Ekvador odustao od plana prodaje ruskog oružja SAD-u

Ruski helikopteri MI-28
14 komentara

Moskva je prethodno kritizirala transfer kao “ishitrenu odluku” koju Kremlj nikada nije odobrio

Ekvador je odustao od planirane prodaje zastarjele ruske i ukrajinske vojne opreme Washingtonu u zamjenu za 200 milijuna dolara nove opreme, prema izaslaniku Moskve u južnoameričkoj državi. Američki dužnosnici sugerirali su da će oružje potom biti donirano Kijevu.

Govoreći za RIA Novosti nakon sastanka s ekvadorskim predsjednikom Danielom Noboom u petak, ruski veleposlanik Vladimir Sprinchan rekao je da je Quito promijenio kurs o razmjeni oružja, objašnjavajući da bi Ekvador radije ostao podalje od sukoba koji bjesni u Ukrajini.

“Stav Ekvadora nije slanje oružja i streljiva u vruće zone, već doprinos mirnom rješavanju sukoba, diplomatskim instrumentima”, rekao je.

Pritisan da pojasni je li transfer oružja zaustavljen, Sprinchan je jednostavno odgovorio potvrdno, dodajući da će odluka “službeno biti poznata početkom sljedećeg tjedna”.

Moskva je iznijela primjedbe na dogovor prema kojem je Ekvador trebao otpremiti stariju rusku i ukrajinsku vojnu opremu u SAD u zamjenu za opremu američke proizvodnje u vrijednosti od 200 milijuna dolara. U komentarima za lokalne novine, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova ustvrdila je da bi plan prekršio ugovore Ekvadora s Rusijom, “uključujući obvezu korištenja isporučene imovine samo u navedene svrhe i ne prijenosa je trećoj strani bez dobivanja odgovarajućeg sporazuma s ruske strane.”

Glasnogovornica je dodala da je Quito donio “ishitrenu odluku… pod ozbiljnim pritiskom vanjskih dionika” i ustvrdila da je oprema proizvedena u Rusiji doista otpad, SAD ne bi ponudio da je zamijeni.

Washington je priznao da je bio u potrazi za oružjem iz sovjetske ere u mnogim dijelovima svijeta, uključujući Latinsku Ameriku i Karibe. Prošle je godine generalica Laura Richardson, koja vodi Južno zapovjedništvo SAD-a, rekla da Pentagon “radi sa zemljama koje imaju rusku opremu da je doniraju ili zamijene za opremu Sjedinjenih Država”.

Samo nekoliko dana nakon što je transfer oružja prvotno objavljen, ruski regulator za sigurnost hrane, Rosselkhoznadzor, objavio je djelomičnu zabranu uvoza banana iz Ekvadora, jednog od najvećih svjetskih izvoznika voća. Međutim, ovaj potez nije bio izričito povezan sa sporom oko oružja, a dužnosnici su rekli da su otkrili opasnu štetočinu u prethodnim pošiljkama banana iz Ekvadora.

EkvadorOružjerusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
2 mjeseci prije

Ekvador u Rusiju izvozi banana za 680 miliona godisnje. Kad su rijesili da rasprodaju amerima ruske helikoptere i ostalo oruzje za 200 miliona odjednom se pojavila nekakva musica u ekvadorskim banama i inspekcija je zabranila uvoz. Pet drugih zemalja se pinudilo da zamjeni ekvadorske banane, a Ekvador se nasao u problemu da nadje kupca za lako kvarljivu robu. Ne zamjeras se najvecem uvozniku tvoje robe.

tihobl
2 mjeseci prije

Znate li koja je najvaznija vijest u moskovskim medijima:

Aтлантски циклон Рикса креће се ка Москви. У престоницу ће стићи сутра и донети суснежицу, ударе ветра до 15 м/с и температуру око нуле.

Према прогностичарима, дневно ће пасти од два до четири милиметра падавина. Понегде се очекује поледица, а до понедељка температура ће пасти до -10 степени. Тек средином следеће недеље биће топлије.

Pa koga oni zezaju – vjetar do 15m/s i 2-4 mm padavina. Otkad je to vijest?

Ali nadjenu ciklonu ime i domah dodje na naslovnice. Nekada dok nisu davali nazive pojavama metereolozi bi javili da ce pasti dva metra snijega kao obicnu vijest i upozorili bi vozace na nekoliko lokacija (Gorski Kotar, Vlasic, Romanija …). Isao bi savjet da se ponesu lanci i to je sve. Sad izdaju upozorenje za 2-4 mm padavina. Da ustane Cedo Orlovic iz groba rastjerao bi danasnje metereologe govnastim stapom.

tihobl
2 mjeseci prije

Evo jos jedne vijesti iz Rusije:

Депресија, анксиозност и биполарност – овако изгледају главне менталне болести. А све ово дели скоро четири милиона Руса.

Mogu da se kladim da su preko 3.9 miliona u Moskvi i Piteru.

Jednostavno receno
2 mjeseci prije

Znači mogla bi bakteriha iz banana nestati i banane ozdraviti……

Max
2 mjeseci prije

Rusi blokirali uvoz banana.

nessy
2 mjeseci prije

Kad god se na drzavnom nivou prodaje oruzje i vojna prema, postoji stavka da ne smije biti prodano dalje trecoj strani, bez odobrenja zemlje porijekla. To nije nista novo, tako rade i npr. USA. Kada je Izrael htio prodati Hrvatskoj, one olupine aviona, stare 30 godina, sve je bilo vec dogovoreno, ali su se javili ameri (koji su Izraelu te avione donirali), i zabranili cijeli deal. Rusiju mozes voliti ili ne, ali sigurno nije zemlja kojoj se zamjeris tek tako. Jednostavno, pokazalo se da lose djeluje na zdravlje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI