Bjelorusija odobrila azil političkom aktivistu iz SAD-a

Evan Neumann
10 komentara

Evan Neumann je pod saveznom optužnicom u SAD-u za više od desetak optužbi povezanih s prošlogodišnjom „pobunom“ na Kapitolu. No Bjelorusija, ruski saveznik i susjed Ukrajine, dala mu je azil, rekavši da je pod njezinom zaštitom na neodređeno vrijeme.

“Jako sam zahvalan, i osjećam se gorko-slatko, kao kad jedeš brusnice”, rekao je Neumann u videu koji je objavio državni medij Belta. “Dakle, vrlo sretan i vrlo tužan u isto vrijeme.”

Neumanna trenutno traži FBI zbog višestrukih optužbi za napad na policajce tijekom napada na američki Kapitol 6. siječnja, uključujući korištenje metalne barikade kao ovna za probijanje. Ali pobjegao je iz SAD-a mjesec dana nakon pobune, otputujući u Ukrajinu prije nego što je završio u Bjelorusiji. A sada je Bjelorusija, koja pomaže ruskim napadima na Ukrajinu, dodijelila Neumannu status izbjeglice.

Dobio je svoj novi bjeloruski identifikacijski dokument iz ureda za državljanstvo i migracije u Brestu, a novinari ga prate. Bjelorusija tvrdi da su američke optužbe protiv Neumanna politički motivirane. Status izbjeglice dobio je gotovo točno godinu dana nakon prve kaznene prijave protiv njega u ožujku prošle godine.

Bjeloruski dužnosnici kažu da je Neumann kada je bio u Ukrajini postao sumnjičav da je pod nadzorom. Uzevši samo kartu, ruksak i nešto stvari, rekli su, prešao je granicu s Bjelorusijom u kolovozu 2021., nakon čega su ga priveli vojnici. Nakon dolaska, odmah je zatražio zaštitu.

“Bjelorusija je jako lijepa”, rekao je Neumann, “i osjećam se sigurno u Bjelorusiji, posebno u usporedbi sa svojim sunarodnjacima u Americi.”

Upitan što će sada učiniti, Neumann je odgovorio: “Trenutno su mi planovi ostati u Brestu. Ovdje sam započeo život. Sada kada imam dokument, želio bih otputovati u Minsk. To još nisam vidio .”

Neumann, 49, živio je u Mill Valleyu, Kalifornija, sjeverno od San Francisca. Ministarstvo pravosuđa kaže da se suočio s policajcima na zapadnoj strani Kapitola, navodno ih pitajući: “Ja sam spreman umrijeti, a vi?”

Ubrzo nakon toga, srušio je barikade i šakama i metalnim predmetom udario policajce. Navodno je, prema saveznoj optužnici protiv njega, tijekom nekoliko sati napao najmanje četiri različita policajca. FBI-ju ga je identificirao čovjek koji je navodno rekao da su obiteljski prijatelj.

IZVOR: npr.org

aktivizamazilBjelorusijaEvan NeumannSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Vrlo Humano.

tihobl
2 godine prije

Pametan covjek.
Kod brke ce se fino ozeniti, okuciti i voditi normalan zivot, za razliku od Asanza.

Necjepljeni Kokot
2 godine prije

Ja si več raznišljaomda sve prodam i odem u Rusiju! Da mi je to netko rekao prije 5 gd ,rekao bi mu da je lud! Međutim stvari na zapadu su postale više nego bolesne !

Bosanac
2 godine prije

Ovo Ti je ko kad se neki mafijas iz BG-a krije u ZG i obratno (pod okriljem sluzbi)
Sve se danas odvija na kvantnoj razini, paralelni svjetovi u isto vrijeme se tuku i pomazu.

Rimtutituki
2 godine prije

Covjek lijepo kaze,spreman umrijeti,a vi pizduni

Minn
2 godine prije

Kakva je njega muka natjerala da iz blagodati ode u siromaštvo. Svijet je pun kretena:-)

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI