BRICS otkriva šest novih država članica

BRICS
15 komentara

Skupina svjetskih sila u usponu dobivaju nove države članice

Argentina, Egipat, Etiopija, Iran, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati pridružuju se skupini zemalja BRICS-a, nakon što su njihove kandidature u četvrtak odobrili čelnici sadašnjih država članica, objavio je južnoafrički predsjednik Cyril Ramaphosa. Šest pridošlica postat će punopravni članovi od siječnja 2024. Klub se trenutno sastoji od Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike. Proširenje BRICS-a bilo je na vrhu dnevnog reda summita u Johannesburgu ovog tjedna.

“Cijenimo interes drugih zemalja za izgradnju partnerstva s BRICS-om. Zadužili smo naše ministre vanjskih poslova da dalje razviju model zemlje partnera BRICS-a i popis potencijalnih partnerskih zemalja”, dodao je južnoafrički čelnik.

BRICS se prethodno proširio samo jednom 2010., kada se Južnoafrička Republika pridružila organizaciji. Prijem je izvršen bez ikakvih preduvjeta. Jedan od ključnih ciljeva ovogodišnjeg summita bio je dogovor o formalnijim kriterijima za nove kandidate. Ruski predsjednik Vladimir Putin, čija će nacija sljedeće godine preuzeti rotirajuće predsjedanje BRICS-om, zahvalio je domaćinu summita na njegovom doprinosu ishodu.

“Predsjednik Ramaphosa pokazao je nevjerojatnu diplomatsku vještinu u pomirenju svih pozicija u vezi sa širenjem BRICS-a”, rekao je. Skupina se reklamira kao alternativa međunarodnim institucijama kojima dominira zapad, govoreći da njen pristup bolje odražava multipolarni svijet u nastajanju. Države članice optužile su SAD i njegove saveznike za zlouporabu položaja u trenutku unipolarnosti, u kojem su uživali nakon raspada Sovjetskog Saveza. Kako se zapadni utjecaj smanjivao, njegovi su čelnici koristili alate pod svojom kontrolom, poput dolara, kako bi zaštitili svoj hegemonijski položaj, tvrde članice BRICS-a.

Sudionici summita izrazili su uvjerenje da će utjecaj organizacije nastaviti rasti. BRICS nastoji održati uravnotežen pristup svojoj politici pristupanja kako bi svi dijelovi svijeta bili zastupljeni i imali utjecaj na njegov dnevni red.

BRICSEkonomijaPridruživanje
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
8 mjeseci prije

Saudijska Arabija, UAE i Iran u gospodarskom savezu.
Izuzetni i odabrani će popizditi 😁

Jozo
8 mjeseci prije

Etiopija

Mahatma
8 mjeseci prije

Kako se mogu samo tako udružiti? Jeli itko pitao Izrael dopuštenje?

Lucija, prva
8 mjeseci prije

Kad je Vasco da Gama doplovio u Indiju, nije imao za platiti taksu u luci. I carinu.
Tamošnji kralj se zaprepastio kada je vidio poklone: tekstil i šećer, obične stvari. Zlata nigdje.
Obične za Indiju.

Od 4 broda vratila su se 2; od preko 180 članova posade, samo 55. Ipak, donijeli su 60 puta više nego što je uloženo u poduhvat.

Think about that. EU je bila – sirotinja.
Od Magellanovih 5, vratio se samo jedan. I opet je dobit bila veća od gubitaka.

Superseljak
8 mjeseci prije

Pa zar ih nisu otkrili još prije nekoliko stoljeća?!

Max
8 mjeseci prije

Prilično jake zemlje.

Martin
8 mjeseci prije

Zemlje BRICS-a imaju 3,7 milijardi ljudi, 32% svjetskog BDP-a, iz svakog dana i dalje raste (osvrnite se na 1995.). Imaju 6 od 9 najvećih proizvođača nafte (USD petrodolar je u opasnosti – moguće već i sada prošlost). Masovna inflacija ako BRICS uspije.

Američki demokrati na vlasti (i njihove EU pudlice) su učinili dobar posao…

H/K
8 mjeseci prije

Ako zeleni ljevi pede*i ostanu glavni u EU komisji i vladama u zemljama Europe, mogli bi polako mi sirotinja iz Europe poceti migrirati na sjever Afrike u potragu za boljim zivotom, prije svega slobodom. Koliko ironicno to moze biti. Pre jadno.

Miro
8 mjeseci prije

Unija zemalja trećeg reda.
To će se raspasti i pre nego se osnuje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI