Bloomberg: Sjeverna Makedonija je “spašena” od Rusije i postaje NATO uporište

Radmila Šekerinska
77 komentara

Preimenovanje Makedonije u Sjevernu Makedoniju omogućit će toj zemlji ulazak u NATO u vrlo bliskoj budućnosti, piše Bloomberg. Prema agenciji, ovaj događaj, koji je postao moguć nakon što je Skopje popustilo Grčkim zahtjevima, što je bio udarac Rusiji i omogućilo vojnom bloku da ojača svoj utjecaj na Balkanu.

NATO je odobrio protokol o pridruživanju Makedonije, koja će uskoro biti preimenovana u Sjevernu Makedoniju, jer se Skopje dogovorilo s Atenom oko dugog spora oko imena zemlje, koji je sprečavao ovu zemlju da se pridruži bloku, piše Bloomberg.

Prošlog mjeseca, na vrhuncu sukoba zbog utjecaja u regiji između Rusije i Zapada, ova balkanska država uklonila je najveću prepreku za ulazak u vojni blok i pristala je na promjenu imena. Prošlog tjedna se Grčka, koja je tvrdnjom da bi se riječ Makedonija trebala primjenjivati samo na jednu od njenih sjevernih pokrajina blokirala ulazak svog susjeda u Sjevernoatlantski savez, odrekla svojih zahtjeva.

To je omogućilo glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu da u ponedjeljak veleposlanicima saveza u Bruxellesu preda protokol o priključenju bloku Republike Sjeverne Makedonije. Ovaj dokument je prvi korak prema povećanju saveza na 30 zemalja članica.

“Datum potpisivanja pristupnog protokola bit će određen u sljedećih nekoliko dana. Nakon potpisivanja, Skopje će kao pozvana stranka moći sudjelovati u aktivnostima NATO-a”, rekao je za Bloomberg jedan dužnosnik NATO pakta.

Sudjelovanje Sjeverne Makedonije u NATO paktu, prema Bloombergu, bit će “još jedan udarac za Rusiju”, koja nastoji zadržati svoju dosadašnju sferu utjecaja na Balkanu, regiju koja je bila poprište najkrvavijih sukoba od kraja Drugog svjetskog rata. Čim bude potpisan protokol, parlamenti članica NATO pakta će ga morati ratificirati.

“Sjeverna Makedonija, koja ima 2 milijuna stanovnika, slijedila je primjer Crne Gore, Albanije i Hrvatske, koji su nakon ulaska u NATO najavili i svoj prozapadni kurs. Sada će Skopje morati povećati svoje izdatke za obranu na 2% BDP-a, čime će ispuniti američke zahtjeve za sve članice NATO-a na tom području”, zaključuje agencija.

FOTO – Glavni tajnik NATO pakta Jens Stoltenberg i aktualna ministrica obrane Sjeverne Makedonije, Radmila Šekerinska, koja je streloviti uspon u karijeri počela kao visoka dužnosnica Sorosevog Instituta Otvoreno društvo

Radmila Šekerinska - Jens Stoltenberg
Radmila Šekerinska – Jens Stoltenberg

 

Zoran Zaev - Gorge Soros
Zoran Zaev – Gorge Soros

 

NATORadmila šekerinska
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tadmur Palmirović
5 godine prije

Vidi kako Radmila i Zoran riješiše sa jednom olovkom i komadom papira sve probleme “Sjeverne Makedonije”. Blago majci! Čisto im zavidim kako mi ostali nemamo takve rodoljube. Doduše, ne svi, samo nas šaka jada što smo ostali na vjetromerini izloženi ledenom” sjeveroistočnom vjetru”..

JumpingJackFlash
5 godine prije

Vidi onu dvojicu na fotografiji: “Lepi k’o slika”…
Jesu li to ćale i sin?

Sir Oliver
5 godine prije

Al ce se usrecit.

tihobl
5 godine prije

Kad bi ovo bilo sve i kad bi ih ostavili na miru podnosili bi nekako i novo ime i Zaeva, ali imam utisak da ovo nije kraj makedonskih nevolja.

Alanis
5 godine prije

Jadni oni koje vi spašavate.

Alen
5 godine prije

Jos jedna zemlja usisana u crnu rupu..

Zaboravljeno
5 godine prije

Zene narodni heroji Makedonije
Fana Kočovska, Ibe Palikuća, Elpida Karamandi, Ovadija Estreja Mara, Vera Jocić, Vera Aceva i Mara Naceva
kad vide ovu spodobu koja se naziva ministar obrane u grobu se okrecu.

radijacija2000
5 godine prije

Eto sad, sa moćnom našom Sjevrnomakedonskom Armijom, NATO je konačno ostvario prevagu nasuprot Ruskoj Armiji…stvarno ne kontam zašto bi zemlje kao Makedonije, Crne Gore, Hrvatske itd bile bitne NATO-u osim kao izvor topovskog mesa.

Laki Topalović
5 godine prije

Kakva je to moda. I bivša gruzijska ministrica obrane Tinatin “Tina” Khidašeli, bila je šefica Otvorenog društva Gruzije.

nije bitno tko
5 godine prije

NATO je američka najamna vojska.

Trubadur
5 godine prije

Jedna 76 . gardijska padobranska divizija iz Pskova, pregazi, Makedoniju, ko i moju Sloveniju , ko plitak potok, za jedan dan, tako, da sve ovo nema neke vojno – odbrambene svrhe…… A ja se često pitam, s obzirom na to, da se srazmera snaga u svijetu, drastično mijenja u poslednjih par godina, šta če bit sa Balkanskim plemenima, kad glavni sponzor, omane…

Fatih
5 godine prije

A TVOJA DOMOVINA ???

Brave new world
5 godine prije

Sad će braća makedonci dobit ko i hrvati dva tri raštelovana mrapa i humera pa će s tim pojačati “prednju prisutnost” u litvi estoniji i poljskoj. Tako da još samo cekamo da srbe i bosance pridobiju pa ćemo svi iz ex juge skupa prednje prisustvovati i kao onda cekat da nas rusi pometu al nema veze jer ipak treba imat muda za “prednje se naguziti”!

Siniša
5 godine prije

Sva parodija ovog svjeta, čovek bi rekao da se njih nešto pitalo..naravno zanemarićemo protivustavan akt i kućni pritvor za PREDSEDNIKA Makedonije….
“” Sjeverna Makedonija, koja ima 2 milijuna stanovnika, slijedila je primjer Crne Gore, Albanije i Hrvatske, koji su nakon ulaska u NATO najavili i svoj prozapadni kurs. Sada će Skopje morati povećati svoje izdatke za obranu na 2% BDP-a, čime će ispuniti američke zahtjeve za sve članice NATO-a na tom području”, zaključuje agencija.””

Duki
5 godine prije

Izgužvani prastari kameleon polako pada prema “što južnije to tužnije”ali se još koprca !
Popušio u Poljskoj, Mađarskoj,Srbiji pa daj šta daš
A ovi što sebe zovu sjeverni Makedonci,jebe…m im rodbinu. ,prodane duše za šaku dolara SRAMOTA !
JADNO-DNO DNA ;! ,
A kada se “orlovi”dovoljno reproduciraju biti će i ISTOČNA ALBANIJA !?????

igi
5 godine prije

ha,ha,ha,ha,….sada su rješili sve probleme…jadnici….ako su probleme stavili pod tepih ne znači da su rješeni…tako je i joža smatrao da je juga i njeno postojanje, te ustav iz 1974. rješili sve probleme…ratovi nakon rušenja berlinskog zida bit će kamilica prema evropskom armagedonu nakon što se NATO i EU uruši….

Mamajev Kurgan
5 godine prije

Tuzni i ruzni slucaj ,,Makedonija,, najvise se tice Srbije pa tek onda Rusije i Kine.Bas ovim redom kako pisem.
Srbija se opkoljava …prvo s odvajanjem 2 oka u glavi tj.CGora…tj.blokiranje Srbiji izlaz na more a utamnicenjem Makedonije u ovo zlo …Srbiji i Kini se blokira vazan put Moravsko-Vardarska dolina put cestovno zeljeznicki Bgd-Nis-Skoplje-Solun….a to je ujedno blokada Kineskog ,,put svile,,
Sluzio sam JNA bas u Makedoniji koju neki Srbi s pravom nazivaju Juzna Srbija.

Sjecate lli se Kire Gligorova alfa i omega Makedonije Brozove?
Sjecate li se atentata na njega kad je cudom prezivjeo i ubrzo umro….Kiri se atentat izdigadjo bas sto se pokusao protiviti postupcima kauboja koji su uzasnu sudbinu namjenili za Makedoniju …a koju je Kiro ubrzo shvatio cim se Mkd od Srbije odvojila.

Tagata pregolemata…

Maja
5 godine prije

pa tih 2% za nato nije uspjelo ni jednoj njemackoj, odakle onda balkancima?

Brave new world
5 godine prije

Ide brzo i srbija, prvo u eu a onda malo poslije u nato. Sve je to već riješeno.

spartak
5 godine prije

Ova Šorošova plaćenica je veleizdajnik Makedonije. Nekad je za veleizdaju bila predviđena smrtna kazna.

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Pohlepni GANFSTERI iz North Atlantic Terorist Organisation, bem na majkata svima.

cogo
5 godine prije

bedna korumpirana politika prodala narod i drzavu za par dukata ,,sta sve rade prljavi novci ,,

Tomica
5 godine prije

Zato se donesu zakoni koji omogucavaju, i kod “osnovane sumnje” u veleizdaju, da se doticni tretira po posebnom zakonu. Zatvoren, izoliran, “ispitivan” i osudjen po kratkom postupku nakon “priznanja”. Tako se cuva demokracija i tako to rade prave demokratske drzave (SAD).
Nazalost, u balkanskim prcijama svi mehanizmi se blokiraju po uhodanoj shemi i tek onda se pojave stranke i lideri koji ce povesti narod u “bolje sutra”.
Ja jednostavno ne shvatam da ljudi jos vjeruju bilo kome koga Zapad hvali i podrzava. Da li je to kolektivno trovanje mozga ili kriza morala da ce se svako prodati za sitne novce, ne znam. Ovako srljamo i propadamo svaki dan. Ovi izdajnici nisu svjesni da i to sto su stekli, oni koji su im dali, mogu da im oduzmu kad god hoce.

jupiter
5 godine prije

u makedoniji izdvajanje za nato znaci glad

Sasa S
5 godine prije

Severna Makedonija…drzavica na izdisaju..ili realno buduca t jest vec sadasnja Istocna Albanija…

Ive iz Pecalbe
5 godine prije

Jadana Makedonija, kada su joja najveci prijatelji amrikenjci koji ima gace kroje.

Ecc.
5 godine prije

Samo Rusija? Zaboravila je na sjevernu Koreju i Iran…..Svi oni zavide Severnoj Makedoniji na clanstvu u NATO.

Emiliano Zapata
5 godine prije

Kao sto janje coban spasi od vuka tako da ga nabije na razanj.

Kile
5 godine prije

Majko mila što uradiše od te jadne države

alan ford
5 godine prije

vidi kako se izprdak Zaev uslikao sa onim koji ga je izprdnuo iz svoje debele guzice.

a tako rade i drugi brabonjci iz Sorosevog šupka:

njemačka ministrica za rad, Katarina Barley (SPD) iz Merkeličine vlade, sastala se prikje 2 mjeseca sa Sorosem:
https://www.journalistenwatch.com/2018/11/22/katarina-barley-georg/

– ministar gospodrastva Peter Altmeier (CDU) iz Merkeličine vlade “doručkovao” sa Sorosem i sa tim se pohvalio na tviteru, da se uvlačio u ono debelo crijevo, odkuda je i izasran. Inače, debeli i potpuno debilni kreten Altmeier je potajni gej, šuška se odavno u Njemačkoj, ali još nije izišao iz ormara

https://de.sputniknews.com/politik/20190124323701948-soros-altmaier-davos-treffen/

A i kobajagi “desničar” Sebastian Kurz se također sastao sa svojim “djedom” Sorosom
https://www.wochenblick.at/im-kanzleramt-george-soros-besuchte-jetzt-sebastian-kurz/

viktor
5 godine prije

A da pitam autora ovog artikla jeli on placen od vlasti u “Severnoj” pa da umesto uobicajenog imena moje domovine a to je jednostavno Makedonija , uporno upotrebljava atribut sjeverna? Koliko bar ja znam ljudi koji zive u susedtstvu moje domovine Makedonije ne moraju biti podlozni ovoj drzavnoj diktaturi u Makedoniji , pa da umesto uobicajeni termin za moju domovinu Makedonija , sada moraju upotrebljavati termin Sjeverna . Mislim da je takav odnos neprilican ako i dalje zelimo ostati prijatelji na ovom nasem zajednickom prostoru. Uzajamno postovanje mora biti osnova dobrih prijateljskih odnosa izmedju nasih naroda . Ja mislim da vi trebate postovati ono sto su Makedonci jasno odlucili sa referendumom a to je da ne prihvacaju ove bolesne nebuloze nekih zapadnih psihopata koji su uspeli naci iste takve u nasoj Makedoniji i postaviti ih kao njihove sluge da unistavaju sopstveni narod. Znaci ono sto vas molim je da ne… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI