Bivši predsjednik Ekvadora Correa osuđen je na 8 godina zatvora u slučaju podmićivanja

Correa
8 komentara

Nacionalni sud pravde Ekvadora odbio je žalbu bivšeg predsjednika Rafaela Correa u slučaju „otežanog podmićivanja“, potvrđujući osmogodišnju kaznu koju je Correa nazvao politički motivisanom.

Correa i još 17 ekvadorskih zvaničnika optuženi su i osuđeni u odsustvu u aprilu, pod optužbom da su primali mito i trošili ga na političke kampanje. Žalba bivšeg predsjednika odbačena je u ponedeljak i osuđen je na osam godina zatvora.

Reagujući na presudu na Twitteru, Correa je rekao da je takva odluka “očekivana”, a čitav slučaj je nazvao “smiješnim”. Takođe je osudio odluku suda kao “jednu od najmračnijih stranica” u istoriji Ekvadora.

Bivši predsjednik je više puta tvrdio da su optužbe zasnovane na „lažnim“ dokazima i da su dio političke kampanje koju su pokrenuli njegovi protivnici kako bi ga spriječili da se ponovo kandiduje za predsjedničku funkciju. Očekuje se da će Ekvador sljedeće godine održati predsjedničke i parlamentarne izbore. Correai kazna onemogućuje da se kandiduje za bilo koju javnu funkciju u narednih 25 godina.

Nacionalno izborno vijeće Ekvadora takođe je suspendovalo nekoliko političkih stranaka u nedjelju, navodeći neke “nepravilnosti” u postupku njihove registracije. Među njima je bila i stranka Sile društvene posvećenosti (FCS) koja podržava Correa. Sve četiri stranke dobile su deset dana da se brane, u procesu koji bi mogao da dokaže da su izgubile pravo da učestvuju na izborima naredne godine.

Correa je vodio Ekvador od 2007. do 2017., a poznat je između ostalog po davanju političkog azila izdavaču WikiLeaksa Julianu Assangeu. Kasnije se preselio u Belgiju i trenutno je voditelj emisije na RT Spanish.

EkvadorRafael Correazatvor
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Namještaljka, U doba vladavine Rafaella Coreee su ljudi bollje živjeli nego u vrijeme njegova naslijednika Lenina Morena.

Busola
3 godine prije

Demokracija je “predivan” sistem imaš pravo da biraš samo one koji odgovaraju elitama i stranim nalogodavcima.

Pojavi li se netko dostojan da male narode izvuče iz gliba, proglasi ga se korumpiranim, diktatorom , fašistom i zatim ga se po kratkom postupku osudi ili digne obojena revolucija…

Dokurčilomi
3 godine prije

U tom slučaju kod nas bi bandić bio osuđen na 137 smrtnih kazni.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI