Boris Džonson planira svoj povratak na mjesto premijera Velike Britanije

Boris Johnson
26 komentara

Bivši britanski premijer Boris Johnson navodno planira svoj povratak na vlast u Downing Streetu 10, želeći zamijeniti Liz Truss nakon što je dala ostavku samo 44 dana nakon što je postala njegova nasljednica.

Nekoliko poslanika Konzervativne stranke (Torijevaca) već sugerira da se Johnson vrati na mjesto premijera, prema izvještajima u četvrtak londonskog Timesa i drugih medija. Džonson, koji je na odmoru u Dominikanskoj Republici, razmišlja da li da završi svoje putovanje kako je planirano ili da se “vrati i ponovo uđe u političku borbu”, navodi Times, pozivajući se na neidentifikovane izvore.

Truss, koja je ranije bila britanska britanska ministrica vanjskih poslova u vladi koju je predvodio Johnson, dala je ostavku u četvrtak nakon što su njeno oporezivanje i ekonomske inicijative uzburkale finansijska tržišta i uzrokovale pad britanske funte. Postala je premijerka sa najkraćim stažom u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, obarajući skoro dva vijeka star rekord koji je držao Džordž Kaning, koji je umro nakon samo 119 dana na funkciji.

Torijevci planiraju da izaberu novog lidera do kraja sljedeće sedmice, ubrzavajući proces koji je trajao dva mjeseca nakon Johnsonove ostavke u julu. Opoziciona Laburistička stranka pozvala je na hitne opće izbore. Posljednji opći izbori u Britaniji održani su 2019. godine, kada je Johnson došao na vlast. S obzirom na svoju većinu u Donjem domu, Konzervativna stranka bi mogla odgoditi sljedeće opće izbore do januara 2025.

Proces izbora novog lidera Konzervativne stranke mogao bi biti završen do ponedjeljka jer torijevci navodno planiraju razmatrati samo kandidate koje predloži najmanje 100 članova parlamenta. To znači da će biti najviše tri kandidata. Ako samo jedna osoba dobije potreban broj nominacija do ponedjeljka, ona ili on će po defaultu postati premijer.

Johnson je podnio ostavku pod pritiskom nakon niza skandala, uključujući fijasko Partygatea, u kojem je njegova kancelarija održavala zabave pod utjecajem alkohola u Downing Streetu i Whitehallu tokom karantina u cijeloj zemlji 2020. i 2021. Međutim, čak i u vrijeme kada je pristao da odstupi Džonson je već razmišljao o još jednoj kandidaturi za premijera zbog očekivanja da će njegov nasljednik biti “katastrofa”, objavio je Sunday Times u julu.

Novi premijer će naslijediti opadajuću ekonomiju, najveću stopu inflacije u Velikoj Britaniji u posljednjih 40 godina i bijes javnosti na Konzervativnu stranku. Trussov nasljednik će također preuzeti kormilo usred energetske krize koja je pogoršana podrškom Velike Britanije Kijevu u rusko-ukrajinskom sukobu.

boris johnsonLiz TrussUK
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
1 godina prije

I treba ga vratiti, samo sada za đaba i ne dati mu da dadne ostavku već da jede ono što je zakuvao, i čisti što je izasrao.

Ivan
1 godina prije

Vidi se da Britanci vise nemaju nikog pametnog. Stvarno su za zaliti..

Marmel
1 godina prije

Ode jedno govedo dođe drugo isto ili gore,zabavi nikad kraja.

borjana
1 godina prije

… kada gluplji zamjenjuje glupog!

Nitko se ne treb pitati kako su konzorciji uspjeli 99% politikanata podvrgnuti njihovoj apsolutnoj kontroli. Bez ikakvih problema, samo zamjenjujući glupe, još glupljima.

Keks
1 godina prije

Izgleda bedasto, ali tip je odigrao igru, riješio se oponenata i sada ga vračaju kao spasitelja….eh što je politika prljava i smrdi….Cijeli svijet pati od takvih dvorskih luda sa dijagnozom retardacije i psihopatije…

LZN
1 godina prije

Šaka jada……
Dokle je stiglo pokazuje to da će ova glavica salate za to što je mjesec dana glumila premijerku do kraja života primati cca 10.000€ mjesečno. A i europoslanicima i ostaloj bagri nije mnogo lošije.
I tata bi sine……

CroExit
1 godina prije

Šteta što nema više Monthy Pythona da nam prikažu današnju VB u pravom svjetlu.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Nemre !!!! Boris Johnson je izdao postulate , izgradnje , sotonska , Nova Svjetska Poretka i stoga je – uklonjen ! I on i Trump i dokle su sotonini zaredjenici utkani u infrastrukturu zapada — takovi ! Ne mogu opstajati ! Previse im je i Putin da bi mogli jos trljat glavu sa … Dakle .. Ili onaj Indijac ili prijevremrni izbori pa netko poput Zidovina Milibanda u svakom slucaju – socialist ! Pro gay , Pro Euro , Pro Zelena Agenda … Samo NIKAKO — NE !!! PUNOKRVNI ENGLEZ , KRSCANIN ! TO — N I K A K O !!! Da pojasnim .. Najbogatiji planeta namjeravaju postvarit SVJETSKU VLADU , gdje VLASTITU KASTU namjeravaju dic do razine NEDODIRLJIVIH I SVEMOGUCIH a svi ostali — ROBOVI ! To namjeravaju ucinjet kroz ” SUSPENZIJU SUVERENOSTI DRZAVA GLEDE PROMIDZBE LJUDSKIH PRAVA ” ( JEDINO na nacin , kako ONI TUMACE kategorij… Čitaj više »

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

Jonsonyuk, Truss, pa opet Jonsonyuk…

“To je kao da skočite s provalije i pokušavate isplesti padobran na putu prema dolje.”
Kelli Jae Bael

P.S.
liztruss.exe prestao je raditi…

Tupko Glupko
1 godina prije

Psihološke igre sa vlastitim narodom.

Torijevci pokažu Britancima da na funkciju može doći još gori od Johnsona birajući Liz Truss, da bi ovog pokazali kao spasitelja i vratili ga na funkciju.

Što se desilo sa njezinim protukandidatom na izborima Rishi Sunakom? Nije ga baš uvjerljivo pobijedila.

Pretpostavljam da nije dovoljno na zacrtanom putu demokracije i ljudskih prava.

mrdo
1 godina prije

Malo Kurta, pa malo Murta… Kapitalistička vladajuća kasta se više ni ne trudi da prikrije lažnost “demokratije”, iliti “narodne vlasti” na kapitalističkom zapadu. I to im još namjerno postavljaju retarde da glume vlast. Biden, BoJo, Truss, Zelenski…

tuf
1 godina prije

Kažu neki britanci da su već napravljene prilagodbe selekcijskog procesa kako bi se spriječio povratak BoJo-a. No to je za međunarodnu politiku i nebitno.

Max
1 godina prije

Jedno gore od drugog.

gogo
1 godina prije

jedan veći idiot od drugog

tihobl
1 godina prije

Владимир Путин је потписао указ о одликовању зелене салате Орденом заслуга за отаџбину за њену храбру борбу и невиђену победу против Лиз Трус.
Izvor: Dejan Beric.

ZriBra
1 godina prije

burleska (tal. burla: šala), književni ili scenski žanr motiviran porugom na račun prihvaćenih ili nametnutih autoriteta i vrijednosti.Eto u tom teatru su i glumci i objekti poruge današnji političari Biden,Zelenski,Truss,Marin.Arden……Plenković,Milanović,a ne bi me začudilo i neki mnogo ozbiljniji akteri na političkoj sceni.

Darko
1 godina prije

Opet budaletinu dovode u sedlo. Znači da Britanija nema nikoga s IQ iznad broja cipela?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI