Bjelorusija šalje projektile i dronove na zapadnu granicu – kaže da reaguje na „NATO aktivnosti“

Vojnici
22 komentara

Bjeloruski ministar odbrane naredio je da trupe u zapadnom regionu Grodno budu ojačane taktičkim raketnim jedinicama, dronovima i sistemima protivvazdušne odbrane, nakon što mu je predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao da “pazi” na NATO.

Ranije je Lukašenko rekao da su povećane aktivnosti NATO na zapadnim granicama države izazvale zabrinutost u Minsku, dodajući da su kretanja blizu regiona Grodno, naročito “zabrinjavajuća”. Tokom sastanka Savjeta bezbjednosti u srijedu, predsjednik je takođe naredio Ministarstvu odbrane da pažljivo prati alijansu.

Bjeloruska vojska očigledno je uzela u obzir njegov savjet, pošto je ministar odbrane general Viktor Khrenin odmah naredio da se snage u okviru zapadne operativne komande ojačaju taktičkim raketama i bataljonima višestrukih raketnih bacača, kao i dronovima i sistemima protivvazdušne odbrane.

Trupe u regionu Grodno već učestvuju u vojnim vježbama, uključujući tenkovske i mehanizovane pješadijske bataljone, kao i artiljerijske snage i vazduhoplovne trupe. Sada je Khrenin zatražio od vojske da izradi prijedloge za dodatne odbrambene vježbe.

Lukašenko u međuvremenu tvrdi da je njegova nacija snažna kao i uvijek i spremna je odbiti bilo kojeg potencijalnog osvajača, uprkos ogromnim antivladinim protestima koji su izbili nakon kontroverznih predsjedničkih izbora prošle nedjelje.

“Oni koji vjeruju da vlada ovdje postaje nestabilna, griješe”, rekao je.

„Nećemo ustuknuti. Oni u inostranstvu koji oštre mačeve naići će na snažan otpor.“

Bjelorusiju više od sedmice potresaju protesti nakon predsjedničkih izbora na kojima je Lukašenko proglašen pobjednikom. Opozicija, Evropska unija i neki ruski političari osporavaju rezultate, tvrdeći da je glasanje bilo lažirano.

Ovi događaji su skrenuli pažnju zapadnih nacija, koje su optužile Lukašenkovu vladu da je “falsifikovala” izborni ishod i suzbila proteste. Zauzvrat, bjeloruski predsjednik upozorio je Zapad da se ne miješa u unutrašnje stvari ove zemlje.

Aleksandar LukašenkoBjelorusijaNATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
22 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
3 godine prije

Pokazuje Batko da zna strategiju te snage su dowoljne za odwraćanje bilo kakwe agresije a ako Bijelorusija bude napadnuta uwjeren sa da bi i RF interwenirala

Hamer
3 godine prije

Ako neprijatelj ne postoji treba ga izmisliti

onaj najgl..... veći Dalton
3 godine prije

Šta ti je demokracija….. nestrpljiva pa to ti je. Demokratima se omaklo…. a zec još u šumi. U Grodnu su već istakli poljske zastave. Dušu dalo za Lukašenka…. Da priču prebaci na opasnost za državu od vanjskog neprijatelja. Iako se do sada nije baš medijski bog zna kako iskazao, valjda nije toliko nesposoban da ne poentira na ovome…. Uostalom, o njegovoj glavi se radi. Ako do sada nije shvatio da ovi demokrati misle ozbiljno, onda će na kraju balade i ostati bez nje. P.S. Rusi su šapnuli Anđi i društvu da gledaju svoja posla. I Stoltenberg zna da tu za njih kruha nema. Ukrajina se neće ponoviti. Sa Lukašenkom ili bez njega, Bjelorusija je rusko dvorište. Tako će i ostati….. Pitanje je samo modaliteta. Rusi bi htjeli izbjeći vojno intervenirati. To je ono krajnje. Njihov problem je u pitanju, šta ako Lukašenko mora otići…. A nema neke rezervne, relevantne političke… Čitaj više »

Alex
3 godine prije

Krstareće rakete sa nuklearnim bojevim glavama, pa da se komšije us*ru od straha i prestanu kevtat po USA komandi.

Baba Vanga
3 godine prije

Evo i kod mene Njemacki mediji javljaju da je Ruska vojska usla u Belorusiju i rasporedjuje specijalce na zapadnim granicama Belorusije.????

Boris
3 godine prije

Šta očekuješ, da te naguzi tenk i potom opali?

Konstantin
3 godine prije

Dakle “nasi partnjori” su ukapirali izgleda da vreme ne radi za njih ili pak su pogresno procenili da je upravo sada pravo vreme da se jos jedno predvorje Rusije odgrize pre finalnog udarca Rusiji. Ali ???? Sve mi se cini da su popusili direktno kao onomad kad je onaj klovn Nikola Sarkozi otiso 2016 (ako se ne varam) na prag Putinu da mu “odrzi lekciju” iz njihovog sveucilista “demokratije” pa ga je ovaj izd*rkao i pljunuo u poljsko wc. Do pre neki dan ovaj dripac Lukasenko je bio bas uplasen od cele situacije u Belorusiji, kada sad “salto mortale”!? Bez direktne i nedvosmislene podrske Rusije … danas bi vec u Belorusiji uveliko bio izvrsen “novi Majdan”. PS. Takodje “interesantna cinjenica” je da je i t.z. opozicija uradila “salto mortale” sa svojim stavovima , i sada citami da od prvobitnog stava “EU & NATO nas cilj”, sada citamo “Rusija ostaje nas… Čitaj više »

piždro
3 godine prije

Bravo Brko e neće biti više Majdna i ukraina 2 – neponovilo se! Prema zapadnim “demonkratima” treba uvjek njihovim metodama..demokratski sa snagom.

politicki nekorektan
3 godine prije

…koliko je ono kilometara od grodnog do berlina ? pitam tek tako, da znamo koliko vremena imamo da podgrijemo borsc za tihe ,zelene ljude kada pocnu da rajhstag pretvaraju u hostel..

tedi
3 godine prije

samo ti prizivaj vraga,moglo bi ti zabjeci HR. je u Natu,a neka nekad rece nesto o jadransko baltickoj uspravnici,jebote,uvati me stra.

tedi
3 godine prije

Cini mi se da je bilo dosta cackanja pred ruskim vratim i da se geostrateski ova igra oko Beloruije moze gledati i iz drugog ugla
.Na proslavi pobijede u 2ww u Moskvi,Lukasenko je izgleda sa Putinom pokazo zapadu da se bas njih dvojica ne mirise i zapad se upecao na tu slicicu i brze bolje uletio,ali majmuni misle da se sve sto leti jede,a sve sto ide j…
I sada je loptica prebacena na suprotni teren.
A i Erdogan se poveselio pa zapalio tenkove u Siriju,ova jesen ce biti vruca od istoka do zapada i sjevera do juga.
A KORONA U DRUGI PLAN, nego da se mi na Balkanu,jer bez nas ni jedna festa ne prolazi, pripremimo ,onako malo brasna,secera i ulja i onaj lookdoown sami sebi uvedemo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI