Rusija je bila ‘u pravu’ što se usprotivila transferu oružja u SAD

Putin Rusko oruzje SAD
8 komentara

Ekvador neće slati nikakvu vojnu opremu iz sovjetskog doba u SAD zbog zabrinutosti da će to oružje biti proslijeđeno Ukrajini, rekao je predsjednik Daniel Noboa. Moskva je protestovala protiv šeme prenosa oružja, rekavši da Quito nema pravo da šalje hardver u treću zemlju bez pristanka Rusije.

Noboa je početkom januara prvi put objavila planove da preda svoj zastarjeli ruski i ukrajinski vojni hardver SAD-u u zamjenu za američku opremu u vrijednosti od 200 miliona dolara, dok je odbacio proteste Moskve po tom pitanju. Tada je predsjednik tvrdio da se tim potezom ne krše postojeći sporazumi, za koje je rekao da se odnose samo na vojnu opremu, a ne na “otpad”.

Rusija je odgovorila upozorenjem Ekvadora da će pošiljka narušiti njegovu neutralnost u ukrajinskom sukobu, budući da će oružje vjerovatno poslati SAD u Kijev. Ruski ambasador u Ekvadoru Vladimir Sprinčan rekao je prošle sedmice da je Quito odustao od tih planova, ističući da je zemlja posvećena “mirnom rješavanju sukoba, putem diplomatskih instrumenata”.

Govoreći za CNN Espanol u četvrtak, Noboa je potvrdio da je transfer u Washington sada isključen, objašnjavajući da “ne želimo triangulirati oružje” i da je Rusija “u pravu” u tom pogledu.

„Na naše iznenađenje, Sjedinjene Države su javno saopštile da će to biti sprovedeno zbog oružanog sukoba u Ukrajini, mi ne želimo da budemo deo toga.

Podsjetio je i da je Rusija treći najveći trgovinski partner Ekvadora i naglasio da njegova zemlja ne želi da krši nijedan međunarodni ugovor.

SAD su mjesecima tražile oružje iz sovjetskog doba širom svijeta, uključujući Centralnu i Južnu Ameriku, kako bi ga predale Ukrajini.

Kevin Sullivan, zamjenik podsekretara američkog Ureda za poslove zapadne hemisfere, rekao je ranije ovog mjeseca da je sporazum o razmjeni oružja s Ekvadorom “aranžman za prijenos opreme ukrajinskoj vladi”, napominjući u to vrijeme da ga još uvijek razmatra Quito.

Rusija je više puta osuđivala zapadne isporuke oružja Ukrajini, upozoravajući da će one samo produžiti sukob i učiniti Zapad direktnim učesnikom u neprijateljstvima.

Daniel NoboaEkvadorrusijaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 mjeseci prije

Jasno ali imam i drugih briga budala me zlostavlja a prozor je otvoren iako vani puše vjetar.

tuf
2 mjeseci prije

Rijetka zgoda u kojoj su banane pobijedile hladni čelik.

Joe Banano
2 mjeseci prije

Rusi pronasli mikrobe u bananama i stopirali uvoz od 700 milijarda $. Vlasnici plantaza koje su oteli prije 150 g. su Amerikanci . Dole, Chiqita, Bonita itd. Kome nije jasno sto se zbilo.

Гавран
2 mjeseci prije

Zelena agenda i miševi, pomažu rusima na frontu.
.

“Miševi su žvakali sve: radio, repetitore, žice. Ulazili su u automobile i žvakali električne instalacije, a žvakali su i rezervoare i točkove. Samo u našoj zemunici je šteta iznosila 26.500 dolara”, rekla je ova Ukrajinka.
.
Glodari su, naime, požvakali žice na nekim borbenim vozilima koja su Ukrajini isporučile zapadne saveznice – a koje su napravljene od kukuruznih vlakana.
.
“Zamislite da odete u krevet, a noć počinje tako što vam se miš uvuče u pantalone ili džemper, ili vam žvaće vrhove prstiju, ili vas ugrize za ruku. Spavate dva ili tri sata, u zavisnosti od toga koliko imate sreće”

Tito
2 mjeseci prije

Cijel svijet se digao protiv njih za račun amerike,a ta ista amerika stpljećima razara svijet i sije smrt okolo,

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI