Bloomberg: Integracija s EU neće utjecati na bliske odnose Srbije i Rusije

Dacic Lavrov
45 komentara

Iako je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov ovog tjedna bio u službenoj posjeti Sloveniji i Srbiji, nijedno od dva putovanja nije posebno popraćeno u ruskim medijima, dok su slovenski i srbijanski izvještavali o susretima na kojima su uglavnom razmjenjivanje riječi hvale i prijateljstva o ruskom partnerstvu sa Slovenijom i Srbijom.

Možda je jedina simbolika ovog putovanja što dolazi neposredno nakon što je Europska komisija usvojila strategiju proširenja na zemlje Zapadnog Balkana, od kojih, uvijek ako ispune uvjete, neke mogu postati članice već 2025.

Bloomberg javlja kako će Srbija održavati bliske veze s Rusijom, unatoč želji da uđe u EU i neće se pridružiti europskim sankcijama protiv Moskve, što je izjavio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je također istaknuo kako će se Srbija “nastaviti pridržavati svoje politike i nada se da će to razumjeti u Europskoj uniji”.

“Srbija neće promijeniti svoju politiku prema Rusiji i neće nametnuti sankcije protiv Moskve. Srbija će se nastaviti pridržavati svoje politike, a nadamo se da ćemo naići na razumijevanje od strane EU, a ako se to ne dogodi, Srbija je neovisna i slobodna zemlja” , rekao je Vučić nakon sastanka s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom, prenosi Bloomberg

U članku se navodi “kako se Srbija kreće po uskom diplomatskom konopu, nastojeći se pridružiti EU i istovremeno održavati tople odnose s Rusijom, najvećim saveznikom Srbije na međunarodnoj sceni”.

“Iako je Europska komisija priopćila da se Srbija do 2025. godine može pridružiti najvećem svjetskom trgovinskom bloku, postoji jedan uvjet, jer Beograd treba vezati svoju vanjsku politiku s vanjskim politikama država članica Europske unije. To može uključivati obvezu Beograda da se pridruži kolektivnim sankcijama protiv Rusije zbog njezina uplitanja u istočni dio Ukrajine. Međutim, Vučić je obećao da Srbija to neće učiniti sve dok je on na dužnosti. Rusija također ima svoje adute, jer je glavni zagovornik Srbije u odbijanju priznanja neovisnosti Kosova”, nastavlja list.

“Na svečanosti održanoj u hramu Sv. Save u glavnom gradu Srbije Vučić je pozdravio odnose dviju država riječima “neka dugo živi rusko-srpsko prijateljstvo”, napominje Bloomberg.

“Lavrov je izrazio suglasnost o stavu Srbije u odnosu na Rusiju, rekavši da su zemlje u regiji ne bi trebale biti prisiljene na lažni izbor između Zapada i Istoka, odnosno Rusije”, za Bloomberg iz Beograda pišu dopisnici Gordana Filipović i Miša Savić.

“U zajedničkom priopćenju su srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić i Sergej Lavrov izjavili kako će, unatoč globalnim izazovima, Rusija i Srbija nastaviti podupirati političke, trgovinske i vojne veze”, izvještava Bloomberg.

Panorama beograda
FOTO: Ilustracija, panorama Beograda

“Moskva i Beograd su protivnici štetne prakse “s nama ili protiv nas”, što je dovelo do povećanja nepovjerenja i nestabilnosti na europskom kontinentu”, istaknuli su Dačić i Lavrov.

Portal agencije Sputnik na srpskom jeziku je posvetio nekoliko redaka više susretu te dodao kako je Lavrov izjavio “kako su Rusija i Srbija partneri koji jedan drugome ništa ne nameću, te da Moskva pozdravlja napore Srbije na njezinu putu ka EU, ali i u odnosima s Euroazijskom ekonomskom unijom”.

“Rusija ne traži od Srbije da prekine bilo kakav kontakt s bilo kim u svijetu. Uvijek smo se zalagali da naši partneri imaju slobodu izbora i razvijanja njihovih političkih veza”, kazao je Sergej Lavrov.

Lavrov je komentirao suradnju Srbije s NATO paktom, ali i Savezom za kolektivnu sigurnost na čijem je čelu Rusija, istaknuvši “kako je status neutralnosti Srbije jedan od najvažnijih čimbenika stabilnosti na Balkanu”.

Čini se da je to bila glavna tema razgovora i jamstvo da Srbija neće završiti kao Crna Gora, koja je ubrzanim kolosijekom ušla u NATO pakt.

U tom smislu je Vučić dao izjavu: “Mi ćemo uvijek moći sačuvati našu zemlju i teritorij i zaštititi se” i rekao je uvjeravao je ruskog gosta da se Beograd pridržava vojne neutralnosti i da je to dugoročna strategija zemlje.

Za Moskvu ulazak Srbije u Europsku uniju kao da ne predstavlja poseban problem, prije svega jer govorimo o vremenski neodređenom scenariju. Naime, pitanje je kako će Europska unija izgledati 2025. i hoće li je uopće biti? Stoga deklarativna podrška Moskve nečemu što se može i ne mora dogoditi 2025. danas ne znači ništa.

NATORepublika Srbija
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
čitatelj portala
6 godine prije

Da ne bi i Srbi prešli u “zapadne partnere”.

Sinisa
6 godine prije

Srbijanski/Hrvatijanski…nema ni jednog ni drugog!!!

dalmata
6 godine prije

Srbija nikad nece bit u Eu,a NATO ni u ludilu.Slovenija 60 miljarddi Eura duga,Rvaska 80 miljar.Euri duga,Makedonija je Siptarska kolonija,BiH je bacva baruta,Crna Gora USrA protektorat.Portugal,bijeda i siromastvo,Spanjolska u raspadu,Italija jad i zalost,Francuzi u kolapsu,Svabe napustaju svoje gradove da se bradonje ne uznemiravaju,Holandija nema vise HolandezeO Istoku nema rici za opisat di su pali.Sve su to tekovine Eu,uz siromastvo i bjedu,EU je NATO ratnohuskacka masinerija koja ubija ljude ka muhe od Afganistana,IrakJjuga,Llibija Sirija.Tajni zatvori po Eu.Zlocini u Ukrajini i nije moguce nabrojit teror,zlo,bolest koju predvodi EU da bi bili dobre USrA sluge.Ne zato sta nece EU,NATO i USrA smrad ucinit sve vec videno u Makedoniji,Crnoj Gori.BiH,Rvaskoj;Sloveniji,vec zato sta je Srbin uvik u ciloj istoriji ima jednoga koji je prisudija za svaku izdaju.Sve ovo sta radi domaca bagra ,tkz.demokratske stranke,je veleizdaja i genocid prema svom narodu.Ali naroda nema vise,ali zlocin ostaje

mars
6 godine prije

Nakon svega, moguće da “primitivni” i “zaostali” Srbi, na kraju ispadnu mnogo napredniji, pametniji i mudriji od ostale svoje južnoslavenske sabraće.

aleksandar
6 godine prije

bit ce da ce i Srbi poput Ukrajinaca zabit noz u ledja Rusima.
Ovaj Vucic ce prevest bracu zedne preko vode.

basso
6 godine prije

Vucic pokusava napraviti ekonomsko/vojno partnerstvo sa rusijom,ali rusi za to nemaju interesa.Oni zela partnerstvo samo sa velikim i znacajnim zemljama.Vidjelo se da u slucaju crne gore nisu nista uradili,osim nekoliko beznacajnih izjava njihovih politicara.

Weteran
6 godine prije

Srbija u EU?!

Milan
6 godine prije

Ima li teksta o Ramnjaku, admine???

onaj najgl.......veći Dalton
6 godine prije

To su sve pi**arije. Srbija u Eu, znači ima NATO nema Kosovo.
Sve između su igre i igrice.
Ako Srbija neće u Eu, to je onda druga, ali i teža priča, pitanje da li je ostvariva.
Možda se i Eu raspadne. Neki američki tink-tankovi to predviđaju za destak godina.
Rusi su tu negdje, ali drže ručnu. Srbiji su lijepo rekli, vi odlučite i mi ćemo to poštovati, vrijedi za Kosovo ali i šire.

Alen
6 godine prije

Dosli, pojeli ,popili ,ispricali se i kamo dalje srbijo ?
Zapad je iskljuciv ili oni ili rusi… Nema nesvrstanih…

tuf
6 godine prije

Da pogađam. SAD će se osobito zauzeti da se olakša pristup Srbije EU. Baciti će se poneka kost, poneka investicija i brda propagande kroz medije kako bi na trenutak Srbi pomislili da nije to tako ni loše. Kao i u RH otvoriti će se EU centri koji će “informirati” građane o prednostima pristupa, plaćeni i ucjenjeni političari će poručivati da nema alternative, a ako bude potrebno građane se na kraju ne bude ništa ni pitalo. Jer potreba za istjerivanjem Rusije dovoljno je velika da se neće birati sredstva – ako treba zamahnuti će se i ratnom sjekirom. Vidimo da nas KGK i Plenković već pripremaju za tu opciju. A kada se uđe EU onda se opraštate od suverenosti – kreće zatezanje vijaka kako bi se odustalo od samostalne politike – korištenjem političkih, pravnih, financijskih, gospodarskih a po potrebi i obavještajnih poluga. Nema šanse da bi Srbija sačuvala odnose s Rusijom… Čitaj više »

Georgij Žukov
6 godine prije

Nisu nama krivi rusi , svabe ili amerikanci , krivi smo svi mi koji sada pametujemo a 1990 g nismo bili u stanju organizirati se i tu saku sovinista na jednoj i drugoj strani spojiti sa crnom zemljom , kao sto je to uradio Tito 1941 godine , stvar je kristalno jasna 1990 g nismo imali Tita i zato nam se dogodio nacionalisticki horor .

Zeljko
6 godine prije

Ovo samo pokazuje koliko su drzave nastale raspadom jugoslavije jadne……vucemo za rukav, molimo, nudimo se kao kurve, pisemo i govorimo gluposti……. to je ostalo od nekada mocne i sposobne federacije koja je gospodarila trzistima zemalja treceg svijeta

alan ford
6 godine prije

Bloomberg jed cio-hazarski medij,. vlasnik je hazarski mafijaš i miijarder, Michael Bloomberg, iz Demokratske stranke, bivši gradonačelnik New Yorka.

Vlastimir
6 godine prije

Malo istorije za čitaoce.Srbijanci se zovu samo Srbi koji žive u južnoj Srbiji a ostali Srbi se zovu:Šumadinci,Sremci,Banaćani Bačvani,Ere ,Hercegovci itd, zavisno od dela Srbije i Republike Srbske gde žive.Hrvati namerno i izvitoprerno zovu Srbe ,Srbijancima jer im smeta ime Srbi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI