Bloomberg: “Zašto Zapad nije ispunio obećanje neširenja NATO pakta na istok”

NATO
26 komentara

“Nakon ujedinjenja Njemačke 1990. godine su zapadni čelnici stvarno su obećali Moskvi da se NATO neće širiti na istok, ali s urušavanjem Sovjetskog Saveza u tome više nisu vidjeli smisla”, piše Bloomberg.

U članku Leonida Bershidskog za Bloomberg se navodi kako upravo to objašnjava ruski “geopolitički stav nepokoravanja Zapadu” i on sumnja kako će se to moći promijeniti u narednim godinama.

Dužnosnici NATO pakta kažu da je povijest neširenja Sjevernoatlantskog saveza navodno “mit”, ali su stručnjaci na Sveučilištu George Washington analizirali brojne dokumente koji su objavljeni proteklih nekoliko godina i došli do zaključka da visoki dužnosnici Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije, koji su u to vrijeme posjećivali Njemačku, stvarno jamčili sovjetskom lideru Mihailu Gorbačovu i ministru vanjskih poslova Eduardu Ševardnadzeu da NATO neće doći blizu ruske granice. Dokumenti dokazuju kako su zapadni političari tada imali na umu “samo” zemlje istočne Europe, piše Bloomberg.

“Istina, nijedno od obećanja koje je Zapad davao u vezi neširenja NATO pakta na istok nije rezultiralo konkretnim sporazumima. Razgovarali su sa Sovjetskim Savezom “kao pobjednik s gubitnikom” i nisu se brinuli o ispunjenju obećanja i danih jamstava”, priznaje Leonid Bershidsky.

Gorbačov
FOTO: Mihail Gorbačov

Washington nije vidio razloga da održi svoju riječ, jer se moć sovjetskih čelnika gotovo topila pred našim očima. Dakle, kasnije, kada se SSSR konačno urušio, a zemlje istoka Europe željele zaštitu pobjednika Hladnog rata, nitko nije vidio smisla da ih se ne primi u NATO”, nastavlja autor.

Bershidsky primjećuje “kako je Vladimir Putin, naravno, pažljivo proučavao sovjetske dokumente iz 1990. i 1991. godine, a čak ih je citirao. Sada ruski vođa želi komunicirati sa Zapadom na isti način kao što su zapadni lideri u to vrijeme u to vrijeme komunicirali sa Sovjetskim Savezom, a taj je pristup iritantan za zapadne sugovornike”.

“Sada se stav ruskog predsjednika prema Zapadu temelji na sveobuhvatnom cinizmu i nepovjerenju. Štoviše, malo je vjerojatno da će bilo koji nasljednik Putina zaboraviti priču o prekršenom obećanju, jer je to priča koja je čvrsto ukorijenjena u DNK ruskih vlasti”, pojašnjava Bershidsky.

“Dugi niz godina, a možda i desetljećima, bit će lakše održavati sukob s Rusijom, nego pokušati vratiti povjerenje”, zaključuje Bershidsky.

Podsjetimo da je Putin je u intervjuu Oliveru Stoneu rekao da je Mikhail Gorbačov pogriješio kada nije na papiru tražio da se NATO obveže da se neće širiti na istok.

“On je o svemu samo razgovarao i odlučio da je sve dogovoreno. Ali nije bilo tako”, rekao je Putin.

bloombergNATOSSSRUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
basso
6 godine prije

Zato sto su lazovi i prevaranti.

čokolino
6 godine prije

Zašto Zapad nije ispunio obećanje neširenja NATO pakta na istok Zato što smo na zapadu sami šupci! Prodali bi se za mobitel…..pa makar nas nikad niko ne pozvao na njega. Bitno je imati mobitel, facebook i stotine lažnih prijatelja. U suštini smo šaka jada! Nisam vjernik ali fala bogu za Putina, da održava kakvutakvu ravnotežu …………..ipak više vjerujem njemu nego kinezima. Nije svetac, ali koliko on hebe nas idiote pune same sebe, demokratije i ljudskih prava, skidam mu kapu! Imali i mi davno nekad državnika svetske klase, Josipa Broza, 20 milona idota, ustaša, četnika, domobrana i partizana je drža na uzici ka pudlice……..i bili smo neko i nešto. Danas imamo i kafu, banane i farmerice ali smo šupci i pudlice koje šalju naše jadnike na ruske granice da tobože tamo branimo otadžbinu. Naravno, danas je diktator, pedofil, masovni ubojica……. U jugi sam ugovorija posa, dao ruku i bilo je napravljeno… Čitaj više »

Tadmur Palmirović
6 godine prije

Najradije bih se ispovraćao po ekranu kada vidim ovo smeće sa ” pečatom” na izdajničkoj glavurdi.Trebao je visiti na zidinama Kremlja.I danas dan se popravlja šteta koju je napravio.

logo
6 godine prije

bloomberg bloomberg bloomberg sakasvili bitcoin

Arkaj
6 godine prije

Gorbačov je bio naivan ali ne treba ga sudit kao nekakvog izdajnika ili budalu. Probleme tadašnjeg SSSRa, a koji nisu bili mali, pokušao je rješavati demokratizacijom jednog okoštalog centraliziranog sustava i time stvorio neprijatelje unutar tih struktura te ujedno pokrenuo procese koje više nije bilo moguće kontrolirati a koji su doveli do raspada države. To je očito bio pogrešan put, pogotovo ako vidimo kako je iz sličnih problema isplivala kineska komunistička partija. Demokracija je na zapadu strogo kontroliran proces s jako ograničenom mogućnošću nesigurnih rezultata, uvodit je nepromišljeno i bez kontrolnih procesa je put u anarhiju što vladajuće elite može pretvorit u trajne gubitnike a nisu blesavi da to dozvole. U tim vremenima raspada SSSRa i poslje nakon što je pijani Jelcin vladao Rusijom očekivalo se nastavak raspadanja i same Rusije, što se već smatralo nezaustavljivim procesom. Ko još drži do obećanja danom nekom ko nema nikakve mogućnosti da to… Čitaj više »

čokolino
6 godine prije

Logično mi ozbrisa komentar, kaj nije logično sa onim kaj mi prodavaju…………..nezavisni i to. Nit san kršija pravila nit kome ružno govoria o njegovoj noni. Nit mi jasno nit logično……….a jest žalostno.
Ma preživit ću………….teško ali ipak.

Cigo
6 godine prije

Eto Amerika hoce apsolutnu kontrolu…

Alen
6 godine prije

I da je.na.papiru bilo isto bi uradili.. Jer im se tada moglo da rade sta hoce…
Ipak.raspad.cccp je ipak donio nesto dobro.. Rusiju…

Brainstorm
6 godine prije

da se SSSR nije raspao porosenko bi bio predsjednik CK SSSR-a a sakasvili ministar vanjskih poslova. moguce … .

Crveni Komesar
6 godine prije

Gorbačov je bio izdajnik prve klase, pogotovo prema narodnim demokratijama (istocna evropa),prvo ih je ostavio na cedilu, onda ih je izigrao i na kraju pomogao zapadu da ih se rese…

Yeltsin je svoja klasa, medjutim niko ne moze da stane na crtu Pizza-Hut Gorbacovu (reklama).

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI