Britanija i Japan potpisuju odbrambeni pakt

Rishi Sunak
33 komentara

Britanski premijer Rishi Sunak i njegov japanski kolega Fumio Kishida potpisat će u srijedu veliki odbrambeni sporazum, objavio je Sunakov ured. Sa Britanijom i njenim NATO saveznicima koji su fokusirani na suprotstavljanje Rusiji i Kini, Japan produbljuje svoju saradnju sa zapadnim vojnim blokom.

“Sporazum o recipročnom pristupu” omogućit će objema zemljama da rasporede trupe na tlu jedne druge i da održe “veće i složenije” zajedničke vojne vježbe, navodi se u saopštenju iz Downing Streeta.

Dok Japan već ima oko 50.000 američkih vojnika, potpisivanje u srijedu učinit će Ujedinjeno Kraljevstvo prvom evropskom državom koja ima sporazum o recipročnom pristupu sa Japanom. Australija ima takav sporazum sa Japanom od 2007. godine, iako je ovaj pakt postao neobavezujući kada je obnovljen u oktobru.

Potpisivanje dolazi mjesec dana nakon što su Japan, Ujedinjeno Kraljevstvo i Italija objavili da će se udružiti kako bi razvili borbeni avion šeste generacije, spajajući odvojene nacionalne programe mlaznjaka.

Ovaj razvoj događaja označava značajan korak Japana od svog ustava nakon Drugog svjetskog rata, koji obavezuje zemlju na pacifističku vanjsku politiku i nalaže da njena vojska bude striktno odbrambena i mirovna snaga.

Međutim, Japan se pridružio obnovljenom kvadrilateralnom sigurnosnom dijalogu – labavom vojnom savezu sa SAD-om, Indijom i Australijom eksplicitno usmjerenim na suprotstavljanje Kini u “Indo-pacifičkom” regionu – 2017. godine, a u decembru je najavio udvostručenje svog vojnog budžeta, navodeći raketne “raketne prijetnje” iz Kine i Sjeverne Koreje.

Tokio se takođe pridružio Zapadu u sankcionisanju Rusiji zbog sukoba u Ukrajini i planova za stacioniranje supersoničnih projektila u blizini severoistočnih ostrva Rusije. Moskva smatra da ovaj plan predstavlja “ozbiljan izazov” za njenu bezbednost.

Sunak i Kishida će u srijedu razgovarati i o Ukrajini i Kini, a iz ureda britanskog premijera su naveli da će razgovarati o “potrebi da zadržimo našu kolektivnu podršku” Kijevu i jačanju njegove vojske.

JapanPaktVelika Britanija
Pretplatiti se
Obavijesti o
33 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nekoime
1 godina prije

Dva otoka manje na karti svijeta.

giovani
1 godina prije

Lep ki slika.

Avnoj
1 godina prije

Sto cekaju Rusija I Kina? God 1905 nesto slicno su potpisali Japan i Engleska uoci japansko-ruskog rata. Taj ugovor je mnogo pomogao Japanu. Rusija je I,gubila bitku za Port Arthur

eu migrant
1 godina prije

Veli tamnoputi rikša Rishi da je ponosan na britansku monarhiju, hahaha

tihobl
1 godina prije

I Hrvatska je nasla saveznika:

Hrvatski premijer Andrej Plenković i njegova estonska kolegica Kaja Kallas u četvrtak su u Talinu, glavnom gradu Estonije, poručili da će Hrvatska i Estonija nastaviti podržavati Ukrajinu i pružati joj ekstenzivnu vojnu pomoć u borbi protiv ruske agresije.

“Kao što je to učinila i Estonija, mi smo odmah pokazali političku potporu, solidarnost s ukrajinskim narodom i ukrajinskim vodstvom, ugostili izbjeglice u Hrvatskoj i dali veliku vojnu pomoć Ukrajini, što ćemo i nastaviti”, rekao je Plenković na zajedničkoj konferenciji za novinare,

nessy
1 godina prije

Kad vidim ovoga garavog, i procitam premijer VB, dobijem osip. Karma je kurvetina.

Max
1 godina prije

Bit će prije da je to napadački nego obrambeni pakt dviju imperijalnih sila.

Karma
1 godina prije

Japan je okupirana plavusa. Sramota da im ovaj piski po bazama. Samuraji su odavno mrtvi.

Tupko Glupko
1 godina prije

Velika Britanija na potpuno suprotnoj strani svijeta od Japana.
Nije ni Australija blizu Japana.
Ali eto Anglosasa u roku munje da štite Japance u slučaju da ih nekim čudom Rusi ili Kinezi napadnu 😃

Aversi
1 godina prije

Kina ce doci na red poslje Rusije

Gnjida
1 godina prije

Suprotstavljanje Rusiji i Kini? Ozbiljno? Samo neka paze da ne potonu u roku pola sata.

Boba Lazarević
1 godina prije

Tko pak njih napada?

1 godina prije

I stanoviti Austrijanac je svojevremeno potpisao pakt sa Japanom.
Sjeća li se još možda netko kako je to završilo?

Mel Gipson
1 godina prije

Jel to ovaj kojem supruga ima firme i trgovine u Moskvi?

Beirut
1 godina prije

Anglosaksi su stvorili prvi hladni i drugi hladni rat da bi ocuvali svoje privilegije, zadrzali svoje vazale u pokornosti.

Smatra se da je prvi hladni rat zapoceo govorom engleskog imperijaliste Winston Churchill u Americi u gradu Fulton, Missouri, god 1946, Ozujak 5 . Tad je Churchill pozvao anglosakse i njihove satelite da se stvori zeljezna zavjesa oko Rusije.
U tome je i uspio.

Tehnicki u ono vrijeme to se nije zvala Rusija nego Sovjetski Savez, ali za Hitlera i Engleze to je bila uvijek Rusija.

Danas nemamo ni nacizam ni komunizam ali anglosaksonski imperijalizam odredjuje nasu sudbinu, odredjuje sudbinu cije nacije ce nestati, tako oni vidu svijet oko sebe, za to zivu.

TerraMarique
1 godina prije

Vrlo logicno, i geografski su vrlo blizu.

goran
1 godina prije

imam filing da se i britaniji i japanu tresu gaće od rusije i kine i irana zajedno hahahahahaha
kinezi jako dobro pamte šta su im japanci radii u povijesti,pogotovo za vrijeme 2 svj rata,čini mi se da če im kinezi naplatit sa kamatama,ono što su im ameri napravili ovo če im sto puta gore učiniti

Ante
1 godina prije

Violence is part of Anglo-Saxoni mindset

Klica
1 godina prije

Jesu i nasli s kim ce sklapati saveze. Ti Japanci su nikad vise ponizeni, pa cak su i kapitulaciju podnijeli dostojanstvenije, nego sto sada zive u miru kao amerocke pudlice. Bas kao i Nijemci

gogo
1 godina prije

englezi opet glume imperijalnu silu , a rusi i kinezi mogu potopiti taj otočić za pola sata

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI