Bosak ispostavio “račun” Ukrajini od 23 milijarde

Krzysztof Bosak
67 komentara

Ovaj trik bio je zamišljen kao ukor Kijevu koji tuži Varšavu zbog zabrane uvoza ukrajinskog žita

Poljski zastupnik izdao je u utorak ‘račun’ od 23 milijarde dolara ukrajinskom veleposlanstvu, sugerirajući da bi Kijev trebao vratiti pomoć koju je primio nakon što je tužio Varšavu zbog uvođenja zabrane uvoza žitarica iz zemlje.

Političar koji je stajao iza trika bio je Krzysztof Bosak, čija je stranka Nacionalni pokret dio desničarskog bloka Konfederacija za slobodu i neovisnost u poljskom parlamentu.

U ‘računu’ su navedene razne vrste pomoći koje Kijevu pruža izravno poljska vlada, socijalne naknade isplaćene ukrajinskim izbjeglicama i privatne donacije poljskih državljana, prema izračunu Instituta za svjetsku ekonomiju iz Kiela. Ukupan iznos je vjerojatno “značajno podcijenjen i nepotpun”, primijetio je Bosak.

Ukrajina je tužila Poljsku pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO) i zaprijetila uvođenjem trgovinskih ograničenja u znak odmazde zbog zabrane uvoza ukrajinskog žita. EU je to prethodno zabranio, ali su privremena ograničenja istekla ranije ovog mjeseca. Varšava je umjesto toga odlučila uvesti nacionalnu zabranu, inzistirajući na tome da treba zaštititi poljske poljoprivrednike od ukrajinske konkurencije.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelensky očito je ignorirao Poljsku i njezine zemlje članice EU-a Mađarsku i Slovačku, koje imaju sličnu politiku, tijekom govora na Općoj skupštini UN-a ovog tjedna. Ustvrdio je da neke europske nacije koje su javno prijateljski raspoložene prema Ukrajini “pokazuju solidarnost” dok neizravno “pomažu postaviti pozornicu moskovskom glumcu”.

Poljsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je u srijedu ukrajinskog veleposlanika Vasila Zvaricha kako bi prosvjedovalo zbog “neopravdane” primjedbe. Premijer Mateusz Morawiecki rekao je istog dana da Varšava više neće slati oružje Kijevu jer mora dati prioritet vlastitoj vojnoj modernizaciji.

Članovi Konfederacije natjecat će se s vladajućom strankom Pravo i pravda (PiS) za glasove nacionalista na općim izborima sljedećeg mjeseca. Politički blok kritizirao je vladu zbog povlađivanja Kijevu usred oružanog sukoba s Rusijom, tvrdeći da je ta politika očito polučila rezultate.

“Moramo početi igrati oštro, kao što to igraju ukrajinski oligarsi, koje predstavljaju ukrajinski političari”, rekao je Bosak na konferenciji za novinare.

U međuvremenu, Bruxelles navodno razmatra stati na stranu zemalja članica EU-a u slučaju WTO-a. Europska komisija nastoji “koordinirati” pravna pobijanja triju država na tužbu, navodi se u pismu koje je u četvrtak citirao Financial Times, unatoč prvobitnom zahtjevu za poništavanjem zabrana žitarica.

Krzysztof BosakPoljskaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Jednostavno receno
7 mjeseci prije

Ovi poljaci su naj jači, plati koko pa zobaj.

hiber
7 mjeseci prije

Kakve gluposti. Jedini stvatni problem je sto je ukrainska psenica kvalitetnija od poljske. Rusku psenicu ne treba ni spominjati, jer je tržiste ocjenjuje kao 4. klase i jedina uporaba joj je kao stočna hrana. Ili je mogu pokloniti sirotinji i gladnima.

Captain
7 mjeseci prije

Uglavnom znamo da je zbog situacije u Ukrajini izlišno uspostavljati račune ali ovakav potez je potreban zbog ukrajinske agresivne i jednosmjerne politike.
Neosporno je da su u ratu i teškoj situaciji,ipak njihovu vanjsku politiku kreira netko drugi.
Budimo realni,postavljaju uvjete državama koje su im toliko pomogle.
Žrtva su ali velikim dijelom i vlastita,ići u rat sa Rusijom,teške posljedice su svaki dan vidljivije.

Srećko
7 mjeseci prije

Suluda je tužba Ukrajinaca nakon što su im prvenstveno Poljaci valjda najviše pomogli u EU oko izbjeglica , naoružanja , čak se i njihovi dobrovoljci bore na ukrajinskoj strani , a pomogle su i ostale dvije zemlje kao i cijela EU i samo će to biti za njih gubitak i jako kontraproduktivno .

Max
7 mjeseci prije

Pametan potez.

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Našli .. Sa Poljacima 🤣 . Pa ti su rođeni za tu vrst zahebancije 😁 ! Znači … Od sad – što su dobili – dobili su i to im je to ! Točka !

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“…Bruxelles navodno razmatra stati na stranu zemalja članica EU-a u slučaju WTO-a.”

🤔 Znači, Bruxelles razmatra….baš dobro.

Sve mi se čini da je ovo situacija za pokretanje kojekakvih – exita.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Ovako bi opozicijske snage svake EU države trebale sazvati konferenciju za novinare i ispostaviti račun koliko je svaku koštao rat u Ukrajini par tjedana prije održavanja EU parlamentarnih izbora u lipnju sljedeće godine.
Ali tko će to učiniti u Hrvatskoj? Trenutno najjače političke snage HDZ, SDP i Možemo sigurno neće.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

““Portparol Svetske trgovinske organizacije potvrdio je u utorak da je Ukrajina podnela žalbu ovom globalnom trgovinskom telu, ne navodeći protiv koji zemalja je usmerena.

Kijev je prethodno najavio da će se žaliti na odluku Poljske, Slovačke i Mađarske da produži zabranu uvoza ukrajinskih žitarica.

Poljski list Ržežpolita je juče preneo izjavu zamenika ministra privrede i trgovine Ukrajine Tarasa Kačke da će njegova zemlja zabraniti uvoz crnog luka, paradajza, kupusa i jabuka iz Poljske.

Prema rečima Kačke, Kijev je doneo ovu odluku da bi ubedio Poljsku da napravi ustupak po pitanju uvoza žitarica.”

Znači…ovi nisu u onolikoj Ukrajini u stanju uzgojiti luk, paradajz, kupus i jabuke????

Na koga ovo nalikuje?

Pero
7 mjeseci prije

Ukrajinska je obogačena uranom pa svijetliš po noči ko krijesnica.

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“SLOVAČKI i ukrajinski ministar poljoprivrede dogovorili su uspostavu sustava dozvola u trgovini skupinom poljoprivrednih proizvoda, objavilo je slovačko ministarstvo… Europska komisija ukinula je prošli petak privremenu zabranu izvoza ukrajinske pšenice, kukuruza, uljane repice i sjemenki suncokreta na tržište EU, a Ukrajina je pristala u roku od 30 dana uvesti mjere, poput sustava izvoznih dozvola, kako bi se izbjegao nagli skok isporuka. “Do tada Ukrajina će od 16. 9. 2023. uvesti mjere kontrole izvoza četiri skupine proizvoda kako bi se spriječili poremećaji na tržištima susjednih članica (EU)”, navela je Komisija u priopćenju. Slovačka, Poljska i Mađarska jednostrano su pak produljile zabranu uvoza kako bi zaštitile domaće poljoprivrednike, a ukrajinske vlasti najavile su početkom tjedna tužbu. U četvrtak je slovačko ministarstvo poljoprivrede objavilo da je s Ukrajinom postignut dogovor o uspostavi sustava dozvola. .. Poljoprivrednici su prosvjedovali protiv jeftinog ukrajinskog uvoza, upozoravajući da su silosi puni, a bliži se žetva”. Radi se o 5… Čitaj više »

7 mjeseci prije

rachunek, haha

Babbage
7 mjeseci prije

Uvod u vracanje ” povijesnih poljskih pokrajina” iz sadasnje Ukrajine

Darko
7 mjeseci prije

Polako dolazi EU budaletinama iz dupeta u glavu koga oni to pomažu u fašističkoj i lopovskoj Ukrajini 🙂 A onu krmaču Ursulu treba objesiti na prvu banderu zbog toga što je napravila cijeloj EU pomažući fašiste..

Franciska Z
7 mjeseci prije

Ukrajina je već izgubila u sukobu s Rusijom – Seymour Hersh
Novinar veteran optužio je Kijev i Washington da su obmanjivali javnost o stanju ukrajinske protuofenzive

7 mjeseci prije

23 mld plus steta od sankcija rusiji, gubitak konkurentnosti i ucinak odliva kapitala. bit ce to 50 mld.
rusi su izracunali da im je ukr izmuzla 200 mld od 91. do 2014.
hrvatska – desetinu od poljske. 5 milijardi dolara. mogli smo nuklearku napraviti sa tim.

onaj najglu...Dalton
7 mjeseci prije

Duda više ne želi biti prijatelj Ukrajine…
Duda sad želi Lavov.

Posvađali se Poljska i Ukrajina.
Eno ih pokušava pomiriti Litva… 🙂

P.S.
Nastavimo u veselom tonu…

Litva će zatvoriti neke kontrolne točke na granici s Bjelorusijom.
Kako bi ojačala granicu, povećat će broj graničara na deset…

I Latvija uvodi pojačani režim na granici s Bjelorusijom.
Vrijeme patrole će produžiti za jedan sat…
I patrole dopuniti s dva dodatna psa…

Suze Roni
7 mjeseci prije

Sto se tice Poljaka, nisu oni zaboravili koliko su njihovih pobili Banderasi. Ovakvim ponasanjem, Ukri samo izazivaju bijes u Poljaka.

Dux
7 mjeseci prije

Sad kad je Ukraina na koljenima, počet će cipelarenje od tzv. prijateljskih zemalja, a onda je za očekivat i komadanje opljačkane i devastirane države….jadni Ukri…
Ali” tko sa vragom tikve sadi o glavu mu se razbijaju”, …. a Zelenog i ekipu boli k.rac, oni su riješili državljanstva u drugim zemljama(SAD, VB..), napakovali se novaca, dokumenti sa novim identitetom spremni, samo čekaju povoljan trenutak…i ćao Ukraino…

Noname
7 mjeseci prije

Poznati američki istraživački novinar Seymour Hersh napisao je na platformi Substack, pozivajući se na dužnosnika s pristupom obavještajnim podacima, da su glavne postrojbe Oružanih snaga Ukrajine učinkovito zaustavile ofenzivu “nakon nekoliko tjedana teških gubitaka i malog napretka”.

Hersh je istaknuo da su ukrajinske snage pretrpjele “užasne” gubitke tenkova i oklopnih vozila. Prema njegovim riječima, da je ukrajinskoj vojsci u ovom trenutku naređeno da nastavi ofenzivu, “vojska bi se pobunila”.

Američki novinar primijetio je da podaci američke obavještajne zajednice sugeriraju da ukrajinski vojnici više ne žele umrijeti.

U istom materijalu, Hersh je naznačio da američki obavještajci ne smatraju mogućim da ukrajinske oružane snage probiju rusku obranu.

Zlovenac
7 mjeseci prije

Znali smo, da čete uzeti zapadnu Ukrajinu.

Mat
7 mjeseci prije

Ovo je samo pocetak,a postat ce svakodnevna praksa i pred nama su interesantna vremena Zapadne zajednice.

Iggys
7 mjeseci prije

Zelenski se od početka rata ponaša kao razmaženo derište. Čim se neka država usprotivi njegovim suludim zahtevima u pogledu slanja vojne pomoći, zatim moralne i svake druge navodne osude Rusije i slično… kuka pred Ujedinjenim nacijama i upire prstom u diplomate te države tražeći od Ujka Sema trenutno kažnjavanje te države. E pa moj Zeleni, ta vremena su prošla. Raču ti je ispostavljen, a nema više ni ljubavi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI