Borrell ističe probleme EU sa Kinom

Josep Borell
26 komentara

EU ima dva glavna “strateška sigurnosna pitanja” s Kinom, a to su situacija oko samoupravnog ostrva Tajvan i tekući sukob u Ukrajini, izjavio je u petak visoki diplomata bloka Josep Borrell.

“Ne možemo imati normalne odnose sa Kinom ako Kina ne iskoristi snažan uticaj koji Kina ima na Rusiju kako bi zaustavila ovaj rat”, rekao je on novinarima u Štokholmu. EU i SAD su, međutim, brzo odbacile mirovni plan od dvanaest tačaka koji je predložio Peking ranije ove godine, dovodeći u pitanje autoritet Kine kao posrednika.

Borrell je opisao Kinu kao partnera, ali i kao konkurenta, ističući njen status „rivala“ EU. Brisel i Peking predstavljaju dva “veoma različita” konkurentska sistema uključena u globalnu “bitku narativa” i “bitku ponuda” svijetu, rekao je on.

„Naši sistemi – naši politički i ekonomski sistemi – su različiti, potpuno različiti. Mi smo višestranačke demokratije; oni su jedna stranka. Mi smo tržišne ekonomije, kinesku ekonomiju pokreće država, tako da smo veoma različiti”, rekao je Borrell novinarima.”Mi smo rivali, jer svoje modele predstavljamo ostatku svijeta”, dodao je.

Borrell je savjetovao protiv bilo kakvih pokušaja da se spriječi Kina da postane svjetska sila, tvrdeći da je to jednostavno nemoguće. Umjesto toga, on je ohrabrio Brisel da “angažuje” Peking dok nastoji da “smanji zavisnost” od Kine. Ranije je takođe predložio pokušaj uticaja na kinesku politiku na svetskoj sceni.

“Važna stvar nije spriječiti Kinu da postane svjetska sila, već upravljati načinom na koji koristi ovu moć”, rekao je on na Evropskom samitu odbrane i sigurnosti u Briselu u četvrtak.“Ako koristi ovu moć u skladu s međunarodnim pravom, ako ne ugrozi naše interese i vrijednosti, moramo živjeti s Kinom na svjetskoj sceni”, dodao je .

Borrell je navodno dao još oštriji ton u internom dokumentu koji je navodno podijeljen među ministrima vanjskih poslova bloka uoči sastanka u petak.

Tamo je visoki diplomata EU pozvao zemlje članice da razviju “koherentnu strategiju” kako bi se uhvatile u koštac s globalnim ambicijama Pekinga usred “pooštravanja američko-kineske konkurencije”, navodi Financial Times (FT), koji je vidio dokument.

„Ambicija Kine je očito da izgradi novi svjetski poredak s Kinom u središtu“, navodno je upozorio Borrell, nazivajući pitanje Kine „mnogo složenijim“ od situacije s Rusijom.

Njegove riječi stigle su usred navodnih planova EU da kazni Peking zbog trgovine s Moskvom. Ranije ove sedmice, FT je izvijestio da bi Brisel mogao ciljati sedam kineskih firmi u sklopu svog novog paketa sankcija.

Borelleukina
Pretplatiti se
Obavijesti o
26 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
11 mjeseci prije

EU može samo plakat.

Ico
11 mjeseci prije

Izjave Josepa Borrella su na nivou razmišljanja IDIOTA.

damjan
11 mjeseci prije

što eu ima sa tajvanom i ukrajinom debilu smrdljivi…

Nekoime
11 mjeseci prije

Kakve veze ima EU s Taiwanom? A Kina s Ukrajinom?

tuf
11 mjeseci prije

Otpadak neokolonijalističkog mentaliteta. On će svojoj koloniji određivati pravila, kao u ‘dobra stara vremena’.
Izvor problema kojeg likovi poput Borella, von der Leyen i Bidena ne shvaćaju je da se ne mogu više s visine obraćati državama koje su im postale ekonomski ravnopravne.
Samo za primjer, Kina proizvodi električnih vozila koliko EU i SAD zajedno.
Pogotovo je dijabolično uvjetovanje odnosa prema rezultatu utjecaja na treću stranu.
Okrenimo pilu, neka Kina postavi uvjet gospodarskih odnosa s EU prema pritisku Unije na SAD da napusti Siriju iz koje krade naftu i obučava teroriste u El Tanfu.
Baš im se ne bi svidjelo takvo ekonomsko pregovaranje, zar ne?
Osim toga, kakvo je to zavaravanje snagom EU, pa mi više nismo konkurentni niti u jednom području!

Antee
11 mjeseci prije

Ovo su toliko idiotska razmišljanja da jedini zaključak je da to rade namjerno kako bi uništili (bijelo) stanovništvo Evrope (a i USA)jer je previše teško za kontroliranje jer u globalu nije podložno slijepom slušsnju autoriteta kao žuta i crna rasa.
(stres-test zvan pLandemija Kovida je to dokazao)

Za spomenuti je da nas ne napadaju ni maltretiraju ni žuti ni crni već bijeli super-bogataši.
Giljotino, gdje si?

Гавран
11 mjeseci prije

Нит’ је било, нити може бити:
Једна земља а два господара,
Једна раја, два харача даје
Царовати оба не можемо,

Jadro
11 mjeseci prije

U njegovoj glavi je Kaos. To su sve suprotnosti sto on zahtjeva.

Ante
11 mjeseci prije

Papa Franjo zauzeo je stav o ratu u Ukrajini koji ga više slaže s Pekingom, New Delhijem i Brazilijom nego s Washingtonom, Londonom ili Bruxellesom: želi okončati naoružavanje Ukrajine od strane Zapada i pregovarati o trenutnom prekidu vatre. Ranije ovog tjedna, Francis je nejasno aludirao na misiju na kojoj radi kako bi okončao sukob. Ipak, čini se da je otuđio mnoge aktere čija bi mu podrška bila potrebna za to, piše “The Atlantic”..Hrvati nismo sami uz nas je i Sveti Otac. Dolje Nato pakt, dolje rat, dolje Anglo saksonski imperijalizam.

noppo
11 mjeseci prije

Tajvan nije briga EU. Imaju Ukrajinu ali oni žele i novi front.

Ivan
11 mjeseci prije

Najveci promlem EU su ovaj majmun Boreli i ukrajinska podrepusa Ursula.

Ivan
11 mjeseci prije

Supak jedan jebo mater svoju skupa s kretenom koji te doveo na celo EU.

Berlin
11 mjeseci prije

Douglas Abbott Macgregor (rođen 4. siječnja 1947.) umirovljeni je pukovnik američke vojske i vladin dužnosnik te pisac, konzultant i televizijski komentator. Igrao je značajnu ulogu na bojnom polju u Zaljevskom ratu i NATO-ovom bombardiranju Jugoslavije 1999. godine. Njegova knjiga Breaking the Phalange iz 1997. godine etablirala ga je kao utjecajnog, iako nekonvencionalnog teoretičara vojne strategije. Njegovo razmišljanje pridonijelo je američkoj strategiji u invaziji Iraka 2003. Douglas M. Redoviti analizira ratnu situaciju u Ukrajini I moze se reci da je VELIKI PRIJATELJ RUSIJE.

borjana
11 mjeseci prije

„dva “veoma različita” konkurentska sistema…“

Ako je to istina, kako je moguće jednostrano odrediti i uvjetovati konkurenciji pravila ponašanja u njihovom natjecanju??

Međutim, za ostatak čovječanstva zasigurno je najmanji, skoro nikakav rizik, sve njihove sporne točke i neslaganja. Najgori mogući scenario za planet će biti sve one točke u kojima se oni zapravo apsolutno slažu: cijepljenje, lokdauni, digitalizacija, trans”humsnizam”, digitalna valuta, apsolutna kontrola “zdravlja” i ishrane, ograničenje ustavno zagarantiranog prava prometa i kretanja ljudi, slobode riječi i izražavanja i još masa stvari po kojima se “konkurenti” jako dobro slažu.
U svim tim njihovim, do sada, poprilično dobro usuglašenim točkama zapravo leži najveća opasnost po čovječanstvo, a ne one stvari po kojima se oni spore.

Ico
11 mjeseci prije

Čuo sam da Evropa ima problem s mentalnim zdravljem Josepa Borrella.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI