Blinken izdao upozorenje Kini

Antony Blinken
14 komentara

Prvi američki diplomat rekao je da Washington “neće oklijevati” s ciljanjem na kineske tvrtke ili pojedince koji krše američke sankcije prema Rusiji

Američki državni tajnik Antony Blinken ponovno je upozorio Kinu na “implikacije i posljedice” ako pruži smrtonosnu pomoć Rusiji u njezinom sukobu s Ukrajinom. Visoki američki diplomat dao je komentare u Kazahstanu u utorak u sklopu turneje po srednjoazijskim zemljama. Blinken se ovog tjedna sastaje s predstavnicima nekoliko bivših sovjetskih republika, uključujući Kirgistan, Tadžikistan, Turkmenistan i Uzbekistan. “Jasno smo upozorili Kinu na implikacije i posljedice pružanja takve potpore”, rekao je na konferenciji za novinare u Astani, nakon sastanaka s kazahstanskim ministrom vanjskih poslova Mukhtarom Tileuberdijem i predsjednikom Kassym-Jomartom Tokayevom.

“Nećemo oklijevati, na primjer, ciljati na kineske tvrtke ili pojedince koji krše naše sankcije ili su na neki drugi način uključeni u podupiranje ruskih ratnih napora”, upozorio je, dodajući da je o tom pitanju razgovarao “izravno” s najvišim kineskim diplomatom Wang Yi kada su se sreli na Münchenskoj sigurnosnoj konferenciji ranije ovog mjeseca.

Ravnatelj CIA-e Bill Burns rekao je u petak za CBS News da je agencija “uvjerena da kinesko vodstvo razmatra nabavku smrtonosne opreme” Moskvi kako bi joj vojno pomogla u sukobu s Ukrajinom – što je optužba koju Peking poriče. Prošlog tjedna Kina je izdala plan od 12 točaka u kojem je detaljno opisana potencijalna mapa puta za mir između Rusije i Ukrajine. Govoreći u utorak, Blinken je upozorio da bi svaki kineski potez da pomogne Rusiji stvorio “ozbiljan problem” za američko-kineske odnose i naštetio mnogim političkim odnosima povezanih s Kinom širom svijeta.

“Kina ne može imati oba načina kada je riječ o ruskoj agresiji u Ukrajini”, dodao je Blinken. “Ne može se s jedne strane iznositi mirovni prijedlozi, a s druge strane zapravo potpaljivati plamen koji je Rusija zapalila”. Peking je sa svoje strane optužio Washington za licemjerje i raspirivanje sukoba u Ukrajini slanjem oružja vrijednog milijarde dolara Kijevu.

“SAD nema pravo diktirati odnose Kine i Rusije i nikada nećemo prihvatiti prisilu i pritisak od strane SAD-a”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Mao Ning novinarima tijekom brifinga u ponedjeljak.

Antony BlinkenkinaSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Ja bi što šta zabranio samo me nitko ne sluša a niti ne boji .Dakle utjecaj moj ravan kao u ovog Blinkera.

Zvone
1 godina prije

Ako su kinezi pametni onda treba da uzvrate amerima kntrasankcijama a ako nisu onda su posle Rusije oni na redu..

borjana
1 godina prije

“… stvorio “ozbiljan problem” za američko-kineske odnose i naštetio mnogim političkim odnosima povezanih s Kinom širom svijeta.”

Ovo, i ovako kako je izrečeno zvuči i više nego monstruozno, a velikim dijelom ovoga momenta, tako to izgleda i u praksi.
Tko ima ikakvih problema sa usa morati će računati s time da će imati problema u cijelom svijetu, velika je želja usa da to ostane i nadalje tako, sa usa kao prvom svjetskom dominacijom po čijoj volji ostatak svijeta mora igrati.
Nisam ja nikakav Putinov ljubitelj niti njegov fan, ali kada ovakve stvari čujem, bude mi drago da ima netko na ovom svitu da to usrancima ospori, pa makar se on zvao Putin, Xi, Yi ili Zi. Posve svejedno.

eks
1 godina prije

Pretnje, ucene , ubijanje, sankcionisanje svakoga, svega i svačega, prešlo “izuzetnima” u naviku i svakodnevni protokol. Samo pokazuju da su svetske siledžije.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ako će ciljati samo kineske tvrtke i pojedince koj bi isporučivale vojno naoružanje Rusima kako piše u tekstu, onda je to zeleno svjetlo Kinezima.

Kosir i Bat
1 godina prije

Early life and education
Blinken was born on April 16, 1962, in Yonkers, New York, to Jewish parents,…..

tuf
1 godina prije

“Nećemo oklijevati, na primjer, ciljati na kineske tvrtke ili pojedince koji krše naše sankcije” – u ovoj rečenici je sažeta srž mentaliteta svjetskog hegemona. Jer “naše sankcije” nisu svjetske sankcije. One nisu UN sankcije. Radi se o sankcijama američke države koje se nameću kao eksteritorijalne i nastoje projicirati na cijelu planetu. Tu je srž problema, što oni više ne pokazuju niti najmanje obzira prema interesima i stajalištima drugih država. Samo diktat, samo poslušnost. To im se počinje obijati o glavu jer vidimo da veće države koje imaju parcijalnu suverenost počinju iskazivati otvoreni otpor. A taj otpor svjetskom diktatu je vrlo bitan, čak i kada se ne radi o nekakvim “uzorima” (ne bih volio živjeti ni u Kini ni u Indiji). Bitan je zbog manjih država koje onda mogu imati zaleđe u pružanju otpora (Iran, Pakistan, Alžir, Turska, Brazil, Argentina) a ne drhtati nad svojim sudbinama. Jer, vjerujte, kada bi uspio… Čitaj više »

tihobl
1 godina prije

Prica se zagrijava. A njen krajnji cilj je natjerati EU da uvede sankcije Kini.

Max
1 godina prije

Kina se toga ne boji.

Ivan
1 godina prije

Sto prije otkinuti glavu ovom majmunu..

MrKamenjarac
1 godina prije

…KINU BAS ZABOLE KU -LAC STA JE OVAJ SUPLJOGLAVI IZJAVIO…….

bruegel the elder
1 godina prije

Glup,gluplji……hunter & co……

ouu
1 godina prije

Blnken je Ž…dov.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI