Bjeloruski lider predviđa kada bi Ukrajina mogla da formira Uniju država sa Rusijom

Aleksandar Lukašenko
24 komentara

SAD guraju Ukrajinu ka ratu, ali se čini da Kijev nije u mogućnosti da ga započne, smatra Aleksandar Lukašenko.

Ukrajina bi konačno mogla da se pridruži saveznoj državi sa Rusijom i Bjelorusijom već za 15 godina ako se izbjegnu „greške“ tokom trenutne krize, predvidio je predsjednik Aleksandar Lukašenko u intervjuu za You Tube kanal „Solovjev uživo“, koji su djelom prenosili ruski mediji u nedjelju. Glavni problem je što se kriza koja je u toku raspiruje preko Atlantika, tvrdi on, optužujući Washington da aktivno gura Kijev u rat sa Rusijom.

„Ovo je samo suština rata o kome trenutno raspravljate i vi i mi: „Oh, Ukrajina ide u rat.“ Ne Ukrajina, već je Amerikanci guraju u rat“, rekao je Lukašenko.

Tokom proteklih nekoliko mjeseci, najviši zapadni zvaničnici i mediji su u više navrata upozoravali na navodnu „invaziju“ Rusije na Ukrajinu, optužbu koju Moskva dosljedno negira. Nisu se pojavili nikakvi stvarni dokazi koji bi podržali takve tvrdnje, a izvještaji se umjesto toga pozivaju na anonimne izvore i zapažanja o kretanju ruskih trupa unutar sopstvene teritorije.

Čini se da Ukrajina veoma nerado ulazi u rat, primjetio je Lukašenko, pozivajući se na nedavne izjave ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Potonji je optužio zapadne političare i medije da podižu tenzije, rekavši da prikazuju situaciju u njegovoj zemlji kao da je već u ratu sa Rusijom.

„Iako nisam očekivao da će se tako ponašati, Zelenski je već počeo da plače: „Ne, ne, neće biti rata, nema rata“ i tako dalje. Sada pokušavaju da ga otjeraju nazad na njegovu pozornicu kako bi ga natjerali da kaže da će biti rata, da mi napadamo i tako dalje“, rekao je Lukašenko, označivši svog ukrajinskog kolegu kao „bezglavog“ čovjeka. On je tvrdio da ukrajinski predsjednik ne mrzi „cijelu sovjetsku prošlost“.

„Zelenski je samo amorfna ličnost, on nema kičmu.“

Upitan o budućnosti Ukrajine, Lukašenko je rekao da bi ta zemlja na kraju mogla da završi ne samo kao saveznik, već i kao članica Unije, koju trenutno čine Rusija i Bjelorusija.

Formirana 1999. godine, Unija država Rusije i Bjelorusije prvobitno je predvidjela uspostavljanje zajedničkog kabineta, parlamenta i sudova, kao i drugih institucija, čime bi dvije države efektivno postale jedna. Nijedan od ovih planova do sada se nije ostvario, ali dvije zemlje uživaju duboko ekonomsko i političko partnerstvo, a planove za dalju integraciju najavili su Moskva i Minsk prošle godine. I druge zemlje bi mogle da se pridruže organizaciji, predložio je Lukašenko.

„Znate, Bjelorusija je već tamo, mislim da je to bila dobra lekcija za Kazahstan“, rekao je on, govoreći o nasilnim previranjima koje je zemlja Centralne Azije pretrpjela početkom januara, što je navelo kazahstansku vladu da zatraži kratkoročnu mirovnu misiju Organizacija ugovora o kolektivnoj bezbjednosti (ODKB) koju predvodi Rusija.

„Ako kažete 15 godina, siguran sam da će Ukrajina biti tu ako ne pogriješimo“, predvidio je Lukašenko.

Aleksandar LukašenkorusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
2 godine prije

Ukrajinci će sigurno radije ratovati i ginuti ne bi li osigurali prosperiet američkim proizvođačima oružja i bankarima. A i Bidenov sinek mora nešto zaraditi.

xyx
2 godine prije

To vam je kao i Hrvatska i Srbija.Pusti snovi .Kad jednom okusiš neovisnost,pa makar gol i bos,nema nazad.

tihobl
2 godine prije

Ovo je izjava o krajnjem roku za prikljucenje Ukrajine. Ima jos jedna Lukasenkova izjava da mu je dovoljno 4 dana da pripoji Ukrajinu ako bi kijevska vlast napala Rusiju ili ruski narod.
Brko zna sta govori, to se pokazalo za vrijeme “pandemije”. To sto se njegove izjave ne svidjaju lazljivom zapadu nije ga briga. Lukasenko ceka zeleno svjetlo od Kremlja da pocisti ukronaciste koji su ubacivali oruzje u Bjelorusiju, a kasnije migrante. I ceceni cekaju zeleno svjetlo od Kremlja, ali njima treba 7 dana da oslobode Ukrajinu (Kadirov zna sta govori jer nekoliko hiljada njegovih ljudi je steklo iskustvo u Siriji).

MKD
2 godine prije

Što pre to bolje

bled
2 godine prije

Kaze Lukasenko da ce poslati 200 vojnika u Siriju.
Kad je USA bila u Afganistanu preko 50 drzava su je podrzavali.
U Siriji je Rusija sama a Bjelorusija je trebala odavno poslati neku pomoc kao vojne bolnice i osoblje. Ipak bolje ikad nego nikad.
Cestitke Luki jer je napokon progledao.

Max
2 godine prije

Lukašenko je u pravu i jedan je od rijetkih lidera koji govori istinu. On je razotkrio i plandemiju.

ime
2 godine prije

lukasenko: dobio sam ponudu u stotinama mil. dolara da uvedem korona diktaturu i srusim ekonomiju i odbio sam

plekovic: ja nisam

Amigo
2 godine prije

Podguzni diktatorčić Putina priča da Zelenko nema kičme a dao bi guzicu Putinu? Savez država kakvu oni priželjkuju je samo savez koruptivnih ologarha koji silom drže svoje kmetove u svojim feudalnim državama.

Tadija
2 godine prije

Tocno tako Luki,Ukraina (stara rusija) ima buducnost na ovakav nacin,ako misle neki da je Rusija bila hegemon u SSSR-u,to nije tocno,ali je tocno da su komunisticki zlotvori namjerno proizveli Holodomor,koji Ukrainci ne mogu zaboraviti i to ce uvijek stvarati antagonizme.
Rusija moze pomirljivom politikom,opet zadobiti povjerenje Ukraine.
Zapad je ulozio silne milijarde da ih zavadi i to im donekle uspijeva,preko kazarskih globalistickih politicara,koje Rusija zeli potjerati sa vlasti u Ukraini i svesti odnose na normalu ,kako to Lukasenko nazire.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI