeseci prije

Sad kad je bivši, može brslat kaj oće. Nije tak prije pričal nego je sijao mržnju među braću Slavene. S tim da će tek sad vidjet koliko mu je Poljska katolička a koliko lažno katolička tj. ateistička. Pa i sotonistička. 🇵🇸🇷🇺🇧🇾

Tupko Glupko
3 mjeseci prije

U tekstu piše da je Sunak obećao 2,5 milijardi funti britanske pomoći Ukrajini od travnja do prosinca ove godine.
Tek toliko da ih održavaju iznad površine vode, da preživljavaju i dalje masovno ginući za anglosaske ciljeve.
Stvarno im pomažu.

Baš me zanima koliko će ukrajinski narod još ovo trpiti.
Mislim da neće dugo. Zelenski je prošlost do ljeta ove godine.

Nekoime
3 mjeseci prije

Prijete vam Rusi, a živite pod okupacijom USA?

Max
3 mjeseci prije

To već i mrav zna.

dupla kamilica
3 mjeseci prije

Bivši dežurni komentatori potvrđuju ovo sa svojim nestankom sa portala.

Keki
3 mjeseci prije

Nije propala. Nakrali su se para uzduž i poprijeko.

tihobl
3 mjeseci prije

U Poljskoj su pocele demonstracije protiv nove vlade i zato vlada ide u posjetu Kijevu.

Babilon
3 mjeseci prije

Evidentno i očekivano.

dulebg
3 mjeseci prije

Nikakva strategija nije nikad ni postojala. Zamislili su da provociraju Rusiju da napadne, pa će dobro naoružana Ukrajina da izdrži 3 meseca – dok sankcije i unutrašnji neredi ne pojedu Rusiju – prosto i zbilja zgodno; jedino što je besmisleno. Jasno da Ukrajina, koja je i inače na kolenima, ne može da pobedi 3x brojniju i 20x veću Rusiju; ono što nije jasno jeste – da je NATO u očajnom stanju, da su ga lopovluk, korupcija i negativna selekcija pretvorili u reklamni pano – ništa jače od toga.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI